Devon reks

Primerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Notranje bivanje

Na kratko o Devon reks:
Aktivna
Igriva
Inteligentna
Družabna
Zahtevna

Posebne zahteve:
Ta pasma je primerna izključno za notranje bivanje. Ker je zelo socialna mačka, potrebuje veliko pozornosti in vam bo nenehno za petami.
V leglu mladičkov te pasme se pogosto zgodi, da imajo mladički drugačno krvno skupino od matere, zato niso zaščiteni pred protitelesci v materinem mleku in lahko posledično poginejo. Rejcem se zato priporoča, da pred parjenjem poskrbijo, da sta krvni skupini samca in samice kompatibilni.

Zgodovina

Devon reks se je pojavil v Angliji v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Pasma je znana po svojem nenavadnem izgledu in igrivi, družabni naravi. Prvo odkritje pasme se je zgodilo v Devonu v Veliki Britaniji, kjer se je v leglu navadne dolgodlake in navadne kratkodlake mačke eden od mladičkov skotil s skodrano dlako. Zaradi podobnosti s pasmo Korniš reks, je bilo sprva mišljeno, da je mucek v sorodstvu s to pasmo, a so kasnejši genetski testi pokazali, da gre pri Devon reksu za drugačno gensko mutacijo. Poskusi parjenja Devon reksa in Korniš reksa namreč proizvedejo mladiče s popolnoma ravno dlako. Tako je pasma dobila svoje ime, po kraju, kjer je bila najprej odkrita.
V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila pasma Devon reks tudi uradno priznana s strani vseh večjih organizacij.

Videz

Devon reks je brez dvoma ena najbolj zanimivih mačk, ki že na daleč pritegne s svojim unikatnim videzom. To je manjša do srednje velika pasma, ki v odraslosti tehta okrog štiri kilograme, kar je nekoliko manj kot tehta povprečna mačka. Kljub njeni majhnosti je njeno telo mišičasto, a elegantno. Njene očarljive poteze sestavljajo veliki uhlji, visoke ličnice, kratek gobček ter velike, lisičje oči. Njena najbolj značilna lastnost pa je kratka, svilnata, skodrana dlaka, ki je posledica genske mutacije. Dlaka je zelo mehka na otip in precej nezahtevna za nego, saj zelo malo izpada, a je tudi zelo občutljiva in lomljiva, zaradi česar lahko pride do začasne plešavosti na določenih mestih. Tudi če se dlaka zlomi ali izpade, sčasoma zraste nazaj na običajno dolžino, zato to ni vzrok za skrb. Pri Devon reksu so možne katere koli barve in vzorci kožuha, enako pa velja tudi za oči.

Temperament

Devon reks ni samo paša za oči, temveč je tudi idealna pasma za družine. Pogosto pravijo, da je Devon reks v marsičem podobna psu, saj jo odliukuje izredna lojalnost, družabnost in orientiranost k ljudem. Je dovolj neodvisna, da brez težav počaka doma in se zamoti med vašo odsotnostjo, ne da bi delala škodo in hkrati ljubezniva ter zelo družabna, ko je družina doma. Dobro se razume tako z otroki kot z drugimi živalmi ter neizmerno uživa v vsaki obliki pozornosti, naj bo to živahna igra ali pa nežno crkljanje na kavču. Lahko jo je naučiti trikov, saj rada ugaja in je del vsakodnevnih aktivnosti, zato se ne čudite, če vam bo nenehno za petami. Ni primerna za zunanje bivanje, dobro pa se prilagodi tako manjšim stanovanjem kot večjim hišam.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com