Egejska mačka

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o egejski mački:

  • Radovedna
  • Živahna
  • Inteligentna
  • Zgovorna
  • Obožuje vodo

Posebne zahteve:

Ker so se egejske mačke razvile preko naravne selekcije, je pasma zelo zdrava in ji ne pretijo nobena genetska obolenja. Vseeno pa je vredno poudariti njen proces menjave dlake. Notranje mačke ne glede na pasmo dlako menjajo po malem tekom celega leta, saj lahko uravnavamo svetlobo in temperaturo prostora. Egejske mačke, ki večinoma živijo kot zunanje mačke, pa so prilagojene na letne čase – njihov kožušček je zato pozimi gostejši in daljši, enkrat letno pred poletjem pa dlako intenzivno menjajo, da jo razredčijo in skrajšajo.

Zgodovina

Kot nakazuje že njeno ime, egejska mačka izvira iz Kikladskih otokov v Egejskem morju. Obravnavana je kot ena najstarejših pasem – arheologi so našli dokaze o najstarejših domačih mačkah, ki so na Cipru živele že pred davnimi 10 000 leti. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo z ribiškimi in trgovskimi ladjami prišle tudi v sosednjo Grčijo. Tam so jih z veseljem sprejeli tudi zaradi njihovih izvrstnih lovskih sposobnosti. Egejska mačka je danes obravnavana kot Grški nacionalni zaklad. Je ena izmed redkih pasem, ki se je razvijala tekom časa brez človeškega posredovanja in je danes v celoti točno takšna, kakršno jo je izoblikovala narava. Izven Grčije je pasma precej redka, v sami Grčiji pa jih najdemo praktično povsod! Živijo kot potepuške mačke, najpogosteje pa jih boste opazili ob morju, kjer si z lokalnimi ribiči delijo s soncem obsijane pomole in pristanišča. Kljub dolgoletni zgodovini pa egejska mačka zaenkrat kot pasma še ni priznana s strani uradnih mačjih organizacij.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri:
www.youtube.com
en.wikipedia.org
www.vetstreet.com
www.catbreedselector.com