Zakaj mačka noče uporabljati mačjega stranišča?

Vaša mačka je bila vedno čista in urejena ter pridno uporabljala mačje stranišče. Naenkrat pa vas neprijeten vonj opozori na to, da je mačka urinirala izven svojega stranišča. Zakaj to mačke počnejo in kako rešiti to težavo?

Mačke lahko svoje stranišče ignorirajo zaradi več razlogov, katerih se sploh ne zavedamo, med drugim tudi zaradi umazanega mačjega stranišča.

Zdravstvene težave

Eden najbolj pogostih razlogov, da mačka ne uporablja svojega stranišča, so zdravstvene težave. Mačka je lahko zbolela za vnetjem sečil, boleznijo ledvic ali sladkorno boleznijo. Lahko pa je to tudi posledica drugih bolezni, npr. artritis pri starejši mački, ki lahko težko vstopi v mačje stranišče z višjimi robovi. Če ima mačka zmanjšan apetit in ni aktivna, je čas za obisk pri veterinarju, kjer bodo ugotovili, katere zdravstvene težave mučijo jo mučijo.

Umazano mačje stranišče

Če mačje stranišče ni čisto, ga mačka ne bo uporabljala. Mačje iztrebke in sprijete kroglice peska morate čistiti vsakodnevno, pesek pa zamenjati vsak teden. Pred menjavo peska mačje stranišče operite z milom, ker se na plastiki nabira neprijeten vonj. Enkrat letno je priporočljivo zamenjati mačje stranišče z novim. Če imate več mačk, je priporočljivo, da ima vsaka mačka svoje stranišče.

Težko dosegljivo stranišče

Mačje stranišče mora biti v prostoru, kjer je mačka najbolj aktivna. Večina ljudi se temu žal izogiba. Z rednim čiščenjem mačje stranišče nima nobenega vonja in je primerno tudi za dnevno sobo. Stranišče lahko postavite tudi v bližino koša za smeti ali blizu kopalnice. Pravilna postavitev bo mački omogočila, da svoje stranišče zlahka najde in ji istočasno nudila zasebnost in mir, ki ga potrebuje med lajšanjem svojega mehurja.

Vrsta mačjega stranišča

Mačji starši imajo veliko izbiro mačjih stranišč na trgu. Pri izbiri bodite pozorni, da bo stranišče dovolj veliko za mačko. Priporočljivo je kupiti mačje stranišče brez pokrova, ker se v zaprtem mačka lahko počuti ujeto.

Več hišnih ljubljenčkov

Če imate več mačk, se zelo pogosto zgodi, da mačka stranišča ne uporablja. Ena mačka lahko nadleguje drugo in ji preprečuje vstop v stranišče. Vsaki mački omogočite njeno lastno stranišče, če pa imate prestrašeno mačko, ji omogočite njeno stranišče v tihem in mirnem prostoru v hiši.

Stres in tesnoba

Mačka pod stresom lahko urinira kjerkoli, ker jo bo vonj po njenem urinu pomiril in počutila se bo varno. Z mačko se ukvarjajte več, skupaj se igrajte in crkljajte, lahko pa si tudi omislite oprsnico in povodec ter se odpravite zunaj na sprehod.

Ne obstaja hitra rešitev, ki bi mačko prisilila, da spet uporablja svoje stranišče. Če upoštevate zgoraj navedene nasvete in mačje stranišče vaši mački ustreza ter je redno čiščeno, je čas da se posvetujete z veterinarjem. Z vztrajnostjo in upoštevanjem naših nasvetov boste dosegli, da bo vaša mačka znova uporabljala svoje stranišče.

 

Doroteja Turković

Viri: