Zakaj mačka nenadoma prekomerno pije vodo

Mačke navadno pijejo več vode, če se jim namesto mokre hrane začnemo dajati suho hrano – torej brikete, če se gonijo, so bolj telesno aktivne ali pa temperatur okolice višja. Če mačka začne piti veliko večje količine, kot je zanjo normalno kljub temu, da se njen vsakdan ni spremenil, pa je to lahko bolezenski znak.

Najlažje je opaziti, če mačka pije več kot navadno, če ima na voljo mačje stranišče in opazite, da ga rabite veliko pogosteje pospravljati. V takem primeru je najbolj pametno, da pokličete veterinarja, še zlasti, če je mačka starejša od osem let, je debelejša ali nagnjena k sladkorni bolezni. Čezmerno pitje vode je lahko znak resnejših težav.

Kadar se težave pokažejo s prekomernim pitjem tekočine je vzrokov več, med drugim je lahko pitje tudi način za spopadanje s stresom ali pa kaže težave v metabolizmu. Največkrat tako težave vodijo v prekomerno uriniranje, zaradi česar mačke popijejo več tekočine, da bi nadomestile vso izgubljeno vodo. Če mačka samo prekomerno pije, urinira pa normalno je možna dehidracija.

Najpoogostejši vzroki za pogostejše uriniranje in prekomerno pitje pri mačkah so sladkorna bolezen, motnje v delovanju ščitnice žleze ali obolenje ledvic.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je hormonski problem pri mački, ki se ga diagnosticira z visokim nivojem sladkorja v krvi in prisotnim sladkorjem v urinu. Pojavi se, ko telo ne proizvaja dovolj hormona inzulina ali ko telo postane neodzivno na inzulin. Inzulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka in ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja pri prebavljanju zaužite hrane. Sladkorna bolezen pri mačkah je podobna sladkorni bolezni Tipa 2 pri ljudeh, vzrok za nastanek bolezni je torej rezistentnost na inzulin ali nepravilno delovanje celic, ki proizvajajo inzulin v trebušni slinavki. Prav tako so podobni vzroki za nastanek, torej prekomerna telesna teža, premalo telesne dejavnosti, sočasne druge bolezni ali sama genetika. Poleg prekomernega uriniranja in pitja tekočin je pri mački lahko prisotna tudi nenadna izguba telesne teže, povečan apetit, spremenjen kožuh ali oslabelost zadnjih tačk. Sladkorno bolezen potrdi veterinar iz vzorca krvi in urina.

Motnje v delovanju ščitnice

Hipertiriodizem ali povečano delovanje nadlevične žleze se pojavi, kadar ščitnica proizvaja preveč ščitničnih hormonov. Največkrat se pojavi pri mačkah zaradi pretirane rasti celic v žlezah. Ščitnični hormoni so zelo pomembni za metabolne procese v telesu, na primer pri uravnavanju toplote in presnovi hranil. V primeru, da je nadledvična žleza preveč dejavna se tako lahko presnova pretirano poveča, kar vodi v izgubo telesne teže. Hkrati lahko pride do povišanega srčnega utripa in krvnega tlaka, kar vodi v prehitro delovanje srca in lahko tudi v poškodbo srčne mišice. Hipertirodizem se tako kaže tudi s povečanim apetitom, izgubo telesne teže, hiperaktivnostjo ali nemirnostjo, bruhanjem ali drisko, mačka pa bo iskala hladne površine. Hipertirodizem se lahko potrdi s krvnimi testi.

Obolenje ledvic

Obolenje ledvic je pogosto pri starejših mačkah, lahko pa se pojavi pri katerikoli starosti. Problem se pojavi ob nepravilni stukturi ali funkciji ene ali obeh ledvic. Ledvice so pomembne za odstranjevanje odvečnih produktov, uravnavanje elektrolitov, nastajanjenekaterih hormonov in vitaminov in pri uravnavanju tekočin v telesu. Ko se pojavijo težave in ledvice ne delujejo več pravilno, urin postane bolj razredčen in mačka začne urinirati pogosteje, kar vodi v prekomerno pitje, da bi se telesu zagotovilo dovolj tekočin. Drugi možni znaki obolenja so tudi zmanjšan apetit, izguba telesne teže, slabost, bruhanje ali driska. Kronična bolezen in njen potek je odvisen od dovolj hitre diagnoze in primernih sprememb za lajšanje simptomov.

V primeru, da opazite nenavadno prekomerno pitje in uriniranje torej opazujte mačko za še druge možne znake težav in pokličite veterinarja. S pomočjo raziskav se lahko odkrije razlog za težave in le tako boste lahko pomagali svoji mački in jo primerno zdravili.

Jerneja Pirnat

Viri:

metro-vet.com

FOGLE Bruce: Kaj se dogaja z mojo mačko – Ljubljana, Mladinska knjiga, 2003