Zakaj mačke opravljajo potrebo izven mačjega stranišča in kaj lahko glede tega naredimo?

Mačke so skozi stoletja očarale številne ljudi s svojim gostim, kosmatim kožuščkom, s posebnimi veščinami specialnega mačjega dobrikanja in s svojim zadovoljnim predenjem ter navihanim, na trenutke zvedavim pogledom velikih mačjih oči.

Prav poseben privilegij pa jim daje njihova izjemna veščina uporabe mačjega stranišča in naravna skrb za lastno higieno. Prav zaradi teh sposobnosti so imeli ljudje že v preteklosti tako radi mačke, saj je dnevna skrb zanje razmeroma nezahtevna.

Približno 50 odstotkov vseh mačk z vedenjskimi težavami, zaradi katerih se ljudje obračajo po pomoč k veterinarjem in vedenjskim strokovnjakom, pa iz različnih razlogov ne uporablja pripravljenega prostora za opravljanje svojih fizioloških potreb oziroma mačjega stranišča, temveč prične opravljati potrebe kar vsepovsod po hiši.

Seveda pa ima takšno nenavadno vedenje mačke zagotovo nekje tudi svoj vzrok.

Prva stvar, na katero je potrebno pomisliti, so vsekakor zdravstvene težave. Mačke na prvi pogled pogosto sploh niso videti bolne, lahko pa imajo težave z notranjimi zajedavci oziroma paraziti, kar se sprva lahko pokaže v nenavadnem vedenju pri iztrebljanju.

Drugi možen vzrok so okužbe sečil. Kadar se mačka glasno oglaša ob uriniranju ali kar naenkrat začne urinirati povsod po hiši, vsekakor lahko najprej pomislite, da gre morda za težave z vnetjem sečil. Preverite, če je v urinu prisotna tudi kri in takoj obiščite izbranega veterinarja.

Tretji, zelo resen zdravstveni problem, ki se manifestira v nenavadnem uriniranju mačke, pa so lahko ledvični kamni. To je zelo boleča diagnoza, katere prvi simptomi so zelo podobni kot pri okužbi sečil, trebušček mačke pa je na dotik tudi zelo boleč in otekel. Obvezna je veterinarska pomoč.

Vzrok je tudi nevrološki. Mačji intersticijski cistitis je nevrološka bolezen, katere simptomi se kažejo v napetem mehurju ter pogostem in bolečem uriniranju (z minimalno količino dejansko  izločenega urina). Tudi v tem primeru bo mačka poskušala opozoriti na svojo zdravstveno težavo, zato tudi ne bo uporabljala mačjega stranišča, pač pa bo urinirala vsevprek. Opazili boste lahko spremenjeno vedenje in njeno obsedeno lizanje po uriniranju, lahko se pojavi tudi kri v urinu. Bolečina je skoraj stalna, zato mačka poskuša pogosto urinirati in jo na ta način omiliti.

Če ste z veterinarjem izločili vse pogoste zdravstvene razloge, vaša mačka pa še vedno škropi majhne količine urina po vertikalnih površinah, pa gre najverjetneje za povsem normalno vedenje mačke, s katerim pa žal ljudje nismo zadovoljni in do takšnega početja nismo tolerantni. Gre namreč za označevanje teritorija, ki ga je mačka opredelila kot lastnega. Na ta način mačke v naravi tekmujejo za prevlado in sporočajo svojo spolno pripravljenost. Težava je pogostejša v gospodinjstvih, kjer imajo več mačk, pojavi pa se lahko tudi, kadar na mačji teritorij prihajajo tuje mačke (na primer, če se vam po dvorišču ponoči sprehajajo mački iz soseščine ali druge živali, lahko vaša mačka posledično urinira po celotni hiši, da bi nepovabljene goste poučila, da gre za njen teritorij.

Ena od običajno uspešnih rešitev je sterilizacija oziroma kastracija mačke. Poskusite lahko tudi z izolacijo mačke in omejite dostop do okna kadar menite, da so težava zunaj živeče mačke oziroma uporabite pomirjevalno pršilo za mačke – feromone.

Razmislite pa tudi o lokaciji, kamor ste postavili mačje stranišče, Verjetno vsak lastnik meni, da mora biti stranišče kar se da odmaknjeno od osrednjih prostorov bivanja, vendar pa se številne mačke žal s to odločitvijo ne bi strinjale. Če je stranišče preveč oddaljeno, ga mačka ne bo uporabljala. Mar bi vas veselili nočni pohodi do zelo oddaljenega stranišča? Prav tako mačka ne bo uporabljala stranišča, katerega boste postavili zraven kakšne glasne hišne naprave, katere zvok se bo mački zdel zastrašujoč (hladilna skrinja, ventilator, radiatorji, ipd.).

Ob postavitvi mačjega stranišča morate razmišljati kot uspešni nepremičninski posredniki: lokacija, lokacija, lokacija!

Nekaj osnovnih napotkov:

–       ne postavljajte mačjega stranišča v bližini hrane ali vode,

–       če živite v več nadstropjih, postavite mačje stranišče v vsakem nadstropju,

–       izberite prostor ki nudi zasebnost in je hkrati priročen,

–       če postavljate stranišče v kopalnico ali v drug zaprt prostor, poskrbite za stalen prost dostop ali naredite mačja vratca,

–       če imate več mačk morate zagotoviti najmanj eno stranišče za vsako mačko! Ne pričakujte, da bi več mačk uporabljalo eno samo skupno mačje stranišče!

Tudi izbira ustrezne stelje/podlage za mačje stranišče (peska, žagovine ali drugega materiala) je nadvse pomembna in lahko bistveno vpliva na pozitivno ali negativno izkušnjo vaše mačke. Pred dokončno izbiro na podlagi prodajne cene se dobro pozanimajte in posvetujte s strokovnjaki. Izbrane podlage ne menjajte, uporabljajte tisto, ki jo je vaša mačka dobro sprejela. Pomembna je namreč tako tekstura, kot vonj in tudi višina pripravljene podlage. Idealna raven je 1-2 cm, za zelo velike mačke 2,5-5 cm.

Za nevtralizacijo vonja pa lahko kasneje uporabite še posip s sodo bikarbono, ki zelo uspešno nevtralizira različne neželene vonjave.

Ne jezite se na mačko, kadar opravi potrebo izven stranišča, saj vaše jeze ne bo razumela. Poskušajte razvozlati razlog, zakaj je opustila svoje stranišče in ji zagotovite več mest, kjer lahko brez skrbi opravi svojo potrebo. Predvsem pa si zapomnite, da mačka ne urinira po stanovanju zato, da bi vas jezila ali iz čiste zlobe, temveč ima za to vselej razlog. Mačke so zelo snažne živali, zato v normalnih okoliščinah pridno uporabljajo mačja stranišča, le kadar je razlog zdravstvene, praktične ali vedenjske narave, lahko mačje stranišče postane vaše celo bivališče.

 

Maja Kalaš

Vir: animals.howstuffworks.com/pets/5-causes-litter-box-problems-cats.htm