Ameriška žičnatodlaka mačka

ameriska-zicnatodlaka-mackaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o ameriški žičnatodlaki mački:
Ljubeča
Igriva
Potrpežljiva
Prilagodljiva
Prijazna
Družabna

Posebne zahteve:
Če bi radi imeli za ljubljenko žičnatodlako mačko, ne bodite presenečeni nad težavnostjo nakupa. Teh muc namreč še zdaleč ni veliko! Skoraj vse so vzrejene izkjučno kot razstavne ali paritvene mačke, v Ameriški zvezi pa so opredeljene celo kot najredkejša pasma.

Nekatere žičnatodlake mačke imajo precej občutljivo kožo, dlaka pa je nekoliko oljnata, zato je občasno potrebna kopel z nežnim šamponom. Zaradi kodraste dlake je ta tudi malenkost bolj nagnjena k lomljenju, zato jo muca pri čiščenju več poje. Tako lahko obstaja možnost, da bo mačka imela več težav z izkašljevanjem dlakastih kep.

 

Zgodovina

Ameriška žičnatodlaka mačka je še en primer naravne mutacije, ki se včasih spontano pojavi pri povsem običajnih mucah. Prva muca z dlako žičnatega videza in teksture je bila skotena leta 1966 na kmetiji v severnem New Yorku. Oba starša sta bila navadna domača mačka. Iz legla šestih muc je preživel samo en mladiček, tigrasto-bel samček z nenavadno dlako. Mladička je za 50 dolarjev kupila lokalna rejka Joan O’Shea in ga poimenovala »Council Rock Adam of Hi-Fi«. Muckova dlaka je bila podobna korniš ali devon rexu, a testi so pokazali, da sorodstvenih povezav ni. Joan je zato poskušala poustvariti žičnat kožušček s parjenjem samčka z ameriškimi kartkodlakimi mačkami, ki so bili mucku genetko najbližje. Pasma je bila priznana leta 1978, mednarodno združenje pa jih še danes obravnava kot različico ameriške kratkodlake mačke. Res pa je, da jih rejci še vedno križajo s kratlodlakimi mačkami, da ohranjajo genetsko raznolikost.

Videz

Ime izdaja najopaznejšo značilnost ameriških žičnatodlakih mačk. Njena dlaka izgleda kot divja jeklena pregrada, na otip pa je nekoliko gobasta, a še vedno mačje mehka. Ko jo potisneš h koži, se v slogu žičnate vzmeti povrne nazaj v prvotno obliko. Nakodrane so tudi dlake v ušesih in brčice. Žičnatodlake muce so z razlogom proglašene za pankerice med mačkami! Obstaja pa tudi več različic pasme glede na to, kako zelo izrazita je žičnata tekstura dlake.

Gobček žičnatodlakih mačk je srednje dolg do kratek, zato ima glava nekoliko kvadratast izgled. Njihove oči so velike in v zunanjih kotičkih nekoliko privihane navzgor.

Temperament

Kljub »vzmetni« dlaki pa je osebnost žičnatodlakih mačk vse prej kot odbijajoča! Muce si veliko karakternih potez delijo z domačimi mačkami in ameriškimi kratkodakimi mačkami – zaradi umirjene, tihe, potrpežljive, prilagodljive in nezahtevne narave so primerne za praktično vse skrbnike, od parov do družin in starejših oseb. Odrastejo precej pozno, šele okoli 4. leta starosti, zato boste lahko dolgo uživali v mladostni razigranosti. Nekaj razlik je tudi med samčki in samičkami – samčki so menda precej bolj umirjeni, medtem ko so samičke rajši udeležene v aktivnosti svojih skrbnikov. Pasma je zelo primerna tudi za osebe, alergične na mačjo dlako. Če se vam torej sreča nasmehne in vam uspe najti žičnatodlako mačko, bo ta nakravžljana muca izvrstna ljubljenka!

Viri:
www.youtube.com
cattime.com
www.vetstreet.com
www.petmd.com