Tretja veka pri mački

Ste že slišali kdaj za izraz “tretja veka pri mački”? Veste sploh, kako izgleda, kako nastane? Ali je za mačko nevarna? Preberite si vse, kar morate vedeti.

Kaj sploh je tretja veka pri mački?

Ste vedeli, da ima vaša mačka več kot le dve veki na vsakem očesu? Poleg zgornje in spodnje veke, imajo mačke še tretjo veko, ki je običajno ne morete videti.

Tretja veka pri mački je torej v splošnem nekaj povsem navadnega. Mačke in tudi številni drugi sesalci imajo tretjo veko, ki je v bistvu nekakšna membrana. Membrana se nahaja v kotu vsakega očesa proti središču obraza.

Lahko se zgodi, da tretja veka postane vidna in delno pokrije zrklo. V takšnih primerih je vidnost veke pravzaprav lahko znak bolezni ali poškodbe.

Razlogi za pojav tretje veke

V kolikor opazite tretjo veko, je to nekaj nenavadnega. Obstaja več razlogov za to, da tretja veka postane vidna. Nekateri veljajo za normalne, drugi pa za problematične. Na svojega veterinarja se obrnite v primeru, da je veka vidna več kot nekaj ur.

Zaspanost ali sproščeno stanje

Normalno je, da se del tretje veke pokaže, ko je mačka zelo sproščena ali utrujena. Morda boste opazili, da sta tretji veki dvignjeni, medtem ko vaša mačka spi ali takoj po prebujanju. Tretji veki, pa se morata umakniti takoj, ko se mačka zbudi ali postane pozorna.

Anestezija

Če je bila mačka pod anestezijo zaradi medicinskega posega, se bo zaradi izrazite telesne sproščenosti pojavila tretja veka in delno prekrila oko. Vidnost le te lahko traja nekaj ur po prebujanju, vendar mora postopoma izzveneti. Vidnost veke v tem primeru velja za normalno in ni problem razen, če tretja veka ostane vidna po dnevu posega.

Notranji zajedavci

Pri mačkah so notranji zajedavci precej pogost pojav. Zelo pogosto se pojavijo pri mačkah, ki preživijo večino časa na prostem. V primeru notranjih zajedavcev lahko tretja veka postane vidna. Najbolje se je o zdravljenju posvetovati z veterinarjem, mogoče pa bo pomagalo tudi to, da date vaši mački tablet proti notranjim zajedavcem.

Konjunktivitis

Veznica je tanka, prozorna sluznica, ki obdaja notranjost vek in pokriva sprednji del očesa. Konjunktivitis ali rožnato oko preprosto pomeni vnetje veznice. Lahko je posledica okužbe, alergije, poškodbe ali draženja oči. Ni redkost, da konjunktivitis povzroči vnetje in izboklino tretje veke. Mačke s konjunktivitisom se običajno zdravijo z zdravilnimi kapljicami za oči ali mazili, ki vsebujejo antibiotike.

Razjede na roženici

Roženica je jasna plast, ki pokriva sprednji del očesa, vključno z šarenico in zenico. Razjeda na roženici je rana na roženici, ki povzroča bolečino in vnetje v očesu in lahko povzroči pojav tretje veke. Razjede na roženici običajno nastanejo zaradi poškodbe očesa, kot so praska ali rana. Razjeda lahko hitro postane zelo resna težava in zahteva veterinarsko zdravljenje. Mačke z razjedami na roženici pogosto potrebujejo eno ali več vrst očesnih zdravil.

Uveitis

Uvea je srednji del zrkla in vsebuje številne krvne žile. Vnetje uvee imenujemo uveitis. Oko je pogosto videti zelo rdeče in je včasih boleče. Tretja veka je lahko vidna, ali pa tudi ne.

Glavkom

Glavkom je boleče očesno stanje, ki povzroči povečanje pritiska v očesu. To se zgodi, ker tekočina v sprednjem delu očesa ne more pravilno odtekati. Prevelik pritisk povzroči poškodbo vidnega živca in lahko povzroči slepoto. Vnetje tretje veke pa lahko včasih spremlja glavkom.

Češnjevo oko

Tretja veka vsebuje žlezo, ki lahko oteče in izgleda kot okrogla izboklina iz notranjega očesnega kota. Takšen pojav imenujemo češnjevo oko. Pri večini mačk je razmeroma redek, pri burmankah pa pogost.

Hornerjev sindrom

Hornerjev sindrom je nevrološka motnja, ki nastane zaradi disfunkcionalnega živca. Vpliva na oči in obrazne mišice, zaradi česar so oči videti asimetrične. Tretja veka je pogosto zelo izrazita na enem očesu. Veke se povesijo in samo oko se zdi potopljeno. Hornerjev sindrom je lahko posledica tumorja, včasih pa vzroka ni mogoče ugotoviti.

Kaj storiti, če opazite tretjo veko?

Če opazite, da je mačkina veka vidna, in se vam zdi, da tega ne povzročajo spanje, sprostitev ali anestezija, potem to verjetno pomeni, da obstaja težava. Čim prej se obrnite na svojega veterinarja za nasvet. Če vaša mačka kaže druge znake bolezni, je najbolje, da mačko odpeljete k veterinarju na pregled. Težave z očmi se lahko zlahka poslabšajo, zato ne odlašajte z obiskom veterinarja.

Manca Novak

VIRI

https://www.thesprucepets.com