Koliko časa spijo mačke?

Ste dobili kdaj občutek, da vaša mačka preveč spi? Kadarkoli se želite z njo igrati, crkljati ali kakor koli družiti, vaša ljubljenka spi. Nekateri lastniki se v takih primerih ustrašijo, da je mačka bolna, žalostna ali, da je z njo karkoli drugega narobe. Vsekakor je pomembno, da svojo mačko opazujete in spremljate a je dobro tudi, da veste, kaj je običajno in kaj ne.

Je normalno, da mačke spijo cel dan?

Ogromno mačjih lastnikov je presenečenih, ko vidijo, koliko časa v dnevu spi mačka. Drugi „poznavalci“ jih potem pomirijo, češ, da so mačke nočne živali in, da je normalno, da čez dan spijo. Delno to drži, a ne popolnoma; mačke niso nočne živali, temveč nocturnalne, kar pomeni, da so najbolj aktivne ob sončnem vzhodu in zahodu. To pomeni, da so mačke dejansko čez dan lahko nekoliko manj aktivne in, da več spijo.

Mačke imajo torej nekakšno „naravno uro“, ki določa, kdaj bodo spale in kdaj bodo aktivne. So pa te živali precej prilagodljive. Sploh tiste, ki so bolj družabne, bodo svoj ritem prilagodile svoji družini. Če ste torej vi budni čez dan, se zna zgoditi, da bodo tudi one bolj aktivne čez dan in manj ob sončnem vzhodu/zahodu. Na njihov spremenjen bioritem vpliva tudi umetna svetloba (luči, vžgani ekrani…). Prav tako na kosmatinke vpliva tudi vreme – kadar je zunaj deževno, mrzlo in sivo, so tudi mačke navadno bolj počasne, lenobne in raje počivajo.

Koliko časa mačke spijo?

Mačke naj bi navadno spale med 12 in 16 ur, v povprečju približno 15 ur na dan. Seveda pa obstajajo izjeme; nekatere mačke spijo tudi do 20 ur na dan. Veliko je odvisno tudi od starosti mačke – po navadi mlade mačke spijo nekoliko manj, pri približno 2 letih pa se začnejo umirjati. Starejše mačke znajo spati tudi več, a tudi tukaj so nekatere izjeme, ki so še pri 20 letih zelo aktivne in ne spijo veliko.

Zelo redko mačke spijo 12 ur naenkrat – ponavadi te ure „odspijo“ v intervalih, npr. najprej 4 ure, nato 2, nato spet 4 in nazadnje še 3 in 1. Prav nič nenavadnega ni, če bo vaša ljubljenka zjutraj aktivna in nato vmes malce zadrema.

Če mačka spi manj, je možno, da ima v dnevu premalo aktivnosti. Poizkusite jo utruditi z igro, sprehodom in mentalno zaposlitvijo.

Ali bi vas moralo skrbeti?

Prav je, da opazujete svojo mačko in ste pozorni na kakršne koli spremembe. Predvsem je nenavadno, če vaša mačka kar naenkrat spi veliko več/manj, kakor sicer. Prav tako je smiselno opazovati, če se ob tem pojavijo še kakšni drugi znaki, kot so izguba apetita, spremembe v izločanju, sprememba telesne teže, pogostejše mijavkanje, zehanje, kihanje, kašljanje… Če ste v dvomih in ne veste, če je z vašo mačko vse v redu je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem.

Mačke so lahko prave zaspanke in, če vam veterinar potrdi, da je z njo vse v redu, je najbolje, da ji pustite uživati. Med dremanjem jo lahko malo pocrkljate, ali pa ji zagotovite udobno ležišče, da bo spanje zanjo še bolj udobno in mirno.

Veronika Sivka

Viri:

pethelpful.com

www.petmd.com

modkat.com