Egejska mačka

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o egejski mački:

  • Radovedna
  • Živahna
  • Inteligentna
  • Zgovorna
  • Obožuje vodo

Posebne zahteve:

Ker so se egejske mačke razvile preko naravne selekcije, je pasma zelo zdrava in ji ne pretijo nobena genetska obolenja. Vseeno pa je vredno poudariti njen proces menjave dlake. Notranje mačke ne glede na pasmo dlako menjajo po malem tekom celega leta, saj lahko uravnavamo svetlobo in temperaturo prostora. Egejske mačke, ki večinoma živijo kot zunanje mačke, pa so prilagojene na letne čase – njihov kožušček je zato pozimi gostejši in daljši, enkrat letno pred poletjem pa dlako intenzivno menjajo, da jo razredčijo in skrajšajo.

Zgodovina

Kot nakazuje že njeno ime, egejska mačka izvira iz Kikladskih otokov v Egejskem morju. Obravnavana je kot ena najstarejših pasem – arheologi so našli dokaze o najstarejših domačih mačkah, ki so na Cipru živele že pred davnimi 10 000 leti. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo z ribiškimi in trgovskimi ladjami prišle tudi v sosednjo Grčijo. Tam so jih z veseljem sprejeli tudi zaradi njihovih izvrstnih lovskih sposobnosti. Egejska mačka je danes obravnavana kot Grški nacionalni zaklad. Je ena izmed redkih pasem, ki se je razvijala tekom časa brez človeškega posredovanja in je danes v celoti točno takšna, kakršno jo je izoblikovala narava. Izven Grčije je pasma precej redka, v sami Grčiji pa jih najdemo praktično povsod! Živijo kot potepuške mačke, najpogosteje pa jih boste opazili ob morju, kjer si z lokalnimi ribiči delijo s soncem obsijane pomole in pristanišča. Kljub dolgoletni zgodovini pa egejska mačka zaenkrat kot pasma še ni priznana s strani uradnih mačjih organizacij.

Videz

Ljubke egejske mačke boste zlahka zamenjali za navadno domačo mačko. So srednje velike rasti, njihovo telo pa je krepko grajeno in mišičasto. Dlaka je srednje dolga in se lahko pojavlja v različnih barvnih kombinacijah. Vselej so vključene dve ali tri različne barve, ena od teh je vedno bela. Slednja zavzema 25 do 90 odstotkov površine telesa. Njihove tačke so zaobljene, prav tako so nežno zaobljene tudi konice široko postavljenih ušes. Oči so mandljaste oblike in se lahko pojavljajo v različnih odtenkih zelene, modre in rumene.

Temperament

Čeprav se je načrtna vzreja egejskih mačk začela šele v 90-ih letih prejšnjega stoletja, so te muce že od nekdaj živele v družbi ljudi in se zato nanje tudi navadile. So živahne in zgovorne, najbolj znane pa so po svoji ljubezni do vode – ribiči jim gotovo namenijo tudi kak ribji priboljšek, a z ribarjenjem se rade kratkočasijo tudi same. Bodoči skrbniki – pokrijte svoje akvarije, da vaše ribice ne bodo na dosegu njenih radovednih tačk! Ne obremenjujte se z dejstvom, da te muce v domači državi živijo na prostem – dobro se bodo počutile tudi kot notranje muce, vseeno pa bodo hvaležne za ograjen zunanji prostor, kjer bodo lahko plezale in se nastavile sončnim žarkom.

Viri:
www.youtube.com
en.wikipedia.org
www.vetstreet.com
www.catbreedselector.com