Domača hrana za mačke

Z vsakim dnem je na tržišču več in več komercialno pripradomaca-hrana-za-mackevljene hrane za mačke. Zato se zmerom težje odločimo, katera iz med njih je najprimernejša za našega ljubljenčka. Da se izognemo vsem tem vprašanjem o prehrani, pripravimo tudi sami doma.

Da lahko ustvarimo najboljši obrok za mačke, moramo dobro poznati, kako se prehranjujejo njihovi divji sorodniki. Mačke spadajo v družino zveri in so prav tako, kot  njihovi divji sorodniki, tipični predstavniki mesojedih živali. Za njih je značilno, da imajo kratko črevesje, prav zaradi tega pa ne morejo najbolje izkoristiti rastlinske prehrane. To seveda ne pomeni, da kdaj pa kdaj ne pojedo kakšne rastlinske hrane kot je zelenjava ali sadje.

Razmerje med hranilnimi snovmi v obroku, naj bi bilo:

  • 25 – 30% beljakovin, katere so lahko meso, mleko, mlečni izdelki, jajca. Beljakovine so zelo pomembne za obnavljanje organizma ter njegovo rast. Mesa ni potrebno zmerom termično obdelati, lahko ga dajemo tudi surovega. Res pa je, da s tem, ko meso termično obdelamo, zmanjšamo možnost za potencialno okužbo ali invazijo parazitov.
  • 15 – 40% maščob, katere so lahko rastlinskega ali živalskega izvora in so vir energije. Predvsem mora biti večja vsebnost maščob v obroku v zimskem času, posebej, če je mačka samo zunanja ali zunanje notranja mačka.
  • Preostanek dopolnimo z ogljikovimi hidrati, kot so zelenjava, riž, testenine. Le-te pa v prehrani oziroma obroku niso nujno potrebni.

Za mačko so pomembni tudi vitamini in minerali, ki imajo pozitiven učinek predvsem pri odpornosti živali, pospešujejo in vzpodbujajo rast in nemoteno delovanje žlez ter živčevja. Prav s tem namenom moramo v doma pripravljano hrano dodajati vitaminsko-mineralne dodatke. V primeru industrijsko pripravljene hrane, teh dodatkov ni potrebno dodajati, saj je celotna potreba po mineralih in vitaminih v industrijsko pripravljeni hrani že zagotovljena.

Paziti moramo, da hrana ni preveč enolična. Kot sem že prej omenila, doma pripravljen obrok ne sme vsebovati le mesa ali samo rib, vsebovati mora tudi maščobe in ogljikove hidrate. Če mačka dobiva samo beljakovine, se jih večina porablja kot vir energije in njen organizem nima dovolj sestavin za obnavljanje ter rast celic.

Samo beljakovinska hrana je lahko tudi škodljiva. Če mački kot prehrano dajemo na primer samo ribje meso, lahko pripomoremo k temu, da bo v organizmu začelo primanjkovati vitamina B1. To lahko povzroči srčno popuščanje in motnje v delovanju živčnega sistema. Pri enolični prehrani samo z drobovino in mesom lahko pride do pomanjkanja kalcija in tudi do hudih sprememb na kosteh, bolečin v kosteh, zlomov in šepanja.

Priporočljivo je, da odraslo mačko hranimo dva do trikrat na dan. Hrane ne sme imeti vedno na voljo, ker se v tem primeru, še posebej sterilizirane mačke in kastrirani mački, lahko ob pomanjkanju aktivnosti prekomerno redijo.

Količino hrane prilagodimo starosti, velikosti, teži, kondicijskemu stanju, temu, kje prebiva in fizični aktivnosti.
Drugačna pravila prehrane veljajo za breje in doječe mačke, mladiče po odstavitvi in odraščajoče mladiče, saj se potrebe po različnih hranilnih snoveh pri njih razlikujejo.

Nina Heričko

Viri:
www.revija-vita.com
www.klinikaloka.com
Praktični vodnik MAČKE. Učila International, založba d.o.o., Tržič 2008.