Aphrodite Giant

Primerna za:

  • družine z otroki,
  • gospodinjstva z več ljubljenčki.

Na kratko o Aphrodite Giant mački:

  • velikost: velika,
  • telesna teža: 5–10 kg,
  • dolžina dlake: kratka ali srednje dolga,
  • barva dlake: različne barve in vzorci,
  • življenjska doba: 12-15 let.

Posebne zahteve:

Mačke pasme Aphrodite Giant se odlično razumejo z otroki, vendar jih je potrebno primerno socializirati. Že od začetka je potrebno postaviti določene meje in nadzorovati njihovo obnašanje v družbi otrok. Med obdobjem menjave dlake je priporočljivo pogostejše česanje mačke, saj takrat izgubi več dlak, ki lahko ob zaužitju vodijo do težav. Na splošno pa je muca prilagodljiva in nezahtevna.

Zgodovina:

Pasma Aphrodite Giant se je razvila sama, brez pomoči človeka. Gre za eno izmed najstarejših pasem na svetu in izvira s Cipra. Profesor Jean Guillan je leta 2004 odkril skelet mačke, star več kot 9500 let kar pomeni, da je ta skelet kar 4000 let starejši od skic mačk, ki jih poznamo iz Egipta.

Videz:

Najbolj značilna karakteristika mačk te pasme je zagotovo njihova velikost. Muce so velike, imajo trikotno oblikovano glavo, dolge okončine in telo. Oči so lahko ovalne ali v obliki mandljev in so daleč narazen. Ušesa so pokončna in zašiljena. Rep je srednje dolg ali dolg, lahko je precej košat.

Temperament:

Mačke pasme Aphrodite Giant so izjemno umirjene in prijazne. Gre za nežne velikanke, ki se močno navežejo na svojega lastnika in z veseljem izkazujejo svojo ljubezen. Dobro se razumejo tudi z ostalimi člani družine, otroci in drugimi ljubljenčki. So precej sproščene, a se kljub temu rade igrajo. So tudi zelo inteligentne in se lahko hitro naučijo določenih trikov ter pravila nekaterih iger.

Zdravje in nega:

Nega dlake je odvisna od letnega časa. Večino časa zadostuje česanje mačke dvakrat na teden. Med povečanim izgubljanjem dlake je priporočeno česanje vsak drugi dan. Občasno je potrebno preveriti in po potrebi postriči tudi kremplje.

Barbara Reher

Viri:
https://www.petguide.com
https://gokitty.com
https://cattime.com/