Zakaj mačka kašlja?

Se tudi vam kdaj zgodi, da vaša mačka kašlja?

Kašelj je refleks, ki čisti in ščiti dihalne poti. Preprečuje vdihanje tujkov oz. dražilcev, ki bi povzročili dodatne težave.

Kaj povzroča kašelj?

– vdor tujkov (hrana, koščki trave…)
– dražilci (prah, parfumi, dim…)
– bakterijske in virusne okužbe dihal
alergije
– astma
– srčne gliste
– nabiranje tekočine okoli pljuč
– rakava obolenja
– tesna ovratnica
– poškodbe dihal

Kdaj nas mora skrbeti?

– vztrajen, več dni trajajoč in napredujoč kašelj
– moker kašelj, pri katerem se izloča sluz ali izpljunek
– kašelj v kombinaciji s sopenjem
– kombinacija kašljanja in kihanja
– zmanjšan apetit, izgubljanje na teži
– ponavljajoč kašelj
– spremenjena barva dlesni in jezika
– oteženo dihanje

Če mačka kašlja občasno, to ni skrb vzbujajoče. V kolikor pa je kašelj hud, vztrajen, ponavljajoč, če mačka hujša ali ima še druge simptome se je potrebno čim prej posvetovati z veterinarjem. Ta s fizičnim pregledom in diagnostičnimi testi ugotovi vzrok kašlja.

Ločimo med akutnim in kroničnim, ter mokrim in suhim kašljem. Akutni kašelj je kratkotrajen, posledica bakterijskih in virusnih vnetij. Kronični kašelj ima številne vzroke, ki zahteva ustrezno zdravljenje. Pri mokrem kašlju se izloča sluz, ki pomaga telesu, da izloči viruse, bakterije in drug moteč material. Medtem ko se pri suhem kašlju ne tvori veliko sluzi.

Kepe dlak povzročijo draženje, ki se sliši kot da mačka kašlja, vendar to draženje izhaja iz prebavnega trakta ne iz dihal. Tujek izločijo z bruhanjem. Pri mačkah je včasih težko razlikovati med bruhanjem in kašljanjem. Če pride do izločanja hrane, kepe dlak ali žolča, mačka bruha. V kolikor pa ne izloči ničesar ali le manjšo količino sluzi ali penaste tekočine, kašlja.

Zdravljenje kašlja

Če mačka veliko kašlja, je zdravljenje odvisno od postavljene diagnoze in zdravstvenega stanja mačke. Kašelj skoraj vedno nakazuje na neko vrsto obolenja dihal.

– v blažjih primerih s protivnetnimi zdravili
– pri virusnih, bakterijskih okužbah z antibiotiki
– odstranimo dražilce iz okolja
– odstranitev vdihanih tujkov
– punkcija tekočine

– zdravljenje astme
– kemoterapija, radioterapija, operacija tumorjev
– preprečevanje srčnih glist

Pred začetkom zdravljenja se je potrebno posvetovati z veterinarjem. Zdravljenje brez določene diagnoze lahko škodi mački ali njeno stanje še poslabša. Predpisana zdravila je potrebno dajati do konca, ne smemo prenehati, če je vidno izboljšanje stanja. Okužba se lahko vrne in jo je težje zdraviti.

V kolikor pa opazimo, da mačka izkašljuje kri je potrebno nemudoma stopiti do veterinarja, saj slednje predstavlja nujno situacijo. Razlog so notranje poškodbe, hude okužbe, zaužitje strupa ali napredujoče rakavo obolenje.

Kašelj lahko napreduje v življenjsko nevarno stisko. Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta bistvenega pomena za hitro okrevanje.

Vas zanima tudi, zakaj mačke kihajo? Preberete si lahko tukaj.

Darja Polajžer

Viri

www.animals.howstuffworks.com

www.catster.com

www.vcahospitals.com

www.petmd.com

www.trudellanimalhealth.com