Zakaj in kako mačke predejo?

Ste se tudi vi kdaj vprašali zakaj mačke predejo? Čeprav je predenje najpogostejši zvok mačk o njem vemo manj kot o mijavkanju, renčanju, pihanju in drugih mačjih zvokih.

Kako mačke predejo?

Nekoč so mislili, da je predenje proizvedeno s krvjo, ki se širi skozi spodnjo votlino vene, vendar so kasneje ugotovili, da temu ni tako. Mačke namreč predejo z uporabo mišic grla in trebušne prepone, tako pri vdihu kot pri izdihu, vendar še ni čisto razbrano, kako centralni živčni sistem ustvarja in nadzira te kontrakcije. Zato mačke s paralizo grla ne predejo. Mišice grla so odgovorne za odpiranje in zapiranje prostora med glasilkama, kar posledično ločiti glasilke in s tem ustvari zvok predenja.

Kaj je predenje?

Gre za obliko komunikacije, ki je namenjena bližnjim in dragim, saj mačke predejo s frekvenco in glasnostjo, ki je prenizka, da bi jo slišali od daleč. Predenje in številni drugi nizkofrekvenčni zvoki pri sesalcih so pogosto povezani s pozitivnimi socialnimi situacijami: nega, sproščanje, prijaznost. Verjetno pa je da deluje tudi pomirjujoče, saj lahko mačke predejo tudi v stresnih situacijah.

Ali predejo tudi velike mačke?

Taksonomisti iz začetka 19. stoletja so mislili, da lahko mačke ali predejo ali rjovejo, zato so družino Felidae razdelili v dve poddružini in sicer : predeče (poddružina Felinae) in rjoveče mačke (poddružina Pantherinae). Dandanes pa verjamejo, da lahko večina mačk prede, z nekaj verjetnimi (čeprav ne določenimi) panterinskimi izjemami: lev, leopard, jaguar, tiger, snežni leopard in dimasti leopard. Kaj pa gepardi in pume? Ja, ti predejo.

Kdaj mačke pravzaprav predejo?

Dobro počutje

Mačke največkrat predejo kadar so zadovoljne. Kadar ležijo na hrbtu z napol zaprtimi očmi in mirnim repom zraven pa predejo lahko sklepamo, da se mačka počuti udobno in sproščeno.

Hranjenje

Mačke lahko predejo tudi med hranjenjem ali ko nekaj hočejo. Britanski raziskovalci so preučevali zvoke, ki jih oddajajo hišne mačke, ko so lačne in ko jim hrana ni v mislih. Ugotovili so, da predenje ne zveni enako.

Povezava med mamo in mladički

Predenje označuje vez med mamo in mladički. Lahko deluje kot nekakšna uspavanka za mladičke. Mačji mladiči se naučijo, kako presti, ko so stari le nekaj dni. S tem lahko mami sporočijo, da so v redu  in ali pokažejo kje so. Ko mladiči odrastejo predenje ostane vendar spremeni pomen.

Lajšanje in zdravljenje težav

Vendar pa ta zvok ne pomeni vedno, da se mačka dobro počuti. Zvok predenja lahko mačko pomiri v stresnih situacijah. V tem primeru bi bilo predenje podobno temu, kako se ljudje pomirjajo tako, da jokajo, se smejijo ali zamotijo z nečim. Nekateri veterinarji in mačji navdušenci so opazili mačke, ki ležijo ena ob drugi in, ko je ena poškodovana, predejo (to vedenje je imenovano “purr-terapija”).

 Nekatere raziskave kažejo, da lahko nizka frekvenca, ki jo povzročajo vibracije v telesu pomagajo:

  • hitreje zaceliti rane, kosti in kite,
  • pridobiti mišično maso,
  • olajšati dihanje in
  • zmanjšati bolečino ter oteklino.

Lara Žerovnik

Viri:

pets.webmd.com

www.wired.com

www.loc.gov