Človeška hrana, ki je varna za mačke

Mačja prehrana lahko hitro postanecloveska-hrana precej monotona. Kljub temu, da s trgovinsko hrano v obliki takšnih in drugačnih konzerv mokre hrane, briket in vitaminskih priboljškov po vsej verjetnosti poskrbimo za dnevne potrebe po vitaminih in mineralih, lahko mačjo prehrano tudi popestrimo.

 • Ribe

Dober vir beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Pogosto jih najdemo v komercialni mačji hrani. Pomembno je, da jih toplotno obdelamo preden jih ponudimo mački. Surovo meso mastnih rib lahko vsebuje prevelike količine proteina tiaminaze, ki razgrajuje tiamin (vitamin B1). Poleg tega so lahko sveže ribe okužene s trakuljo.

 Pazimo, da ribe ne zavzemajo prevelik delež mačje prehrane. Visoke vrednosti polinenasičenih maščobnih kislin lahko izčrpajo mačjo zalogo vitamina E. Mesojede ribe, kot na primer losos in tuna, lahko tudi vsebujejo visoke koncentracije težkih kovin.

 • Špinača

Vsebuje vitamine A, C, K, železo in kalcij poleg tega ima tudi malo kalorij. Špinača je zdrav prigrizek, izogibajmo se ga, če je mačka v preteklosti imela težave s kamni kalcijevega oksalata v mehurju, saj ima špinača visoko vsebnost oksalatov.

 • Ribja olja

Vsebujejo omega-3 maščobne kisline. V ribjem olju sta najpomembnejši  eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA). Ribje olje deluje protivnetno in pozitivno vpliva na srce, sklepe, ledvice. Ublaži srbečico pri alergijah, preprečuje suho kožo v zimskem času in hkrati ohranja zdrav kožuh tekom celega leta. DHA je pomembna za razvoj možganov in oči.

 • Jajca

So dober vir beljakovin in vitamina B. Kot dodatek se nahajajo v mnogih komercialnih mačjih hranah. Obvezno moramo jajca skuhati, da se izognemo možnim okužbam s Salmonello in E. coli.

 • Sadje

Melone: Bogate z antioksidanti in beta-karotenom, ki pomaga ohranjati zdravo kožo in oči.

Banane: Vsebujejo veliko kalija in vlaknin.

Jabolka: So bogata z vlakninami in vitaminom C. Preden jih ponudimo odstranimo olupek.

Borovnice: Dober vir vitamina A in C. Najdemo jih lahko v nekateri mačji hrani, ki je na voljo v trgovinah. Nekatere mačke rade prigriznejo tudi zamrznjene borovnice.

 • Piščančje in puranje meso

Piščančje meso je odličen priboljšek za mačke, ki so mesojede živali. Je dober vir beljakovin. Pomembno je, da odstranimo kožo, ki vsebuje veliko maščob in meso dobro toplotno obdelamo.

 • Ovseni kosmiči

Vir energije in vitamina B. Vsem mačkam kosmiči ne bodo takoj zadišali, oziroma ni nujno, da jim sploh kdaj bodo. Poskusite najprej z počasnim dodajanjem zelo majhnih količin k njihovi redni prehrani in spremljajte napredek.

 • Buče

Buče vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin zato predstavljajo zdrav in varen dodatek mačji prehrani.

 • Grah

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, vitamina C in A je grah še eden izmed možnih dodatkov mačji prehrani. Primeren je tako surov kot tudi zamrznjen.

Ko mačko seznanjamo z novo komponento v njihovem jedilniku je smiselno pričakovati morebitne prebavne težave, če je to hrana, ki je ni še nikoli zaužila.

Mački ponudimo več vrst hrane in opazujmo njen odziv in kaj ji je všeč, pri tem pa se držimo naslednjih napotkov:

 • Izogibajmo se kakršnim koli nadevom in omakam.
 • Vnos priboljškov omejimo na približno 20 kalorij dnevno. Na primer 2 čajni žlički kuhanega lososa ali piščančjega mesa.
 • Opazujmo morebitno povečanje telesne teže mačke. Če se mačka redi, to pomeni, da je potrebno zmanjšati količine priboljškov.

Anja Šajn

Viri:
www.pet360.com
www.smartlivingnetwork.com