Zakaj mačke kihajo?

Kihanje je naravni telesni odziv. Je nehoteno, refleksno dejanje, s katerim odstranimo dražljaj iz nosnih poti. Tako kot ljudje tudi mačke kihajo iz mnogih razlogov. Večkrat se nam zdi prikupno, ko mačka kihne. Kaj pa, ko kihanje postane pogostejše in ne več tako nedolžno? Kateri so najpogostejši povzročitelji kihanja?

Okužba zgornjih dihalnih poti

Okužbo povzročajo bakterije ali virusi. Zdrave mačke se okužijo ob stikih z bolnimi, na primer na razstavah, ob stikih z okuženimi predmeti, kot so posode za hrano in vodo, mladički se lahko okužijo preko svoje mame, viruse pa z mačke na mačko prenašamo tudi ljudje. Virusna okužba se med živalmi še posebej hitro širi tam, kjer je populacija mačk večja. Mačke so lahko vir okužbe tudi do dva meseca po prenehanju kliničnih znakov, v nekaterih primerih pa prenašajo viruse tudi brez očitnih znakov bolezni. Povzročitelji tega obolenja so nevarni samo za mačke, pri ljudeh in drugih živalih ne povzročajo težav. Pri mucah se virus nahaja v nosnih in očesnih izcedkih ter drobnih kapljicah aerosola, ki se ob kihanju izločajo v zrak. Veliko vlogo ima tudi stres, ki oslabi imunski sistem. Najbolj nalezljivo obliko bolezni povzročita mačji kalici virus in mačji herpes virus.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
www.askthecatdoctor.com
icatcare.org