Zakaj je rutina za mačko pomembna?

Mnogo psihologov poudarja, kako zelo je za nas pomembna rutina. Ogromnega pomena pa je tudi rutina za mačko. Tokrat vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je rutina za vašo kosmatinko tako zelo pomembna ter kako jo vzpostaviti.

 

Rutina za mačko zmanjša možnost za nastanek anksioznosti

Če je dan za vašo kosmatinko nepredvidljiv, lahko pride do povišanja stresa. Če je mačka dnevno pod stresom, lahko pride do anksioznosti. Živali potrebujejo predvidljivost, še posebej pri hrani, zavetju in opravljanju potrebe. Vse to daje mački občutek varnosti, zaradi česar je tudi njen nivo stresa veliko nižji.

 

Rutina lahko ohrani mačko zdravo

Če je mačka pogosteje pod stresom, obstaja tudi tveganje za nastanek različnih bolezni. Stroka stres pri mački povezuje predvsem z nastankom kronične bolečine, težav z urinarnim traktom ter raznih vnetnih bolezni.

 

Rutina lahko prepreči prekomerno telesno težo

Pes, ki ima neredne obroke ali možnost hrane skozi cel dan, ima tudi večjo možnost za pridobivanje telesne teže. Če vzpostavite rutino hranjenja, je tudi manj možnosti, da bo pes pojedel preveč hrane. Najbolje je, da že zjutraj določite količino hrane, ki jo bo pes v dnevu dobil.

 

 

Kako vzpostaviti rutino?

Sedaj ko vemo, da je rutina za mačko zelo pomembna, je naslednje vprašanje: kako jo vzpostaviti? Predvsem je pomembno, da v rutino vključite:

  • Obroke
  • Igro
  • Počitek
  • Zunanje izhode (v kolikor jih mačka ima)

Vse aktivnosti si razporedite tako, da so vsak dan izvedljive ob enakem času. Čas za počitek lahko načrtujete takrat, ko vas ni doma. Poskrbite le, da ostane enak, tudi takrat, ko ste doma. Če ste dopoldne denimo v službi in kosmatinka takrat ponavadi počiva, naj tako ostane tudi čez vikend.

Pomembno je tudi, da dan ni za mačko preveč zaseden; mačke v povprečju spijo kar 15 ur na dan, zato je to treba upoštevati že pri načrtovanju dneva.

Seveda ni nič narobe, če je kakšen dan drugačen. Z občasnimi spremembami bo mačka lahko bolj prilagodljiva in bo lažje sprejel tudi večje spremembe, npr. selitev, dopust… Pomembno je samo, da teh sprememb ni preveč in, da ni vsak dan za vašo štirinožko popolnoma drugačen.

Za boljšo organizacijo dni, ki bodo optimalni tako za vas, kakor tudi za vašo mačko, pa vam lahko pomaga Muckov rokovnik. Slednji vsebuje vse, kar potrebujete: evidenco cepljenj in obiskov pri veterinarju, sledilnik aktivnosti z mačko, prostor za vaše tedenske obveznosti, finančni načrtovalnik in še veliko več. V rokovniku pa vas čakajo seveda tudi simpatične fotografije mačk.

Trenutno je rokovnik na voljo v predprodaji po akcijski ceni. Ne zamudite priložnosti in si zagotovite svojega! Za nakup kliknite tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.consciouscat.com
www.twocrazycatladies.com
www.petspyjamas.com