Abesinka

Primerna za:
Izkušene mačje lastnike
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o Abesinki:
Aktivna
Igriva
Inteligentna
Potrebuje veliko človeške pozornosti
Se dobro razume z drugimi živalmi

Posebne zahteve:
To je zelo socialna mačka, zato se priporoča za ljudi, ki imajo veliko časa za ukvarjanje z mačko. Čeprav Abesinka na splošno velja za zdravo pasmo, pa je genetsko nagnjena k vnetju dlesni in zobni gnilobi. Če je mogoče (če mačka to pusti), lahko z rednim umivanjem zob uspešno zmanjšamo možnost za pojav teh težav.

Zgodovina

Abesinka velja za neposredno potomko svete egiptovske mačke in zato za eno najstarejših pasem udomačenih mačk. Na podlagi fizične podobnosti egipčanskim upodobitvam svetih mačk se predvideva, da je ta pasma stara okrog 4.000 let, a o njenem dejanskem izvoru ne vemo veliko. Prva Abesinka naj bi v Evropo prišla z britanskim vojakom leta 1868 iz Abesinije (danes Etiopija), po čemer je pasma tudi dobila ime. Britanci pa so tudi tisti, ki so napisali prvi standard in začeli z vzrejo Abesinke kot jo poznamo danes. Abesinka še danes velja za najbljižjo potomko naravnih pasem mačk od vseh pasemskih mačk, ki jih poznamo.

Videz

Abesinka je srednje velika mačka, ki se ponaša z dolgim, vitkim, a mišičastim telesom in dolgimi, vitkimi tacami. Samice tehtajo okrog tri kilograme in pol, samci pa okrog štiri kilograme in pol.
Prepoznamo jo po značilnih velikih, izraznih očeh mandljaste oblike, intenzivne jantarne ali zelene barve in velikih koničastih uhljih ter po prepoznavnem vzrocu dlake v eni izmed petih barv: zlato-rjava, rdečkasto-rjava, modra, rumeno-rjava ali srebrna. Vsaka izmed dlak je okrašena s čudovitim progastim vzorcem (ticking), v izmenjujočih se svetlejših in temnejših odtenkih, konice dlak pa so temne.

Temperament

To je zelo aktivna, igriva in družabna mačka, ki zahteva veliko lastnikove pozornosti, vendar pa to ni naročna mačka. Po naravi radovedna in samosvoja, se bo crkljala le pod svojimi pogoji. Raje kot v naročju, vam bo počivala na ramenih.
Z Abesinko vsekakor ni nikoli dolgčas, saj je to izredno inteligentna in radoživa mačka, ki se zna sama zamotiti, a še bolj uživa v družbi ljudi, otrok in celo drugih živali. Najbolj srečna bo, če jo boste vključili v svoje dnevne aktivnosti in če si boste prav vsak dan vzeli nekaj časa za igro z njo. Ker je zelo spretna in neustrašna mačka, ni police, ki bi bila zanjo previsoka, opazovanje njenih vragolij pa vam bo brez dvoma popestrilo vsakdan.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com
cat-breed-info.com