Ameriška zvitouhka (dolgodlaka in kratkodlaka)

Primerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Starejše ljudi

Na kratko o ameriški zvitouhki:
Ljubezniva
Živahna
Igriva
Družabna

Posebne zahteve:
Dolgodlaka različica te pasme je bolj zahtevna za nego kot kratkodlaka, posebno pozornost pa je dobro posvetiti tudi ušesom. Z rednimi pregledi in tedensko nego poskrbite, da bodo ušesa čista in posledično zdrava.

Zgodovina

Ameriška zvitouhka je nastala v Kaliforniji v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot posledica naravne mutacije v leglu kratkodlake in dolgodlake domače mačke. Družina Ruga je našla leglo dveh dolgodlakih mladičkov s takšno mutacijo in zato začela raziskovati pasme mačk s podobno mutacijo ušes ter ugotovila, da se uhlji pri pasmi Škotska klapouhka razlikujejo od uhljev teh mačjih mladičkov. Škotska klapouhka ima ušesa upognjena naprej, Ameriška zvitouhka pa zavita nazaj. Samička iz tega prvega legla je nato postala temelj za vzrejo Ameriških zvitouhk, leta 1986 pa jih je TICA tudi uradno priznala kot pasmo.

Videz

Ameriška zvitouhka ima prepoznavne, relativno velike, široke uhlje, ki so na konici zaviti nazaj in po katerih se distinktivno loči od ostalih pasem mačk. Mladički te pasme se skotijo z ravnimi ušesi, ki se v času od enega do sedmih dni po rojstvu začno vihati in dosežejo svojo končno obliko, ko je mačka stara približno pet mesecev. Idealno je, da uhlji niso toliko zaviti nazaj, da bi se dotikali lobanje, temveč da so zaviti pod kotom približno 90° in po obliki spominjajo na polmesec.
Telo Ameriške zvitouhke je lahko različnih oblik in velikosti, saj, z namenom, da bi razširili genski sklad, še vedno prihaja do križanja s kratkodlakimi in dolgodlakimi domačimi mačkami. Tudi kožuh je tako lahko v praktično kateri koli barvi in vzorcu ter bodisi kratek, bodisi dolg.

Temperament

Ameriška zvitouhka ima prijazen in ljubezniv značaj. Zelo rada ima ljudi in pozornost, a je dovolj samostojna, da ne prosjači za pozornost. Je precej nezahtevna in prilagodljiva mačka.
Pasma je znana tudi po ljubezni do otrok in veselju do igre, zaradi česar je še posebej primerna za družine z otroki. Zvitouhke so ene izmed tistih mačk, ki jih je moč celo naučiti prinašanja ter zelo uživajo v učenju in izvajanju različnih trikov. So energične in igrive, a ne tako zahtevne kot nekatere bolj aktivn mačke. Zaradi prirojene značajske radovednosti Ameriška zvitouhka uživa v raziskovanju svoje okolice in se zna tudi sama dobro zamotiti, zato, kar se tiče ukvarjanja, ni posebej zahtevna.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com