Intervju: Tina Gaber

Znana si kot velika ljubiteljica živali. Imaš doma kakšnega ljubljenčka?

Res je, obožujem živali. Težko opišem svojo ljubezen do živali. Prihajam iz družine, v kateri smo sami ljubitelji živali, bila sem vzgojena, da je treba vse živali spoštovati. Od nekdaj smo doma imeli hišne ljubljenčke. Imela sem perzijsko mačko Špelo (celih 18 let), ki sem jo imela najraje na svetu, in papagaja vrste agapornus po imenu Miha, ki je bil z mano kar 13 let. Imeli smo tudi nemškega ovčarja Haja, hrčka Pepeta in Naceta, mucka Jaka in še in še. Pišem tudi magistrsko nalogo o mučenju živali, kjer se borim proti krznu, poskusih na živalih, cirkusom z živalmi, vse do težke živinoreje, mlečne industrije in podobno, kjer se dogajajo grozovite stvari, o katerih sploh nič ne vemo. Spremenila sem pogled na življenje, ko sem na YouTubu videla videoposnetek predavanja Garyja Yourofskega z naslovom Najpomembnejše predavanje, ki ga boste kdaj videli, ter film Food, Inc. Vsekakor vredno ogleda.

Od kod izvira tvoja ljubezen do živali, kako jim pomagaš?

Mislim, da me je največ ljubezni do živali naučil moj oče, ki ima živali zelo rad. Že kot otrok je vedno reševal brezdomne mačke, enkrat je domov prinesel celo ježka. Prav tako je moj dedi Franci velik ljubitelj živali. Živalim pomagam na različne načine. Vedno opazujem svet okoli sebe, če vidim, da kje kakšna žival ni obravnavana tako, kot bi si zaslužila, recimo, kakšen pes na verigi brez vode in sence na kakšni kmetiji, ali pa celo hlevske živali brez primerne oskrbe in podobno. Takrat vedno pokličem društvo proti mučenju živali. Naj omenim, da odkar sem lansko leto poleti našla ogromnega psa, zaprtega v prtljažnik pri največji vročini na parkirišču koprske plaže, od takrat sem pozorna tudi na to. Pes je bil štiri ure zaprt v prtljažniku v največji vročini in spraskal si je obraz do krvi, da je bil skoraj neprepoznaven. Takrat se mi je skoraj utrgalo! Upam pa, da bom tudi s svojo magistrsko nalogo koga kaj naučila! Bo zelo, zelo zanimiva!

Si želiš še kakšno žival? Katera žival je tvoja najljubša?

Želim si kačo. Že od malih nog. Pa mi je doma nikoli niso pustili imeti. Odkar živim sama, premišljujem o nakupu. Vem, da jo bom nekoč imela. Obožujem kače, ker so lepe, elegantne. Vendar ne prenesem papagajev, glodavcev, ribic in podobnega v premajhnih kletkah, zato tudi ne želim imeti kače, dokler ji ne bom lahko uredila najboljše pogoje za bivanje.

Kaj praviš o psih/mačkih kot darilo?

Psa ali mačko se kupi za darilo le v primeru, da smo prepričani, da si človek neizmerno želi žival in si jo bo v vsakem primeru kupil sam. V nasprotnem primeru pa nikakor ne. O živali je treba pred nakupom globoko premisliti, si še več prebrati in se trezno odločiti za nakup. Žival je živo bitje in ne vaza z rožami na kuhinjskem pultu. (((ZANAROCNIKE)))

Kaj meniš, da bi bilo najbolje narediti, da bi se zmanjšalo število mačk in psov brez domov ter število mačk in psov v zavetiščih?

Menim, da bi bilo treba začeti pri koreninah in že od malega učiti otroke, kakšen je pravilen odnos do živali. Pse in mačke se ne vrže na cesto, ko se jih naveličamo. Poskrbi se, da se ne razmnožujejo vsepovprek. Živali je treba kastrirati oziroma sterilizirati. Poznam ljudi, ki imajo živali, ki so bile že prevečkrat breje, pa bodo spet. Moramo se vprašati, kje pristanejo vsi ti ubogi mladički. Poleg tega sama nikoli ne bi več kupila psa, zmeraj bi vzela kakšnega iz zavetišča, ki bi mi bil hvaležen vse življenje.

Kaj lahko vsak posameznik naredi, da pomaga živalim?

Zavedati se moramo, da kljub temu da smo leta 2012, na svetu obstaja še veliko ljudi, ki je mnenja, da žival ne čuti tako kot mi, da jih ne boli tako kot bi nas in da ne doživlja stvari tako kot jih mi. Ne bom filozofirala … Torej, skrbite za svoje ljubljenčke, da jim bo najlepše. Pomislite, da ste vi ta ljubljenček. Bi želeli večkrat iz svoje kletke? Bi želeli biti kdaj svobodni in ne vedno na verigi? Bi želeli svežo vodo in senco? Bi si želeli večji akvarij? In še mnogo drugih podobnih vprašanj. Poleg tega glejte okoli sebe in poskrbite, da bodo mučitelji živali primerno kaznovani. Ne nosite krzna, in če jeste meso, jejte domače meso in domača jajca, pijte domače mleko. Če vas zanima, zakaj ta nasvet, si, prosim, poglejte prej omenjena predavanje in film, ki sta res vredna ogleda!