Ali lahko mačke jedo pasjo hrano?

macke-ne-smejo-jesti-pasje-hranePsi in mačke se med seboj razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi njihove prehranske potrebe. Industrijsko pripravljene komercialne hrane za pse so prilagojene potrebam pasjega organizma, kar pomeni, da sestavine pasje hrane ne zagotavljajo tudi zadovoljitve vseh prehranskih potreb mačke.

Dolgoročno tako hranjenje mačke s pasjo hrano privede do kritične prehranske pomanjkljivosti in  lahko povzroči hude zdravstvene težave in celo smrt mačke. Mačke sodijo v družino zveri, zato potrebujejo meso, da bi preživele. V divjini je bil njihov plen sestavljen pretežno iz beljakovin, z zmernimi količinami maščob in majhnimi količinami ogljikovih hidratov. Psi pa so vsejedi, kar pomeni, da so v divjini pojedli celo žival, skupaj z njihovo želodčno vsebino, zaradi česar je naravna prehrana vsebovala tudi del rastlinskega materiala. Industrijsko pripravljena pasja hrana tako vsebuje žitarice in manj živalskih beljakovin, katere pa vsaka mačka v svojih obrokih nujno potrebuje.

Beljakovine in aminokisline

Mačke imajo v primerjavi s psi bistveno večjo potrebo po beljakovinah, zaradi njihovih specifičnih presnovnih zahtev. Vsaka celica v telesu mačke vsebuje beljakovine, le-te pa opravljajo številne pomembne funkcije, vključno z rastjo in obnavljanjem tkiva, predstavljajo vir energije in urejajo metabolizem mačke. Beljakovine so tako glavni sestavni del dlake, kože, kit, ligamentov in krempljev.

Mačke tako potrebujejo približno od 23 – 26 % beljakovin v svoji prehrani, medtem ko psom zadostuje že od 18-22 %.

V procesu prebave beljakovin ostajajo aminokisline, gradniki beljakovin, ki jih delimo v tri skupine:

  • Esencialne aminokisline so aminokisline, ki jih telo ne more proizvesti samo, pač pa jih mora mačka zaužiti s hrano.
  • Neesencialne aminokisline pa so aminokisline, ki jih lahko samo predela mačje telo.
  • Pogojno esencialne aminokisline pa so neesencialne aminokisline, ki se pretvorijo v esencialne aminokisline v času bolezni mačke ali v obdobjih, ko je mačje telo pod stresom in je potreba po esencialnih aminokislinah v telesu večja.

Pasja hrana torej ne vsebuje vseh bistvenih aminokislin, ki pa so bistvenega pomena za mačke.  Najpomembnejši aminokislini za mačke sta tavrin in arginin.

Tavrin je esencialna aminokislina, ki jo najdemo predvsem v mesu in morskih sadežih. Mačkam je nujno potreben za zdrav nevrološki razvoj, za delovanje srca, zdrav vid in reprodukcijo. Mačje telo sicer lahko sintetizira manjše količine tavrina, pretežni del dnevnih potreb organizma pa mora mačka zaužiti s hrano. Od le 1970 dalje je zaradi tega tavrin dodan vsem industrijsko pripravljenim, komercialnim vrstam mačje hrane.

Pasji organizem pa omogoča večjo sintezo tavrina v telesu, zato dodajanje le-tega v pasjo hrano ni potrebno. Hranjenje mačk s pasjo hrano bi tako zagotovo prevedlo do pomanjkanja tavrina.

Arginin pa je drugi zelo pomemben element, ki je odgovoren za sintezo beljakovin in detoksifikacijo amonijaka. Posledica pomanjkanja arginina se odraža s povečanimi količinami amoniaka v krvi (pojav hiperamoniemije), prepoznavni znaki težave pa so bruhanje, mišični krči, nestabilna hoja in na koncu smrt mačke.

Maščobe

Maščobe so dodaten vir energije. Nujno potrebne so za absorpcijo v maščobi topnih vitaminov in za proizvajanje nekaterih hormonov. Arahidonska kislina je omega-6 maščobna kislina. Za razliko od mačk, so psi sposobni sintetizirati linolne kisline, ki jih najdemo v številnih rastlinskih oljih, v arahidonske kisline ter tako zagotoviti dnevne potrebe pasjega organizma, mačke pa nimajo encima, ki omogoča takšno sintezo, zaradi tega morajo ustrezne dnevne količine pridobiti neposredno s hrano.

Vitamini

Vitamin A: za razliko od večine sesalcev, mačke niso sposobne pretvarjanja predhodnikov vitamina A  (beta karoten) v aktivni vitamin A (retinol), zaradi česar morajo vso potrebno količino prostega retinola zaužiti iz hrane, torej neposredno iz živalskih tkiv. Pasji organizem lahko spreminja karotenoide iz rastlinskih snovi v aktivni vitamin A, zato je sestava pasje hrane nekoliko drugačna.  Pomanjkanje vitamina A pri mačkah, ki jedo komercialno mačjo hrano je načeloma zelo redko.

Niacin (vitamin B): večina drugih živalskih je sposobna sintetizirati niacin v aminokislino triptofan, mačke pa te sposobnosti nimajo, zato morajo tudi ustrezne količine triptofana pridobiti neposredno s hrano. Niacin je vodotopen vitamin, kar pomeni, da se ne shranjuje v telesu in ga je potrebno sproti zagotavljati. Niacin je odgovoren za pretvorbo hranilnih snovi v energijo, za pravilno delovanje živčnega sistema, za zdravo kožo, dlako, jetra in oči mačke. Niacin sicer lahko najdemo tudi v rastlinah, vendar v bistveno nižjih količinah kot je prisoten v mesu.

Kot vidite, so prehranske potrebe mačk precej specifične in zelo drugačne od prehranskih potreb psov. Na voljo je pestra izbira industrijsko pripravljene komercialne hrane tudi za mačke, zato ni razloga, da bi vašo mačko hranili s hrano za pse in jo tako izpostavili pomanjkanju bistveno potrebnih hranilnih snovi za njeno zdravo, zadovoljno življenje. Hranjenje z uravnoteženo prehrano je za mačke resnično bistvenega pomena, vsi izdelovalci komercialne mačje hrane pa morajo izpolnjevati tudi predpisane standarde, ki so za mačke seveda drugačni kot za pse.

Vsi lastniki obeh živalskih vrst se morate torej zavedati, da ima vsaka svoje specifične potrebe, zaradi katerih ji je potrebo zagotoviti posebno hrano, ki je namenjena prav njej.

Maja Kalaš

Vir: www.cat-world.com.au

mucek-narocnina-1