Ameriška kratkorepa mačka

Primerna za:

  • družine z otroki,
  • gospodinjstva z več ljubljenčki,
  • lastnike, ki imajo veliko časa za igro.

Na kratko o ameriški kratkorepi mački:

  • teža: 3,5–6 kg,
  • življenjska doba: 11-15 let,
  • bivanje: družine z otroki ali drugimi ljubljenčki,
  • kratek rep,
  • velikost: srednje velika do velika.

Posebne zahteve:

Ameriške kratkorepe mačke so izjemno inteligentne in ljubeznive. Z lastnikom navežejo močno vez. Obožujejo igre kot sta lovljenje žoge ali skrivanje. Z lahkoto jih navadimo na povodec in sprehajanje v naravi. Potrebujejo veliko pozornosti, ki jo z veseljem tudi vračajo.

Zgodovina:

Ameriška kratkorepa mačka se je razvila skozi naravno selekcijo. Osnova za razvoj te pasme so bile udomačene mačke, ki so imele naravno kratek rep. Rejci so nato zbrali udomačene mačke s kratkim repom iz različnih področij ZDA in ustvarili novo pasmo. Ameriške kratkorepe mačke nimajo poznanih genetskih predispozicij za zdravstvene težave.

Videz:

Muce so običajno manjše od samcev. Dlaka je lahko različnih barv in obarvana z različnimi vzorci. Dolžina dlak je srednje dolga. Značilni so široki boki, dobra omišičenost in atletska postava. Rep je kratek in gibljiv. Imajo velike oči v obliki mandljev, ki so lahko različnih barv.

Temperament:

Ameriške kratkorepe mačke so precej mirne in naklonjene svojemu lastniku. So tudi izjemno inteligentne in samozavestne. S svojo družino z lahkoto navežejo globok stik. Rade se igrajo in iščejo pozornost pri ljudeh. Niso pretirano glasne, a svoja čustva izrazijo ko je to potrebno. Lahko jih navadimo na potovanja.

Zdravje in nega:

Ni znanih predispozicij za določena obolenja. Njihova dlaka se običajno ne vozlja, tako da je nega dlake preprosta. Zadostuje občasno česanje, kopanje ni potrebno. Obvezna je dentalna higiena, saj krtačkanje zob prepreči razvoj parodontalne bolezni. Po potrebi je priporočljivo krajšanje krempljev.

Barbara Reher

Viri:
https://cattime.com/
http://cfa.org
https://www.petfinder.com