Alergije pri mački

Dokaj pogost pojav je, da smo ljudje na nekaj alergični. Lahko je to hrana, kozmetika, čistila ali okoljski dejavniki. Alergični smo lahko celo na mačke. Ampak, ali obstajajo tudi alergije pri mački? Kakšne alergije obstajajo in kako se kažejo?

Na kratko; da, tudi mačke imajo lahko različne alergije. Alergeni so prav tako lahko prisotni v hrani ali pa v okolju.

Hrana

Zelo pogosto se zgodi, da so alergeni prisotni v mačji hrani. To boste najlažje opazili takrat, ko mački zamenjate hrano. Če pride do kakšne reakcije ob menjavi hrane je velika verjetnost, da gre za alergijo. Znaki se lahko kažejo kot srbečica, rdeča koža, bruhanje ali driska. Sam alergen boste odkrili tako, da si beležite, kaj je v določeni hrani bilo prisotno. Opazujte, katera hrana mački povzroča težave in katera ne. Primerjajte sestavo. Seveda pa mački nudite hrano, ki ji težav ne povzroča.

Če sumite, da je vaša kosmatinka alergična na več različnih živil, je najbolje, da obiščete veterinarja. Slednji vas bo napotil na preiskave, s pomočjo katerih boste točno ugotovili, katere sestavine so povod za alergijsko reakcijo.

Zajedavci

Alergija pri mački je lahko vezana tudi na zajedavce. Najpogostejša je alergija na bolhe; ko slednje ugriznejo mačko, lahko slina bolh sproži alergijsko reakcijo po celem telesu. Najpogosteje gre za reakcijo v obliki rdečice in srbečice.

Pri mačkah z alergijo na zajedavce je še toliko bolj pomembno, da jih ustrezno zaščitite proti zajedavcem. To lahko naredite s pomočjo ovratnic, ampul, tablet… Posvetujte se z veterinarjem o tem, katera oblika zaščite bi bila najprimernejša.

Okolje

Da, tudi mačka je lahko alergična na okoljske dejavnike. Med pogoste sodijo trava, prah, plesen in cvetni prah. Lahko pa gre tudi za produkte, ki jih uporabljate vi, kakor denimo parfum, čistila, prašek za perilo, osvežilec zraka… Alergije pri mački se lahko kažejo v različnih oblikah, odvisno od alergena samega. Lahko pride do izpuščajev, srbečice, kihanja, solzenja oči, težav z ušesi, povečane količine umivanja… Če sumite, da je mačka na nekaj v vašem okolju alergična, poizkusite alergen umakniti za najmanj en teden in opazujte, če se situacija izboljša.

Pri alergijah je pomembno, da mačko redno opazujete in tako hitro zaznate spremembe. Ob hudih reakcijah obvezno obiščite veterinarja, ki bo mački tudi predpisal zdravila, v kolikor je to potrebno. Seveda pa je najpomembnejše da, če je le možno, alergen prepoznate in umaknete ter tako mački prihranite vse nevšečnosti.

Veronika Sivka

VIRI

www.pets.webmd.com

www.thesprucepets.com

www.bluebuffalo.com