Notranje mačke in toksoplazmoza

Vemo, vemo; o toksoplazmozi, muckah in nosečnosti je bilo že veliko napisanega (tudi na našem portalu), a tokrat bi področje teme zožali na notranje mačke. Toliko je govora in strašenja glede sobivanja muck in nosečnosti, da se marsikatera nosečnica tega tako prestraši, da se celo odpove svoji mačji ljubljenki.

S tem nosečnica doživlja tudi stres ob slovesu in odhodu mucke drugam, kar za nosečnico in bitje, ki se v njej razvija, zagotovo ni ugodno. Mačke se ob nosečnosti ni potrebno znebiti; o tem smo že pisali. Četudi je zunanja mačka, je potrebno nekaj previdnosti in dodatne zaščite.

Kaj pa notranji mucki? Dejstvo je, da imate skoraj več možnosti, da toksoplazmozo dobite preko uživanja solate, kot preko notranjega mucka.

 

Toksoplazmoza

Toksoplazmozo prenašajo mikroskopsko majhne parazitske živalce Toxoplasma gondii, (katere gostitelji so tudi mačke), ki se nahajajo v zemlji in surovem mesu. Mačke se okužijo z zaužitjem plena, bolezenskih znakov pa ne kažejo. Parazite mački izločajo z iztrebki. Človek se torej lahko okuži z zaužitjem (solate, druge zelenjave; sadja) ali z dotikanjem (mačjih iztrebkov, zemlje). Toksoplazmoza je plodu nevarna, če se nosečnica z njo okuži prvič v času nosečnosti. Če je nosečnica že bila okužena, pa ima v sebi že protitelesa.

Notranji mucki

Notranje mucke, ki so izključno notranje in ne jedo surovega mesa ter nimajo stika z zunanjim okoljem, toksoplazmoze po vsej verjetnosti ne prenašajo. Toksoplazmoza je v iztrebkih sicer kužna le, če so iztrebki stari več kot en dan.  Najbolje je, da v času nosečnosti stranišče čisti kdo drug, če pa to ne gre, pa naj nosečnica mačje stranišče čisti sproti in z rokavicami. Po čiščenju naj si temeljito umije roke. Toksoplazmoze se le z božanjem mačke ne moremo okužiti, saj se paraziti na kožuščku ne nahajajo.

Če je muca samo notranja in je ne hranite s surovim mesom, ni prenašalka parazita, zato so možnosti za okužbo minimalne.  Več je torej možnosti, da se nosečnice okužijo s toksoplazmozo preko zaužitja surovega mesa ali slabo umitega sadja in zelenjave.

Katarina Robnik

Viri: