Zakaj in kako mačke predejo?

Ste se tudi vi kdaj vprašali zakaj mačke predejo? Čeprav je predenje najpogostejši zvok mačk o njem vemo manj kot o mijavkanju, renčanju, pihanju in drugih mačjih zvokih. Preverite, kaj sploh predenje je, zakaj do njega pride ter ali predejo tudi velike mačke.

Kako mačke predejo?

Nekoč so mislili, da je predenje proizvedeno s krvjo, ki se širi skozi spodnjo votlino vene, vendar so kasneje ugotovili, da temu ni tako. Mačke namreč predejo z uporabo mišic grla in trebušne prepone, tako pri vdihu kot pri izdihu, vendar še ni čisto razbrano, kako centralni živčni sistem ustvarja in nadzira te kontrakcije. Zato mačke s paralizo grla ne predejo. Mišice grla so odgovorne za odpiranje in zapiranje prostora med glasilkama, kar posledično ločiti glasilke in s tem ustvari zvok predenja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lara Žerovnik

Viri:

pets.webmd.com

www.wired.com

www.loc.gov