Zaprtje: Zakaj ima vaša mačka težave pri iztrebljanju?

zaprtje-pri-mackiZaprtje ali konstipacijo definiramo kot odvajanje zelo suhega, preveč trdega (in včasih krhkega) blata. Značilno je, da se žival med odvajanjem napreza. Konstipacija se razlikuje od obstipacije, ki je popolna nezmožnost odvajanja blata, in tenezme, pri kateri gre za napenjanje pri neučinkovitem iztrebljanju po driski, ko je črevo prazno. V vseh treh primerih se posvetujte z veterinarjem.

Morebitni vzroki za konstipacijo ali zaprtje so:

1)      Zamašitev ali delna zamašitev zaradi tujka v telesu. Mačka je morda pogoltnila kamen, delček igrače ali kepico dlake.
2)      Zamašitev ali delna zamašitev zaradi bolezni. Mačka ima morda tumorje ali polipe ali pa se težava nahaja nižje in mačka trpi zaradi zadnjičnega ognojka, analnega tumorja ali povečane prostate.
3)      Endokrine ali hormonske težave, kot je hipotiroidizem.
4)      Okužba z notranjimi paraziti, na primer z glistami.(((ZANAROCNIKE)))
5)      Nevrološke bolezni, kot so bolezni hrbtenjače, bolezni živčevja/travma. Vzrok je lahko tudi bolezen, ki jo imenujemo megakolon, ko gladka mišica, ki se navadno skrči in potisne iztrebek proti danki, tega ni več sposobna početi. To stanje je domnevno posledica nezmožnosti prenosa električnih impulzov od živcev do gladke mišice.
6)      Določena zdravila, na primer odvajala, antacidi, opioidi in antihistaminiki.
7)      Prehrana: nekatere mačke potrebujejo več vlaknin kot druge, zato ni vsaka prehrana primerna za vsako mačko. Preveč vlaknin lahko povzroči tako drisko kot tudi zaprtje. Tudi premalo vlaknin ima lahko isti učinek.
8)      Premalo tekočine: do zaprtja pride, ko hrana vpije preveč tekočine. Znano je, da večji vnos tekočine pomaga tako zaprtim ljudem kot tudi živalim. Brikete pol ure pred uporabo namočite ali pa mačko hranite s hrano iz pločevinke. Zelo dobra naložba je tudi mačja fontana, saj številni lastniki ugotavljajo, da njihova mačka zaradi fontane več pije. Pri starejših mačkah je pogost vzrok za zaprtje odpoved ledvic. Pomaga, če vsakemu obroku dodate malo olja, na primer od sardin v konzervi. Lahko tudi povečate pogostost hranjenja na trikrat dnevno in tako izboljšate učinkovitost tankega črevesa.

Zaprtju so bolj podvržene mačke, ki veliko sedijo. Poskrbite, da se bo vaša mačka dovolj gibala. Pogost vzrok za konstipacijo je tudi stres. Vsekakor se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v deveti številki revije Mucek