Bengalka

Primerna za:
Izkušene mačje lastnike
Aktivne posameznike z veliko časa
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Bengalki:
Zahtevna
Inteligentna
Aktivna
Zgovorna
Obožuje vodo
Ima čudovit leopardji vzorec

Posebne zahteve:
Kljub rastoči popularnosti pasme, Bengalka ni mačka za vsakogar. Potrebuje izkušenega mačjega lastnika, ki ji je pripravljen dnevno posvetiti dovolj pozornosti in časa za igro ter ji bo z ustrezno opremo (mačja drevesa, visoke police, plezala) omogočil, da bo tudi znotraj doma aktivna.

Zgodovina

Bengalka je precej nova in kontroverzna pasma, ki pa ji zaradi eksotičnega, divjega izgleda hitro narašča popularnost. Bengalka je nastala kot križanec med divjo Azijsko leopard mačko in domačo mačko. Prvo tako križanje sega v zgodnja štirideseta leta dvajsetega stoletja, kot pasma pa so se Bengalke pojavile šele sredi osemdesetih let.
Zaradi njenih divjih prednikov nekatere svetovne organizacije Bengalke še vedno ne priznavajo kot pasmo, medtem ko druge zahtevajo, da je mačka za tekmovanje na razstavah potomka vsaj četrte generacije. Cilj takšne vzreje je ohraniti ‘divji videz’, a doseči prijeten, udomačen temperament.

Videz

Bengalka je srednje velika do velika mačka, vitke in mišičaste postave, z dolgo, klinasto glavo, širokim smrčkom in velikimi ovalnimi očmi. Njene zadnje tace so nekoliko daljše od prvih, zaradi česar ima specifično hojo, ki spominja na zasledovanje plena.
Bengalkina najbolj prepoznavna lastnost je vsekakor njena dlaka. Vzorec, ki ga je podedovala od svojega divjega prednika moras biti jasen, živih barv in v kontrastu z osnovno barvo dlake. Pri nekaterih primerkih se pojavlja tudi (manj zaželen) marmorirani vzorec v obliki naključnih vrtincev ali valovitih horizontalnih črt. Dlaka je srednje dolga, sijoča in svilnata na dotik ter je lahko v trinajstih različnih odtenkih.
Samičke tehtajo med tremi in petimi kilogrami, samčki pa med štirimi in pol ter petimi kilogrami.

Temperament

Čeprav Bengalka velja za precej divjo mačko, vzreditelji zatrjujejo, da je prav tako ljubezniva kot katera koli druga domača mačka. Čeprav mora biti Bengalka za razstavljanje potomka četrte generacije, pa potomke prejšnjih generacij običajno namestijo kot ljubljenčke, zato morate dobro poznati temperament pasme, preden se odločite za Bengalko in se prepričajte v katero generacijo spada ter da ne kaže nobenih znakov agresije ali drugih vedenjskih težav.
Poznavalci Bengalko opisujejo kot samozavestno, igrivo, družabno in energično mačko, ki je rada vključena v lastnikove aktivnosti in preživlja čas s človekom, vendar pa ni naročna mačka. Zanimivo je, da se ne boji vode ter celo uživa v plavanju, v kolikor je v to ne silimo.
Bengalka pozno dozori, a je zelo učljiva in rada dela s človekom. Te mačke so znane tudi po tem, da se rade oglašajo in s svojimi lastniki komunicirajo na različne načine. Na splošno so dobre družabnice ljudem brez otrok in drugih živali, saj se s slednjimi ne razumejo najbolje.
Bengalka je primerna zgolj za zelo izkušene mačje lastnike z dobrim poznavanjem zahtev te konktretne pasme. Lastnik mora imeti dovolj časa, da se dnevno posveti igri in aktivnostim s to zelo energično mačko, pa tudi dovolj prostora, da ji omogoči prosto gibanje, raziskovanje in plezanje znotraj doma. Bengalka z dobrim rodovnikom lahko stane tudi do dva tisoč dolarjev.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com