Intervju: Miha Kadunc

Mijav strah za oboževalke

Menda je bil pri ženskah najbolj zaželen udeleženec resničnostnega šova Kmetija išče lastnika. Še vedno, čeprav je od šova minilo že nekaj časa, ima namreč veliko oboževalk, ki ga redno spremljajo. Bodisi na socialnem omrežju bodisi v javnem življenju. Toda Miha Kadunc ima zadnje čase v svojem življenju, vsaj uradno, le eno predstavnico ženskega spola. In to kakšno! Prav ona je namreč tista, ki je zaslužna, da postavnega kmeta dekleta ne oblegajo preveč vsiljivo in neprenehoma. In verjeli ali ne, to ni stroga mama ali zaščitniška sestra, ampak huda mačka! Kosmata, na štirih nogah, po potrebi z neprijaznim pogledom in z naravnost idealnim imenom – Puma. Menda, kar smo seveda preverili tudi pri priljubljenem kmetu, ne mara žensk! In takšne obiske, če se ji zdi, da jih je preveč, menda gleda hudo postrani …

Puma … Sliši se kar strašljivo. Kdo je pravzaprav?

Naša mačka. Edina žival mačjega rodu, ki jo imamo pri hiši.

Zakaj in od kje ime Puma?

Pravzaprav zaradi ničesar prav konkretnega. Padlo mi je v glavo. Ime mi je bilo všeč, pa sem rekel, zakaj ne bi bila Puma.

Je kakšnega posebnega porekla?

Mislim, da ne. Čistokrvna domača mačka, kot temu rečem (smeh). Tista klasična, prava, kot pravimo.

Je res, da sta se našla v okrepčevalnici?

Res je (smeh)! Pravzaprav pred okrepčevalnico. Pred sedmimi leti v grmovju pri ljubljanskem Eldoradu. S prijatelji smo bili zunaj, mačka pa je bila v grmovju. Videl sem jo, ko sem odhajal oziroma bolje rečeno slišal njeno mijavkanje. Mislil sem, da je od koga tam okoli. Zato sem si rekel, če bo naslednji dan še tam, jo vzamem! Če verjamete ali ne, sem se naslednjega dne vrnil in bila je še vedno tam. Vprašal sem, če je morda od koga, pa ni bila in sem jo vzel. Domov sva se peljala s taksijem (smeh). Od takrat dalje je pri nas. (((ZANAROCNIKE)))

Je v čem posebna? Drugačna?

Mislim, da je po navadah, kot še veliko drugih stvareh, mačka v pravem pomenu besede. Posebna pa verjetno tudi in to v več stvareh. Je zunanja in notranja, se pravi, da je hišna z možnostjo izhoda.

Kot denimo?

Da je odlična lovka. Tega je ne moremo odvaditi, niti prepovedati, ker je to v mačji naravi. Omejiš, kolikor lahko in to je vse. Mačka je pač zver. Po fizični velikosti v primerjavi s svojimi veliko večjimi sorodnicami sicer bolj zverinica, ampak vseeno. Ko govorim o posebnosti v zvezi z lovom, pa mislim predvsem to, da je lovka le zunaj. Doma, na primer, imamo poleg nje tudi ribe in morske prašičke. Pa še nikoli nikomur ni storila ničesar. K morskima prašičkoma se večkrat tudi uleže in ju izrine (smeh). Toliko časa se preteguje med njima, da se nazadnje umakneta. Tudi z ribami še nikoli ni bilo nič narobe. Sedi in jih opazuje. Tudi z našo, žal že pokojno psico rotvajlerko Stelo, sta se zelo dobro razumeli. Pri sobivanju različnih vrst živali je mogoče najti sožitje. Le ukvarjati se je treba z njimi in jih učiti.

Menda tudi rada pohajkuje?

Ja, če se pelje (smeh)! Rada je v avtu in sprememba okolja je ne moti. Ko vsi odidemo zdoma, jo vzamemo s seboj tudi na počitnice v Vinico na Kolpi, kjer imamo kamp. Dan ali dva potrebuje, da se spomni okolja in osveži spomin. To, da se brez težav vozi tudi z avtom, je zelo praktično.

V Vinici imate kamp. Ali kdaj skoči tudi v Kolpo?

Ne (smeh)! Vode se sicer ne boji, niti ni potrebnih krvavih bitk kot pri večini drugih mačk. Ni se sicer še zgodilo, da bi v kad skočila sama, vendar pa nimamo nobenih težav pri kopanju.

Pravzaprav idealna mačka?

Ja, no, skoraj. Kakor za koga.

Je pri njej tudi kaj motečega?

Opravljanje fiziološke potrebe v rože. Meni je sicer precej vseeno, a mama, ki stanuje nadstropje višje, ima na to drugačne poglede. Puma to neskončno rada počne. Ima sicer svoje stranišče, ki ga uporablja, a redno jo premamijo tudi lonci z zemljo. Ne vem, zakaj in kaj je na njih tako imenitnega, a očitno nekaj je.

Tako kot pri psici si tudi pri mački poskrbel za sterilizacijo.

To se mi zdi nujno. Zaradi zdravja in podaljšane življenjske dobe živali, pa tudi zaradi praktičnosti. Brez skrbi jo spuščamo ven. Drži se okolice hiše in svojega teritorija, ni težav in neprijetnosti z gonitvami, ni tropov mačkonov, ni mladičev … Zelo dobro in praktično.

Na koga v družini je Puma najbolj navezana, kolikor pač mačka je?

Name (smeh)! Ampak res. Vsaj po obnašanju sodeč. Ne vem, zakaj, ampak je.

Torej je zaščitniška? In ali res ne prenaša žensk?

Da. Ne vem, zakaj, toda žensk ne mara. Zanimivo. Morda zaradi kakšnih preteklih slabih izkušenj. Tudi nad obiski, če gre za tuje ljudi, ni navdušena in se umakne. Sicer pa rada pride v naročje in prede. Če se ji zdi, da kakšne ženske prihajajo prepogosto, jih kar prestraši (smeh).

 

 Roman Turnšek

 

 Objavljeno v peti številki revije Mucek