Chausie

Primerna za:
Izkušene mačje skrbnike
Družine s starejšimi otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o chausie mački:
Družabna
Aktivna
Igriva
Inteligentna
Radovedna
Potrebuje veliko pozornosti

Posebne zahteve:
Chausiji živijo po zakonih džungle in potrebujejo skrbnika, ki bo uspel držati korak z njimi, zato niso najboljša izbira za družine z mlajšimi otroki in neizkušene skrbnike. V to poskočno kosmatinko je potrebno vložiti veliko časa, energije in pozornosti, tistim, ki to zmorejo, pa bo navihan chausie to vračal z neizmernimi količinami ljubezni.

Mnoge chausi mačke so zelo občutljive na gluten. Nepremišljena dieta lahko vodi v prebavne težave in nezmožnost absorbiranja hranilnih snovi, zato se je potrebno izogibati komercialni mačji hrani, ki ponavadi vsebuje žita ali zelenjavo. Še najbolša je dieta iz izključno surovega mesa (rdeče ali belo meso, ribe, organi in kosti v lahko prebavljivi obliki). Kot alternativo jim lahko ponudimo tudi najkakovostnejše brezglutenske mačje brikete.

 

Zgodovina

Verjeli ali ne, zgodovina te mlade hibridne pasme se je začela pisati že v času faraonov! Egipčani so že pred davnimi časi udomačili divjo džungelsko mačko in jo zaradi njenega karizmatičnega karakterja in močnega videza častili kot božanstvo. Te divje mačke lahko še danes najdemo v džunglah centralne Azije. Prve primerke »chausijev« (ko ti seveda še niso bili prepoznani kot pasma) so opažali že pred stoletji, ko so se divje mačke parile z domačimi. Načrtno pa so džungelske mačke začeli pariti z abesinkami in domačimi mačkami v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Nova pasma je bila ustrezno poimenovana po divji džungelski mački, katere latinsko ime se glasi Felis chaus.

Videz

Ob pogledu na to mini pumo je takoj jasno, da so rejci želeli ohraniti pristen videz džungelske prednice! Chausiji so ena izmed največjih pasem in dosežejo velikost manjšega psa ter težo do 13 kilogramov! Njihovo telo je dolgo, čvrsto in mišičasto, rep pa sorazmerno kratek. Zadnje tačke so nekoliko daljše od sprednjih, kar jim omogoča izjemen odriv – v zrak se lahko poženejo skoraj do višine dveh metrov! Gobček je malce daljši kot pri drugih mačkah. Ušesa so velika, včasih pa se na konicah pojavijo celo čopki, ki še bolj poudarijo njihov divji izgled. Njihova dlaka je kratka in se lahko pojavlja v treh različnih vzorcih, oči pa so zlato-rumene ali zelene.

Temperament

Z divjim izgledom chausijev sovpada tudi njihov karakter. Te muce še zdaleč niso za vsakogar in bodo potrebovale skrbnika, ki bo kos neukrotljivemu džungelskemu temperamentu! Če si želite mačko za v naročje, potem chausie zagotovo izpade z vašega mačjega seznama. Te muce so zelo družabne in aktivne, znane pa so tudi kot izvrstne lovke. Potrebujejo veliko prostora za razgibavanje in skakanje – pospravite vse krhke predmete, preden jo povabite v svoje stanovanje! Čeprav si ponavadi izberejo svojo najljubšo osebo, bodo veselo pozdravile tudi ostale člane družine in druge živali. Zelo pomembno jim je preživljanje časa in interaktivna igra s skrbnikom. Z navdušenjem se bodo učile novih trikov! Chausie mačka bo vaša najboljša prijateljica – če ste le pripravljeni na to!

 

Viri:
www.youtube.com
tica.org
purrfectcatbreeds.com
www.catbreedselector.com