Javanka

Primerna za:
Izkušene mačje skrbnike
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o javanki:
Aktivna
Družabna
Glasna
Zahteva veliko pozornosti
Radovedna
Inteligentna

Posebne zahteve:
Bodoči skrbniki javank bodite pripravljeni na karakterne poteze siamk. To pomeni, da se boste soočali z glasno klepetavostjo, prav tako pa vam bo vaša javanska ljubljenka sledila naokoli kot senca. Če še nimate veliko izkušenj z mačkami in si ne želite muce, ki bo od vas zahtevala stoprocentno predanost, je morda bolje, če razmislite o kakšni drugi, bolj umirjeni pasmi.

Siamsko sorodstvo vpliva tudi na morebitne zdravstvene težave. Javanke so zato nekoliko bolj nagnjene k težavam z očmi, zobmi, dihali in srcem.

Zgodovina

Javanka je morda res poimenovana po otoku Java, kljub temu pa razen imena z indonezijskim otokom nima prav nič skupnega! Kot mešanica balijk in kratkodlakih orientalk je nastala leta 1978 v okolici Chicaga, ker pa je Java sosednji otok Balija, po katerem je poimenovana balijka (ki, mimogrede, prav tako razen imena nima nobene povezave z otokom), pa je ime pasme več kot primerno. Kot samostojna pasma so bile javanke priznane leta 1986, od leta 2008 pa jih mnogo mačjih organizacij opredeljuje kot različico balijke. Nekatere organizacije pasmo uvrščajo tako med balijke kot med siamke.

Videz

Glede na izjemno podobnost balijk in javank se mnogi sprašujejo, kaj je pravzaprav sploh razlika med tema pasmama. Odgovor je predvsem v barvi dlake. Javanke so za razliko od balijk lahko najrazličnejših barv in vzorcev. Siamski in orientalski geni pa so vidni v barvnih poudarkih, ki se pojavljajo na obrazu, ušesih, tačkah in repu. Zanimivo je, da so javanke priznane kot srednje do dolgodlaka pasma. V nasprotju z večino dolgodlakih muc pa ne puščajo veliko dlake, zato je tudi nega relativno enostavna. Krtačenje bo potrebno 2 ali 3-krat tedensko.

Telo javank je dolgo in vitko, enoslojna dlaka pa je najdaljša na repu, ki je rahlo košat. Oči so morsko modre barve, ušesa pa precej velika. Delujejo zelo elegantno in graciozno, a te baletniške muce kljub temu še zdaleč niso šibke! Ko jih dvignemo v naročje, nas njihova mišičastost lahko kar preseneti!

Temperament

Čudovit (a morda nekoliko zahteven) siamski temperament se kaže tudi pri javankah. S to muco lahko pozabite na mir in tišino, v zameno za to pa dobite zvesto spremljevalko, ki vas bo zabavala noč in dan! Aktivne, igrive, radovedne in inteligentne javanke so rade vključene v vse dejavnosti svojih skrbnikov in bodo predano sledile vsakemu vašemu koraku. Če si želite mačko, ki bo na vaše besede mijavkala v odgovor in vam delala družbo ne glede na to, kaj počenete, ste našli svoj popoln mačji par! In ne le to – javanke bodo svoje skrbnike tudi posnemale. Kaj hitro lahko pričakujete, da bo vaša kosmatinka znala odpreti predale ali izprazniti torbico! Rade skačejo in se zadržujejo na višjih točkah, zato vam bodo hvaležne za kak mačji kotiček na vrhu omare. Skrbniki javank pa poročajo še o eni zelo zanimivi značilnosti – osebnost javank se razlikuje glede na obarvanost kožuščka! Muce v »tortie« različici kožuščka so najbolj razposajene, tiste v kremni in rdeči različici pa so menda bolj umirjene in sproščene.

 

Viri:
www.youtube.com
cattime.com
www.petmd.com
www.vetstreet.com