Eksotična kratkodlaka mačka

Eksotična kratkodlaka mačkaPrimerna za:
Prvo mačko
Umirjene posameznike
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Eksotični kratkodlaki mački:
Ljubezniva
Nezahtevna
Umirjena
Zvesta
Igriva
Tiha

Posebne zahteve:
To je izredno nezahtevna mačka, ki pa je lahko zaradi specifične oblike gobčka nagnjena k težavam z dihanjem. Priporoča se tudi dnevno čiščenje obraznih gub za preprečevanje infekcij.

Zgodovina

To je relativno mlada pasma, saj obstaja šele zadnjih petdeset let. Znana je tudi pod imenom Kratkodlaka Perzijka in je posledica križanja Perzijke z Ameriško kratkodlako mačko ter še nekaterimi drugimi kratkodlakimi pasmami. Posledica tega je velika variacija v barvah kožuha.

Za ohranjanje videza, ki je za to pasmo tako značilen (oblika telesa, struktura kožuha) ter za raznolikost  genskega sklada je nujno, da še vedno poteka križanje s Perzijko. Približno polovica muck v leglu Perzijke in Eksotične kratkodlake mačke bo imela dolgo dlako, če starša nosita recesivni gen za dolgo dlako. Enako se lahko tudi v leglu dveh Eksotičnih kratkodlakih mačk skotijo dolgodlaki mladički, če sta oba starša nosilca tega gena. To upočasnjuje proces vzreje pasme in pomeni, da mladičkov ne moremo razstavljati niti kot Perzijske mačke niti kot Eksotične kratkodlake mačke.

Proces nastajanja te nove pasme je bil zelo dolgotrajen, predvsem zato, ker rejci Perzijk niso želeli sodelovati pri križanju. S tem, ko je sčasoma popularnost Eksotične kratkodlake mačke vse bolj naraščala, pa so se tudi slednji pridružili navduševanju nad Kratkodlako Perzijko. Čeprav po telesni zgradbi in obliki glave res zelo spominja na Perzijko in se od slednje razlikuje predvsem po dlaki – ta je gosta in razkošna kot pri perzijki, a bistveno krajša – je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja priznama kot samostojna pasma.

Videz

Eksotično kratkodlako mačko lahko površno opišemo kot kratkodlako Perzijko, saj v večini pogledov ustreza standardom, ki veljajo za Perzijske mačke, z izjemo kožuha. Perzijke imajo dolg, gost kožuh, ki zahteva dnevno nego, medtem ko ime Eksotična kratkodlaka mačka krajši, srednje dolg kožuh, ki je ravno tako gost in mehak, z bogato podlanko, vendar pa precej manj zahteven za nego. Kožuh je lahko v številnih različnih barvah in vzorcih.

Eksotična kratkodlaka mačka lahko tehta tudi do 7 kilogramov, vendar pa to ni visokorasla mačka. Kratke, krepke tace in zaobljeno, mišičasto telo dajejo tej mački lep zaobljen izgled. Obraz Eksotične kratkodlake mačke je identičen obrazu Perzijke, saj tudi tu veljajo enaki standardi. Pasma je kategorizirana kot brahikefalna, kar pomeni, da sta lobanja in obraz kratka in široka, z značilnim potlačenim gobčkom.

Obraz Eksotične kratkodlake mačke pa ima še eno značilnost, zaradi katere je pasma tako priljubljena – ima pedomorfen izgled, kar pomeni, da njene poteze (velike, okrogle oči, ki so postavljene daleč narazen, majhna ušesa, kratek smrček in velika, okrogla glava) spominjajo na poteze mačjega mladiča. Ta prikupnost, skupaj z nezahtevno nego in prijetnim temperametnom so razlog zakaj je Eksotična kratkodlaka mačka ena najbolj priljubljenih med tistimi, ki iščejo idealne živalske družabnike.

Temperament

To je vsekakor mačka za tiste z bolj umirjenim karakterjem. Čeprav je nekoliko bolj igriva in živahna od Perzijke, pa tudi Eksotična kratkodlaka mačka najbolj uživa v umirjenem poležavanju v skrbnikovem naročju. Po naravi je zelo ljubezniva, tiha in zvesta. Rada je vključena v vsakodnevno dogajanje in bo sledila skrbniku iz sobe v sobo, le da bo imela občutek, da je zraven. Vsekakor velja za eno najbolj scrkljanih pasem in je zato idealna družabnica za tiste ljubitelje mačk, ki si želijo predvsem občutiti ljubezen in naklonjenost, ki ju mačka zna pokazati. Ne pričakujte pa, da vas bo zabavala s triki in skakanjem po pohištvu.

Zaradi svoje umirjene in družabne narave je idealna za družine z otroki in tudi za gospodinjstva kjer živi več ljubljenčkov, vendar pa je ta mačka vsekakor najbolj navezana na človeka. Ne potrebuje veliko pozornosti, vendar pa vam bo zaradi nezahtevnosti nege ostalo tudi več časa, da se z njo vsaj občasno malce poigrate.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com