Vsaka mačka je neverjetna! 5 fascinantnih dejstev o mačkah

Mačke so neverjetna bitja, o katerih vedno znova zvemo kaj presenetljivega. Vsak, ki mu družbo doma dela mačka, je zagotovo kdaj bil presenečen. Spodaj pa si lahko pogledate pet fascinantnih dejstev o mačkah, za katere zagotovo niste vedeli.

1. Koliko je mačka stara?

Ste se kdaj vprašali, kako štejemo mačja leta? Nekateri mislijo, da 1 “mačje” leto predstavlja 7 “človeških” let, a temu ni povsem tako.

Prvo leto mačjega življenja je enako 15 letom človeškega življenja. Njeno drugo leto je enako 10 letom človeškega življenja, po tem pa je vsako leto, ki ga mačka preživi enako 7 človeških let. Torej, če imate 4 leta staro mačko, je to 39 “človeških” let. Če je vaša mačka z vami že 10 let, je to v naših letih 81!

Povprečna življenjska doba udomačene mačke znaša 15.1 let, kar bi v naših letih pomenilo kar preko 115 let!

2. Mačja ušesa

Mačka lahko svoja ušesa obrača tudi do 180 stopinj. Prav tako lahko premika eno stran od druge. To naši ljubljenki omogoča, da bolje zazna, od kod prihajajo zvoki, žival pa z ušesi tudi komunicira. Vsako mačje uho ima 32 mišic.

Mačka tudi sliši veliko bolje od ljudi, pa tudi od psov.

3. Trepalnice

Večina mačk nima trepalnic. Oči zaščiti tretja veka, ki je bele barve in jo lahko vidimo, ko mačka pomežikne.

Več o tretji veki si lahko preberete tukaj.

4. Kosti

Mačka ima kar 230 kosti, medtem ko jih ima človek samo 206. Mnogo kosti pri mački pa je precej podobno zasnovanih, kakor pri človeku; mačke imajo recimo 13 reber, ljudje pa 12. Nekatere kosti pri mački so tudi popolnoma enako poimenovane, kakor kosti v človeškem telesu.

5. Kako se mačka oglaša?

Mačke naj bi mijavkanje razvile ravno za komunikacijo z ljudmi! Mačje predenje pa vibrira na frekvenci med 25 in 150 Hz, kar je enaka frekvenca pri kateri se celijo kosti in mišice.

Ste izvedeli kaj novega?

P.L.

 

VIRI:

www.cats.org.uk

www.purina.co.uk

www.cvillecatcare.com