Cymric mačka

Primerna za:
Notranjo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o cymric mački:
Prijazna
Ljubeča
Inteligentna
Energična
Prilagodljiva
Nežna
Igriva

Posebne zahteve:
Zaradi neizmernega apetita mora biti njihova prehrana strogo nadzorovana. Obvezno je dnevno česanje zaradi dolge in goste dlake. Odsotnost repa ni vedno nedolžna, nekatere muce imajo lahko poškodbe hrbtenice, ki lahko vodi v raznovrstne nevrološke težave. Te zdravstvene težave lahko prepoznamo pri približno šestem mesecu starosti. Zaradi velikega tveganja, mladičke kupujmo pri priznanih rejcih, ki nam lahko predložijo vsa zahtevana dokazila.

Zgodovina

Izvor pasme manx obdajajo številne, barvite zgodbe, vključno z zgodbo o Noetovi barki. V tej zgodbi naj bi muce skorajda zamudile na ladjo in ker so na ladjo švignile v zadnjem trenutku, naj bi jim vrata priprla rep, zato so ostale brez njega.

V resnici pa podatki nakazujejo, da pasma izvira iz otoka Man v Irskem morju. Tja naj bi prišle z ladjami iz Anglije in Walesa. Tekom razvoja je prišlo do genetskih mutacij, ki so povzročile odsotnost repa. Prvi podatki, ki pričajo o brezrepih mačkah izvirajo z leta 1750. Petdeset let kasneje se pasma manx že pojavi na razstavah. Brezrepe, dolgodlake muce cymric tudi izvirajo z otoka Man a večjo prepoznavnost dosežejo šele kasneje. Pasma cymric mora danes ustrezati enakim standardom kot pasma manx, razlikujejo se le v dolžini dlake. Obe pasmi sta bili v celoti priznani leta 1979.

Videz

Cymric mačka je dolgodlaka različica brezrepe manx pasme. Je srednje velika pasma z močnim, čokatim, zaokroženim telesom. Prsni del je širok, hrbet je kratek in prav tako nekoliko širši. Prednje noge so kratke, zadnje so daljše in mišičaste in dajejo pridih zajčje postave. Zaradi teh telesnih značilnosti je odlična skakalka in doseže tudi najvišje police. Oči so velike in okrogle. Te, vse prej kot običajne muce krasi dolg, svileno mehek, dvoslojni kožuh, ki se pojavlja v najrazličnejših barvah in vzorcih. Zaradi dolge dlake, cymric muce pogosto izgledajo večje od manx pasme, a je to zgolj optična prevara. Odraščajo zelo počasi, zato svojo polno velikost dosežejo šele pri petem letu starosti.

Pasma je znana po odsotnosti repa, vendar ni vsaka cymric mačka brez repa. Nekatere imajo lahko rep normalne dolžine, druge imajo rep nekoliko krajši.

Temperament

Ta brezrepa muca je nežna in igriva, če jo vidite prenašati igračke v gobčku, to ni nič nenavadnega. Včasih svoje igrače, kot psi, tudi zakopljejo. Je pametna in iznajdljiva, zato tudi odpiranje vrat s tačkami ni težava. V družbi ljudi uživa, rada tudi odgovarja s svojim ljubkim glaskom. Nekatere cymric muce se navežejo izključno na enega samega člana družine in njemu izkazujejo vso ljubezen in nežnost, medtem ko se druge navežejo na več ljudi, tudi otroke. Zaradi visoke inteligence in hitre učljivosti moramo poskrbeti, da muci ni dolgčas z učenjem trikov in igrami, ki zahtevajo nekaj razmisleka. Družba psov in otrok je ne moti, poskrbimo le, da spoznavanje poteka počasi in se otroci do muce obnašajo spoštljivo.

Viri:
cattime.com
tica.org
www.vetstreet.com