Evropska kratkodlaka mačka

Evropska kratkodlaka mačkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki

Na kratko o Evropski kratkodlaki mački:
Aktivna
Ljubezniva
Družabna
Igriva

Posebne zahteve:
Na splošno gre za precej nezahtevne mačke, vendar pa je težko napovedati točen temperament, saj se slednji razlikuje od mačke do mačke. Pri nekaterih Evropskih kratkodlakih mačkah se pojavlja teritorialnost, zato dobro preverite temperament že pri mladičku in poskrbite za ustrezno socializacijo, če nameravate imeti več mačk.

Zgodovina

Zgodovina Evropske kratkodlake mačke sega vse do časa Rimskega cesarstva in zato velja za najstarejšo pasmo mačk v Evropi. Ko so rimski legionarji potovali širom Evrope, so jih na potovanjih zvesto spremljale tudi njihove mačke. Morda je ravno zato Evropska kratkodlaka mačka ena najštevilčnejših pripadnic mačk v Evropi.

Pravzaprav gre za pasemsko obliko domače mačke, ki dolgo časa ni imela predpisanega vzrejnega standarda. V dvajsetem stoletju pa so rejci na Švedskem začeli z namerno vzrejo, z namenom, da bi ohranili pasmo, ki živi v Evropskih mestih že stoletja. Pri vzreji so se trudili predvsem, da bi bile mačke kar najbolj podobne mačkam, ki so živele v času Rimljanov. Rezultat te premišljene vzreje je torej Evropska kratkodlaka mačka, kot jo poznamo danes.

Videz

Evropska kratkodlaka mačka je srednje velika do velika mačka, močne, mišičaste zgradbe, ki jo loči od Britranske in Ameriške kratkodlake mačke. Ima kratek, gost kožuh brez podlanke, ki je na otip gladek in zelo nezahteven za nego. FiFe priznava številne različne vzorce in barve, od enobarvnih do tigrastih. Tudi oči so lahko v različnih barvah, od modre, rumene pa vse do zelene, pogost pojav pa je tudi, da sta očesi različne barve (na primer eno modro in eno rumeno oko). Poteze te mačke so zelo nežne, obraz okrogel, ušesa pa zaobljena.

Temperament

Ker je bila pasma ustvarjena iz domačih mačk, katerih temperamenti so lahko zelo različni, se tudi Evropske kratkodlake mačke od primerka do primerka lahko močno razlikujejo. Zato je pomembno, da se pri vzreditelju dobro pozanimate o temperamentu staršev ter vsakega individualnega mladička.

Na splošno pa so to aktivne, ljubeznive in inteligentne mačke. Ker so zelo družabne in igrive, so še posebej primerne za družine, kjer bodo deležne veliko pozornosti. Še posebej dobre so v lovljenju miši, zato zelo uživajo v igri, ki spominja na lov.

Ker so lahko po naravi zelo teritorialne, je potrebna zgodnja socializacija, če nameravate imeti več ljubljenčkov.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com