Colorpoint kratkodlaka mačka

Primerna za:

  • družine z otroki,
  • družine, ki imajo veliko časa za druženje.

Na kratko o Colorpoint kratkodlaki mački:

  • teža: 2–4,5 kg,
  • življenjska doba: 12–17 let,
  • dolžina dlake: kratka,
  • velikost: majhna do srednje velika.

Posebne zahteve:

Muce te pasme imajo velik apetit, zato je potrebno skrbno nadzorovati vnos hrane. Obožujejo višino in skakanje po mačjem drevesu, zato je treba poskrbeti za površine po katerih lahko pleza in se rekreira. Potrebuje veliko pozornosti in nežnosti.

Zgodovina:

Colorpoint kratkodlaka mačka je kombinacija siamske mačke in dugih kratkodlakih pasem, kot je ameriška kratkodlaka mačka. Tako je muca zelo podobna siamski mački, razlikujeta se predvsem v barvi in telesu, saj je telo Colorpoint mačk bolj mišičasto.

Videz:

Colorpoint kratkodlake mačke imajo zašiljeno glavo in značilna ogromna štrleča ušesa. Oči so modre barve in v obliki mandljev. Telo je dolgo, prav tako so dolge in tanke noge. Dolg rep se proti koncu zoži v špico. Dlaka je kratka, svetleča in se tesno prilega telesu. Značilen je kontrast med svetlo obarvanim telesom in temnejšimi okončinami.

Temperament:

Muce so izjemno inteligentne in jih lahko naučimo marsikaterega trika. Kljub temu pa imajo svojo voljo, tako da se priučijo predvsem tistih trikov, ki se jih same želijo naučiti. So zelo ljubeznive in želijo, da jim tudi lastnik izkazuje svojo ljubezen.

Zdravje in nega:

Pogosteje so nagnjene k razvoju limfoma, astme, amiloidoze, boleznim srca ali ledvic. Nega dlake je preprosta, saj je česanje potrebno le občasno. Priporočljivo je ščetkanje zob, da se izognemu razvoju parodontalne bolezni.

Barbara Reher

Viri:
http://cfa.org/
https://www.hillspet.com/
https://prettylittercats.com