Notranji zajedavci pri mački: kako se jih znebiti?

Notranji zajedavci oziroma paraziti so pri mačkah precej pogost pojav, sploh pri tistih, ki preživijo nekaj časa tudi zunaj. Gre za organizme, ki se naselijo v svojem gostitelju, v tem primeru v mačjem telesu. Kosmatinki „jemljejo hranila“, ki jih ta zaužije, zaradi česar lahko pride do izgube teže, pomanjkanja hranil in resnejših zdravstvenih težav.

Kljub temu, da paraziti niso vedno vidni, so lahko precej nevarni, zato je pomembno, da jih poznamo in da ob sumu na okužbo znamo ustrezno ukrepati. Najpogostejši zajedavci pri mačkah so gliste in trakulje.

Gliste pri mački

Najpogostejša je glista Toxocara cati, ki se naseli v tankem črevesju mačke. Tam ovira absorpcijo hranil, kar pomeni, da vaša mačka kljub kvalitetni hrani ne dobi vsega, kar potrebuje. Poleg tega razvojne oblike glist potujejo skozi notranje organe in jih pri tem lahko poškodujejo. Če je glist v črevesju veliko, to lahko privede do poškodb sluznice, nepravilnega gibanja črevesja in celo zasuka črevesja. Če okužbe z glistami ne zdravimo, je slednja lahko za štirinožko usodna.

Znaki okužbe z glistami pri mački so napet trebuh, izguba telesne teže in poslabšan imunski sistem. Če je glist zelo veliko, jih je možno opaziti tudi v iztrebku, mačka pa jih lahko celo izbruha.

Trakulja pri mački

Drug zelo pogost parazit je trakulja. Najpogostejša je vrste Diplidium canium. Dolga je okoli 6 cm in je zgrajena tako, da je sestavljena iz več členkov. Te členke trakulja odvrže, zato jih lahko opazimo v blatu mačke, lahko pa se tudi prilepijo na dlako okoli zadnjika in mački povzročajo srbečico. Trakulja se hrani s črevesno vsebino v telesu mačke, kar zopet pomeni, da kosmatinka kljub kvalitetni prehrani ne dobi vseh potrebnih hranil.

Okužba s trakuljo navadno poteka prek bolh, ki so vmesni gostitelj. Ličinka bolhe pojé jajčeca trakulje. Ko bolha odraste, se razvije tudi jajčece trakulje, s katero se štirinožke po navadi okužijo tako, da pojejo bolho ali njene iztrebke.

Znaki okužbe s trakuljo pri mački so izguba telesne teže (kljub morebitnemu povečanemu apetitu) in driska (lahko tudi krvavo). Trakulja je prav tako zelo nevaren parazit, ki je, predvsem za mladiče, lahko usoden.

Kako se mačke okužijo z notranjimi zajedavci?

Kot že omenjeno, je eden izmed načinov za okužbo preko bolh. Sicer pa se mačka lahko okuži tudi z uživanjem okužene vode, hrane in tudi iztrebkov drugih živali. Lahko pa se okuži tudi preko dihalnih poti. Kako bo sama okužba potekala je pa veliko odvisno od samega imunskega sistema mačke.

Preventiva in zdravljenje

Parazitov v začetku lahko sploh ne opazite, zato se zdravljenje po navadi začne takrat, ko je stanje že nekoliko bolj resno. Lahko pa vseeno s preventivo zmanjšate možnost, da bi do okužbe sploh prišlo.

Pomembno je, da mačko ustrezno zaščitite proti zajedavcem, tako notranjim, kakor tudi zunanjim (bolhe). Zaščitite jih lahko z ampulami, ovratnicami, tabletami, pastami… Možnosti je več. Če niste prepričani, kaj bi izbrali, se posvetujte z veterinarjem.

Pazite tudi pri higieni hrane in vode, bodite pozorni, če vaša mačka pije vodo iz kakšnih luž, če dosti ovohava/jé tuje iztrebke… Prav tako pa redno čistite posode za vodo in hrano.

Če sumite, da je do okužbe že prišlo, pa nemudoma obiščite veterinarja, ki bo predpisal ustrezno terapijo za zdravljenje.

S preventivno zaščito lahko naredite ogromno, sicer pa vseeno dobro opazujte mačko in se o vseh nenavadnih pojavih posvetujte z veterinarjem.

Veronika Sivka

Viri:

icatcare.org

www.bestvetcare.com

www.vet.cornell.edu