Moja mačka je hiperaktivna

Morda se vam zdi, da mačke in hiperaktivnost ne gresta skupaj, saj je za mačje kosmatinke znana ljubezen do spanja in počivanja, vendar temu še zdaleč ni tako. Ker je vsako bitje edinstveno, so si med seboj različne tudi mačke – nekatere imajo toliko energije, da so v pogonu skoraj 24 ur dnevno, druge pa skoraj cel dan prespijo na svojem najljubšem prostoru. Kako pa ugotovimo, da ima naš mačkon res preveč energije in ga je treba malce ustaviti?

Mačje dirke so znak normalnega vedenja

Če mačka divja naokoli, napada pohištvo, nevidne miške, se kot žogica odbija od sten in stropov, z največjim veseljem prevrača stvari iz najvišjih polic, krade in skriva različne predmete ter s seboj nosi najbolj nenavadne predmete, nič ne skrbite, mačka se obnaša povsem normalno. Veliko takšnega, za nas precej nesmiselnega, obnašanja je del igre in plenilskega vedenja.

Prav tako ni nenanvadno, če se ti dogodki odvijajo sredi noči ali v jutranjih urah, saj so mačke nočne živali. Bolj pogoste pa so takšne dejavnosti pri osamljenih, zdolgočasenih mačkah s presežkom energije. Ko namreč ne morejo loviti resničnih mišk in ptic ter se vzpenjati po pravih dresesih, si poiščejo druge vire zabave.

Mačka naj ima dovolj pozornosti in igranja

Veliko takšnih težav lahko odpravimo z dovolj pozornosti in igranja, ki bo združevalo tako vadbo kot zabavo za mucka. Usedimo se na tla in se igrajmo z našim mačkom. Včasih ni dovolj, če mački le ponudimo dovolj igračk in pričakujemo, da se bodo igrale same.

Če imamo kakšno igračko na vrvici, jo po hodniku počasi vlecimo po tleh, kar bo mucki dalo gibljiv cilj, bolj zanimiv za lov, kot so družinske slike ali pa rže z najvišje police. Če imate notranjo mačko in imate to možnost, ji lahko pred okno postavite ptičjo hranilnico, da lahko mačka opazuje ptice – zagotovljeno bodo ptice imele večurno mačjo pozornost.

Če je mački dolgčas, bo seveda počela neumnosti, zato moramo prebrisankam zagotoviti sprejemljive načine, da porabijo svojo energijo in izživijo plenilske nagone. Poskusimo nočne divjaške dejavnosti prestaviti na zgodnji večer. Medtem ko smo v službi ali po drugih dnevnih aktivnosti, mački običajno spijo in so tako pozno popoldne spočiti ter polni idej. Ko pridemo domov, je mačka zato priporočljivo utruditi z igranjem.

Če muc ponoči še vedno ni dovolj utrujen, da bi nas pustil pri miru, mu damo več mehkih igrač, s katerimi se lahko zamoti in hkrati niso tako glasne, da bi nas zbudile iz spanca. Pri igranju z muckom moramo paziti, da pri tem ne uporabljamo svojega telesa, saj bo maček drugače o našem telesu začel razmišljati kot igrači. Spodbujajmo jih, da se igrajo z igračkami namesto z našimi deli telesa, saj to lahko postane zelo boleče.

Mačko po igri umirimo

Vedenjskim težavam se bomo izognili tudi, če bomo mačko po igri, ko je že utrujena, vendar še vedno skaklja okoli, umirili. V igro je tako priporočljivo vključiti čas za ogrevanje in ohlajanje, na koncu lahko upočasnimo naše gibanje in jim pustimo, da lažje ujamejo igračko in tako nadaljujemo, dokler se premikanje igračke povsem ne ustavi.

Če se nehamo igrati nenadoma, brez umirjanja, bo maček napadal nas, saj bomo edini “predmet”, ki se še vedno premika. Ko pa postanemo mačji edini cilj, naše roke in noge dobijo boleče praske in odtise zob, česar si gotovo ne želimo.

Če imamo doma mačko, smo se gotovo že soočili s podobnim obnašanjem, ko v tišini kar naenkrat v sobo pridrvi nekaj kosmatega, se malo odbija in skače, nato pa tako hitro steče ven, kot bi ji gorelo za petami. S svojimi vragolijami nas iz dneva v dan presenečajo, da včasih skoraj ne dojamemo, kaj nas je doletelo, se strinjate?

Maša P. Z. 

Viri:
www.perfectpaws.com
www.petful.com
www.petmd.com