Bombajka ali bombaj mačka

BombajkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Bombajki:
Inteligentna
Igriva
Družabna
Aktivna
Prilagodljiva

Posebne zahteve:
Bombajka potrebuje veliko pozornosti in človeške družbe. V primeru družine z več mačkami pogosto želi biti glavna in za družbo lažje sprejme psa kot drugo mačko. Pozornost je potrebna pri hranjenju, saj je zaradi velikega apetita pri teh mačkah lahko problem debelost, zato poskrbimo za kvalitetno hrano in obroke prilagojene glede na količino gibanja. Zadostuje  tedensko krtačenje dlake in prirezovanje krempljev ter čiščenje ušes po potrebi. Bombaj mačka spada med bolj zdrave pasme, so pa nekatere težave in bolezni, ki jih nekoliko pogosteje prizadenejo. To so hipertrofična kardiomiopatija, prekomerno solzenje oči in težave z dihanjem.

Zgodovina

Za nastanek bombaj mačke je zaslužna Nikki Horner, ameriška rejka, ki je v poznih petdesetih letih 20. stoletja želela ustvariti mačko, ki bi s svojim svetlečim črnim kožuhom in rumenimi očmi spominjala na mini verzijo panterja. Pasma je nastala s selektivnim parjenjem ameriške kratkodlake mačke z burmanko. Pasma je bila registrirana leta 1967.

Leta 1960 je nastala tudi britanska Bombaj mačka s parjenjem čistokrvne Burmanke s črno Britansko kratkodlako mačko.

Videz

Ameriška bombaj mačka ima lahko velike rumene ali oranžne oči (idealna je bakrena barva), za razliko od britanske, pri kateri je dovoljena tudi zelena barva. Drugih večjih razlik med njima ni. Bombajka ima kratko, bleščečo, na otip satenasto dlako, ki je povsem črna. Spada med srednje velike mačke z mišičastim telesom in eksotičnim izgledom, ki ga povezujejo z malim črnim panterjem, na kar namiguje tudi ime pasme. Bombay (sedanji Mumbai) je indijsko mesto, kjer naj bi le-ti živeli.

Ima okroglo, široko glavo in srednje velika, nekoliko zaobljena ušesa, ki so tako kot oči, daleč narazen. Gobček je kratek. Telesno se razvijajo zelo počasi, zato večina rejcev mladiče obdrži nekje do 16 tedna starosti, popolno razvitost pa naj bi dosegla šele pri drugem letu starosti. Samčki so nekoliko večji od samičk, telesna teža pa se giblje od 3,5 do 5,5 kg.

Temperament

Bombajka je zelo prijazna, družabna in prilagodljiva mačka, primerna za ljudi, ki ji bodo posvečali veliko pozornosti. Znana je po tem, da obožuje toploto in rada spi pod odejo ali v naročju. Je zelo inteligentna in učljiva, zato jo lahko kaj hitro navadimo na povodec ali naučimo kakšen trik. Sama pa bo vedno znova odkrivala nove načine zabave. Tujcev se ne boji in pogosto se ne naveže le na enega člana pač pa na celotno družino. Bombajka rada pleza in je dobra skakalka, zato je nujno, da poskrbimo za dovolj prostora in igrač, če je le možno pa tudi za mačji plezalnik. Ker je tudi precej radovedna, lahko kar nekaj časa preživi na okenski polici in opazuje dogajanje zunaj. Odvisno od karakternih lastnosti so nekatere med njimi precej glasne, medtem ko se druge le redko oglasijo.

Viri:
http://cfa.org
www.vetstreet.com
petcaretips.net