Ekskluzivno: Jadranka Juras

Pevka in aktivna zaščitnica živali, ki so njene prijateljice. To, kar čuti v sebi, tudi izraža. Samo zaradi živali je tudi veganka. Omeniti še velja, da kot glasbena strokovnjakinja sodeluje v žiriji odmevnega tekmovanja X Factor.

Ste skrbnica več mačk. Kako ste jih dobili?

Sem skrbnica petih mačk. Vse sem pobrala s ceste. Črna Ančka je imela kronično vnetje dihalnih poti, kar se je po enem letu popolnoma umirilo, Pier je imel zlomljeno zadnjo tačko, Majda je bila povožena, brez repa in z zlomljeno medenico, Suza je popolnoma nesocializirana v tem smislu, da ne prenese človeške družbe, Mihec pa je gluh in so ga skrbniki hoteli odpeljati in pustiti na vasi – belega, gluhega mačka!

Ali vaše mačke potrebujejo redno nego?

Ne, ker med seboj skrbijo druga za drugo. Včasih se malo počešemo, ni pa to navada.

Delate na osveščanju ljudi, da ima prav vsako živo bitje pravico do življenja in odstotnosti trpljenja. Ste članica društva Lajka. Za kakšno društvo gre in kaj počnete?

To je društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski. V društvu pomagamo z začasnimi domovi, pomagamo iskati nove, živalim plačujemo zdravstvene oskrbe, operacije, čim bolj poskušamo osveščati ljudi, naši člani preverjajo tudi posvojene živali iz zavetišča Ljubljana na novih domovih, nekateri so tudi redni in vestni sprehajalci v zavetišču. Zelo dejavno spremljamo dogajanja v slovenskih zavetiščih za živali. Vmes pa se trudimo še s prodajo ročnih izdelkov, da lahko plačujemo drage operacije in oskrbe.

Najraje pomagate izgubljenim živalim. Ste začasna skrbnica mačk?
Tudi, ko je potrebno. In enako velja predvsem za pse. Ravno zdaj bo prišel k meni v oskrbo mucek, ki so ga hoteli ubiti zato, ker ga nihče ni hotel vzeti zaradi amputirane sprednje nogice. Trenutno zanj skrbi moj prijatelj Žiga, ki je eden redkih, na katerega se lahko zanesem, ko je treba rešiti kakšno žival.

Ste tudi velika zagovornica pravic živali. Je Slovenija na dobri poti k spoštovanju živali, ali nas čaka še dolga in trnava pot?

Čaka nas še zelo dolga pot, ampak počasi se zelo daleč pride. Težko bi danes govorili o kakršnemkoli spoštovanju živali, saj dokler jih bomo vsak dan na milijone ubili zaradi načina prehranjevanja, v tem ni nobenega spoštovanja. (((ZANAROCNIKE)))

Kdaj in zakaj ste se odločili, da postanete veganka?

Odločila sem se pred približno desetimi leti izključno in samo zaradi živali. Nočem biti del tega sistema, ki brez trohice sočutja gazi pravice človeških in nečloveških živali. In nočem biti del tega holokavsta nad živimi čutečimi bitji.

Mislite, da se odnos do živali spreminja na bolje? Na katero problematiko na tem področju bi opozorili?

Ne, ne spreminja se na bolje. V Sloveniji je bilo samo avgusta 2011 zaradi hrane ubitih okoli tri milijone živali. To je grozljivo. Še bolj grozljivo pa je, da je to dejansko legalno in družbeno popolnoma sprejemljivo. Če misliš drugače, si izobčenec.

Imate poleg mačk še kakšno žival?

Psico Kajo, ki sem jo pred leti posvojila iz zavetišča.

Velja rek “se ne marata kot mačka in pes”?

Nikakor. Pri meni psica in mački živijo v sožitju.

Pa še malo o vašem ustvarjanju in sodelovanju z drugimi ustvarjalci. Ste zelo talentirana pevka. Kako ste začeli, kaj ste dosegli? 

Začela sem z rojstvom (smeh). Človek nosi glasbo v sebi in slej ko prej mora ta glasba priti na dan. Dosegla nisem nič, ker ne gledam tako na življenje in glasbo. Živim iz dneva v dan, imam vizijo, imam cilje, sem motivirana in to je vse, kar potrebujem. O dosežku bom lahko govorila, ko bom našla notranji mir.

Lani ste posneli tudi nadvse čustven singel Sam z raperjem Trkajem. Kako je bilo delati z njim?

Trkaj je krasen fant, ki zelo nežno in občutljivo dojema svet okoli sebe.

Sodelujete v novi oddaji X Factor. Kako so vas izbrali za del žirije?

To vprašanje bi morali nasloviti na ustvarjalce oddaje. Opravili so razgovor z mano in očitno jih je nekaj prepričalo, da so me kasneje povabili k sodelovanju.

Vaš nasvet za naše bralce?

Naša generacija ne bo obžalovala samo sovražnih besed in dejanj slabih ljudi, temveč tudi molk dobrih. M. L. King

 

 

Objavljeno v prvi številki revije Mucek