Burmanka

Primerna za:
Izkušene mačje lastnike
Posameznike brez otrok
Družine s starejšimi otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Burmanki:
Izredno inteligentna in radovedna
Zelo družabna
Igriva
Nagajiva
Ima rada druge živali
Rada skriva bleščeče predmete

Posebne zahteve:
Ta pasma vsekakor potrebuje veliko fizične in mentalne stimulacije, sicer lahko iz dolgčasa začne nagajati. Potrebuje veliko človeške pozornosti, zato ni primerna za ljudi, ki so veliko zdoma ali se jim z mačko ne ljubi ukvarjati. Dobro bo sprejela tudi družbo drugih ljubljenčkov.

Zgodovina

Zgodovina Burmanke sicer sega tisočletja v preteklost, saj legende pravijo, da so prebivalci Burme (današnjega Myanmara) že v prazgodovini Burmanske mačke častili kot bogove.
V zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja je mož po imenu Dr. Joseph Thompson iz Burme prinesel čudovito kratkodlako rjavo mačko po imenu Wong Mau. Ker ni imel moškega primerka pasme, jo je križal s samcem Siamske mačke, njune potomce pa nato drugega z drugim ali spet z Wond Mau in tako ustvaril pasmo, ki jo danes poznamo kot Burmanko.
Pasmo so priznali leta 1936, vendar pa so se kmalu za tem pojavile številne polemike glede čistosti pasme. Ker so ljudje iz Burme nosili nove mačke, jih parili z Burmanko in prodajali kot čistokrvne, so se posledično na tekmovanjih pojavili številni hibridi, zato je CFA med leti 1947 in 1957 odvzel priznanje pasme. Vzreditelji so se dalje trudili z vzrejo, napisali nov standard, ki ne dovoljuje vzorcev na kožuhu in leta 1957 dosegli, da je bila pasma ponovno priznana. Danes je Burmanka na 16. mestu po priljubljenosti med ljubitelji mačk.

Videz

Videz Burmanke se je, zaradi spreminjanja standarda, skozi leta močno spremenil. Danes je Burmanka močna, atletska in elegantna kratkodlaka mačka. Njen kožuh je zelo kratek, tanek in svetleč, po strukturi spominja na saten ter je zelo nezahteven za vzdrževanje. Njena najbolj izstopajoča lastnost so velike, rumeno-zlate oči, ki so pozicionirane zelo narazen.
Odrasli samci so veliki, samice pa bolj elegantne, razlika v teži med spoloma pa je lahko tudi do kilogram in pol.
Danes lahko Burmanko razdelimo na dva tipa: Evropsko Burmanko in sodobno Burmanko. Evropska Burmanka ima nekoliko ožjo glavo ter daljši in ožji gobček, medtem ko ima sodobna Burmanka krajši in širši gobček ter širšo in bolj okroglo obliko glave, razlikujeta pa se tudi v odtenkih kožuha, ki so pri Evropski Burmanki svetlejši kot pri sodobni Burmanki.
Sodobna Burmanka ima lahko kožuh v štirih odtenkih: najpogostejša je rjava (barva kave), sledijo ji barva šampanjca, modra in platinasta.

Temperament

Burmanke so živahne in igrive mačke, ki pa se ponašajo tudi z izredno inteligenco in radovednostjo. Prav njihova radovednost je tista, ki jih neredko spravi v težave. To je mačka, ki je primerna zgolj za notranje bivanje, saj je preveč zaupljiva in preveč neprevidna, da bi živela na prostem. Doma jo boste največkrat našli na visokih površinah kot so police, okviri vrat in visoke omare, zato raje pospravite dragocenosti s polic, prav tako pa je priporočljivo, da ji zagotovite varna mesta za plezanje, ki bodo namenjena prav njej, na primer mačja drevesa. Burmanko opisujejo kot kleptomanko, ki ima rada svetleče stvari, zato se ne čudite, če bodo sijoči predmeti izginjali pod njenimi šapicami.
Na splošno gre za zelo aktivno in socialno mačko, ki pa potrebuje zares velike količine pozornosti, zato ni primerna za ljudi, ki so veliko zdoma ali nimajo časa za ukvarjanje z mačko. Je idealna za igre prinašanja in jo je lahko učiti, saj uživa v vsaki aktivnosti, v katero jo vključite. Samice so bolj aktivne od samcev. Po naravi so te mačke zelo vdane, se rade crkljajo in imajo na splošno raje ljudi kot živali, vendar pa brez težav sobivajo tudi z drugimi ljubljenčki. Primernejše so za družine s starejšimi otroki.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com