Cheetoh

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki
  • Posameznike, ki bodo mački posvetili veliko časa

Na kratko o cheetoh:

  • Radovedna
  • Inteligentna
  • Energična
  • Nežna
  • Družabna

Posebne zahteve:

Cheetoh mačke so zelo družabna pasma, zato niso najprimernejše za posameznike, ki veliko časa preživijo zdoma. Interaktivna igra mora biti obvezen del dnevne rutine, vesele pa bodo tudi sprehodov na povodcu in živalskih sostanovalcev.

Čeprav je pasma na splošno zelo zdrava, se včasih lahko pojavijo težave s koleni (izpah kolenčne kapice). Genetska obolenja so sicer možna, a kot resnejša in pogostejša težava niso zabeležene (delno tudi zato, ker gre za mlado pasmo, kjer obolenja še niso zelo raziskana).

Zgodovina

Zgodba pasme cheetoh se je začela pisati v Ameriki leta 2001. Vzrediteljica Carol Drymon zamislila mačko divjega gepardskega oziroma leopardjega videza, a brez vsakršne divje krvi. Parila je samčka pasme ocicat in samičko bengalko (ki je neposredna potomka divje azijske leopardje mačke) in leta 2003 se je skotilo prvo leglo mladičkov cheetoh. Cheetoh mačke so iz divjine umaknjene za približno osem generacij, tako da je njena edina divja karakteristika njen izgled.  K rejništvu nove pasme so bili nato povabljeni tudi drugi vzreditelji mačk. UFO (United Feline Organisation) je pasmo priznalo novembra 2004, kmalu za tem pa so jo priznali tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Mednarodna zveza TICA pasmo trenutno obravnava kot novo eksperimentalno pasmo.

Videz

Cheetoh mačke so spadajo med večje pasme domačih mačk. V povprečju tehtajo med 7 in 10 kilogrami, samice pa so za odtenek lažje od samcev. Plečna višina samcev lahko celo preseže 30 centimetrov! V genetiki leži vzrok, da so odrasli potomci pogosto lahko celo večji od njihovih staršev. Vseeno pa velikost ne vpliva na njihovo eleganco – sprednje tačke so nekoliko krajše od zadnjih, kar jim daje nizko, elegantno hojo, ki se lahko enači s pohajkovanjem džungelskih leopardov.

Po bengalkah so cheetoh mačke podedovale kratek, gost, svilnat in bleščeč kožušček. In kaj bi seveda dajalo pridih divjine, če njihov kožušček! Dovoljenih je 6 različnih barv dlake – črna ali rjava lisasta siena, črna ali rjava lisasta tan, črna lisasta dimasta, črna lisasta srebrna, risja pikasta in zlata lisasta snežna. Ne glede na barvo pa je vsem cheetohom skupen vzorec.

Temperament

Te energične pomanjšane geparde bi zlahka lahko imenovali tudi tarzani dnevnih sob! Ne bodo skakale tako visoko kot na primer savannah mačke, a energije bodo vselej imele dovolj za tekanje in kobacanje. Vseeno pa so cheetohi znani tudi po milem in blagem karakterku, ki potrjuje, da ljubke male gepardke ne sodijo v divjino. Prijazne cheetoh mačke se izjemno navežejo na svoje skrbnike, ti pa svoje ljubljenke zaradi njihove izjemne inteligence zelo enostavno tudi trenirajo. Prav zaradi velike želje po družbi in igri cheetoh mačke potrebujejo skrbnike, ki bodo vanje vložili veliko časa. Če si želite psu podobno mačko, ki vas bo v želji po igri prišla zjutraj zbudit v posteljo, je cheetoh odlična izbira! So tudi ena izmed pasem, ki veljajo za hipoalergene, saj izgubljajo zelo malo dlake.

Zanimivo je, da imajo cheetoh samčki izrazit materinski nagon in niso do mladičev in mlajših mačk nikoli napadalni – lastnost so podelovali od ocicat prednic, sicer pa je ta lastnost pri mačkah precej redka.

Viri:
www.youtube.com
www.cheetohcatbreeders.com
www.catbreedselector.com