Britanska dolgodlaka mačka

Primerna za:

  • družine z otroki, če jih od malega navajamo na njihovo družbo,
  • družine s psi in drugimi mačkami.

Na kratko o britanski dolgodlaki mački:

  • teža: 4–8 kg,
  • življenjska doba: 15–17 let,
  • višina: 30–35 cm,
  • barva: različne barve,
  • velikost: srednje velika.

Posebne zahteve:

Muce potrebujejo redno nego dlake, ki vključuje česanje, saj lahko drugače zaužijejo večje količine dlake, kar lahko vodi v prebavne motnje. To je še posebej pomembno v času menjavanja dlake.

Zgodovina:

Britanska dolgodlaka mačka izhaja iz iz britanske kratkodlake mačke. Po prvi svetovni vojni se je število britanskih kratkodlakih mačk močno zmanjšalo, zaradi česar so se rejci odločili, da bodo mačke parili z drugimi pasmami. Pri tem so uporabili nepasemske mačke in perzijke. Pri nekaterih mucah se je izrazil gen za dolgo dlako in te so postavili na stranski tir, saj so želeli ohraniti kratkodlake mačke. Po drugi svetovni vojni so v podobnem poskusu ohranitve pasme križali britansko kratkodlako mačko z burmanko, rusko modro mačko, perzijko ter drugimi. Mačke s srednje dolgo dlako so eliminirali in tako so ostale britanske dolgodlake mačke.

Videz:

Britanska dolgodlaka mačka je srednje velika do velika in ima mišičasto telo. Ima kratek vrat ter srednje dolge ali kratke okončine. Rep je dolg za dve tretjini telesa in košat.  Glava je okrogle oblike s kratkim nosom. Oči so daleč narazen. Ušesa so majhna in imajo zaobljeno konico.

Temperament:

Muce te pasme so zelo mirne in nežne ter se navežejo na lastnika. So tudi zelo prilagodljive in se odlično razumejo z ostalimi živalmi. Ponavadi ne marajo prijemanja, razen če same poiščejo pozornost lastnika. Rade imajo tudi igro in izkazovanje nežnosti.

Zdravje:

Britanske dolgodlake mačke so nagnjene k neonatalni izoeritrolizi, do katere pride ob parjenju mačke z B krvno skupino z mačkom, ki ima krvno skupino A. Mladički s krvno skupino A so prizadeti ob hranjenju z mlekom matere, saj kolostralna protitelesa napadejo njihove rdeče krvničke in jih uničijo. Težave rešimo tako, da mladičke odstavimo in jim ponudimo mleko muce s krvno skupino A. Pri mucah te pasme so pogosteje opazili tudi policistično ledvično bolezen.

Barbara Reher

Viri:
https://www.holidogtimes.com/
https://www.petguide.com
https://www.pets4homes.co.uk