Mačke in njihovo kihanje

Kot mačjemu lastniku se vam je najverjetneje že kdaj zgodilo, da je vaša štirinožna prijateljica kihnila. Kihanje pri mačkah je marsikomu izjemno simpatično, a je prav, da veste, zakaj do tega pride in kako ustrezno ukrepati, če je to potrebno. Mačje kihanje je lahko povsem nedolžna zadeva, lahko pa kaže na kakšno obolenje.

Kihanje pri mačkah je marsikomu izjemno simpatično, a je prav, da veste, zakaj do tega pride in kako ustrezno ukrepati, če je to potrebno. Mačje kihanje je lahko povsem nedolžna zadeva, lahko pa kaže na kakšno obolenje.

POGOSTOST KIHANJA

Pokazatelj, po katerem se boste najlažje orientirali je, kako pogosto mačka kiha. Če se vsake toliko zgodi, da kosmatinka kihne, je najverjetneje do tega prišlo zaradi razdražene sluznice. Mački lahko ne paše kakšen vonj v zraku, prah ipd. Občasno kihanje torej ni razlog za preplah. Če pa je slednje pogosto, obstaja možnost, da je kihanje simptom kakšne bolezni.

VZROKI ZA KIHANJE

Kot že omenjeno, mačka lahko kiha iz preprostega razloga, da jo je nekaj v ozračju nadražilo. Včasih se zgodi, da mačka kiha tudi ob pretiranem vzhičenju. Razlogi za kihanje pa so lahko tudi veterinarski. Najpogostejši vzrok je infekcija oziroma okužba. Slednja je lahko virusna, bakterijska ali glivična, ponavadi pa prizadane dihala, kar se potem kaže v kihanju. Največ takih obolenj je podobnih človeškemu prehladu in angini. Pogosteje se pojavlja pri mlajših mačkah, sploh, če so iz zavetišča ali ulice, kjer se zadržuje več mačk na kupu.

Najpogostejši infekciji, ki se pri mačkah pojavita, sta mačji herpes in kalicivirus. Mačji herpesvirusje nalezljiva okužba, ki je zelo pogost pojav v tropih zapuščenih mačk. Kljub temu da se mačke okužijo med seboj, ta bolezen ni nalezljiva za človeka. Kalicivirus je še ena izjemno nalezljiva bolezen med mačkami. Ponavadi prizadane ustje mačke, lahko pa napade tudi dihala, v resnejših primerih privede tudi do pljučnice. Obe bolezni sta načeloma nenevarni in sta ozdravljivi.

Druge bolezni, katerih simptom je (med drugim) kihanje, so še:

  • Mačji infekciozni peritonitis (FIP): Gre za virusno bolezen, ki jo povzroča mačji koronavirus. Bolezen je nalezljiva med drugimi mačkami. V veliki večini primerov se pojavijo samo blage infekcije dihal in prebavil, lahko pa se razvije.
  • Mačji aids (FIV): Bolezen je zelo podobna človeškemu HIV-u, ki se razvije v AIDS. Gre za obolenje, ki se razvija počasi, a ogrozi mačji imunski sistem. Kosmatinka je zaradi tega bolj podvržena ostalim obolenjem in težje okreva. Mačji aids je med mačkami nalezljiv, ne prenaša pa se na človeka.
  • Klamidija: Pri lastniških mačkah je to precej redka bolezen, ki pa se pogosto pokaže tako, da pride do vnetij oči.
  • Mačja levkemija (FeLV): Za razliko od človeške, je mačja levkemija med mačkami prenosljiva. Bolezen slabi obrambne mehanizme štirinožke.

Še več o tem, zakaj mačke kihajo, si lahko preberete TUKAJ. 

KAKO UKREPATI?

Če se želite izogniti boleznim, je najbolje, da to storite preventivno; cepite mačko proti nalezljivim boleznim. Če je vaša kosmatinka zunaj, je dobro, da jo imate vseeno pod nadzorom ter da ste pozorni na to, če svoj čas preživlja še s katerimi drugimi mačkami.

V kolikor že opazite, da mačka nenadno veliko kiha, najprej razmislite, če je v ozračju kaj takega, kar bi jo lahko dražilo. Ste domov pripeljali kakšno novo rožo, uporabljate nov parfum, imate doma nov osvežilec zraka …? Če je vaš odgovor pritrdilen, najprej odstranite stvar, ki bi lahko mački povzročala kihanje. Če pa to ne pomaga, ali če opazite še kakšne druge nenavadne simptome, obiščite veterinarja. Ta bo z odvzemom brisa ugotovil, kaj se dogaja z vašo kosmatinko in ji ustrezno pomagal.

V veliki večini primerov je mačje kihanje nenevarno, a vseeno previdnost ni odveč. Bodite pozorni, mačko opazujte ter se o vseh dvomih posvetujte z veterinarjem.

Veronika Sivka
VIRI:
https://pets.webmd.com/
https://bluepearlvet.com
https://www.hillspet.com