Veterinar odgovarja, 1. del

Vprasaj-veterinarjaVprašanje

Doma imamo že leto in pol simpatičnega mucka Tigija, ki je zelo čist, pregledan in cepljen. Imeli smo tudi njegovo sestrico, na katero je bil zelo navezan, a je žal padla z balkona in se ubila. Tigi je bil nad izgubo zelo prizadet, zato smo mu za družbo kupili dihurja Pikija (takšen par imajo prijatelji, živali pa se zelo razumeta). Kupili smo ga v trgovini, zraven pa smo dobili še knjižico, kjer je pisalo, da je bil cepljen proti steklini, torej je bil pregledan.
Po nekaj mesecih se je Tigi začel praskati za ušesi in stresati z glavo. V ušesih ima temno rjavo rahlo drobljivo »maslo«. Kaj bi to lahko bilo? Je to lahko povezano z dihurjem?

Marko iz Kopra

Odgovor

Mucek ima verjetno ušesne garje, ki jih je lahko prinesel dihur ali pa jih je imel že od prej. Kdorkoli jih je že prinesel, zdaj jih imata verjetno oba. Svetujem vam, da ju peljete na pregled k veterinarju. Če so res ušesne garje, jih ni tako problematično zdraviti. Za ljudi pa garje niso nevarne.

Vprašanje

Naš mucek je dolgodlak in se zelo pridno umiva, zato se mu delajo klobčiči dlake v želodčku. Občasno jih izbruha, pogosto pa se čudno oglaša in nič ne izbruha. Posejali smo travo, ki smo jo kupili v trgovini za živali, ki jo sicer malo pogrize, a ga ne zanima preveč. Kaj mi svetujete za preprečevanje?

Manca iz Krškega (((ZANAROCNIKE)))


Odgovor

Svetujemo vam, da v lonček za rože vsadite ostro travo, ki jo lahko izrežete s koreninami kar s travnika, saj jo mucki radi jedo. Prav tako je primerna tudi lončnica ciperus, ki je pravzaprav močvirska trava. Pri veterinarju ali specializiranih trgovcih lahko nabavite tudi paste ali brikete, ki vsebujejo snovi za lažje odstranjevanje klobčičev. Priporočljiva je tudi lanena sluz (laneno seme kuhate v vodi, mleku ali juhi, da spusti sluz; sluz še toplo precedite, da odstranite semena, hladno je težje precediti), ki je sicer zelo poceni in naravna, a jo je treba nekako izboljšati (konzerva, vrečka, meso), da jo bo maček zaužil.

Vprašanje

Naš maček je naenkrat začel markirati po stanovanju, čeprav je kastriran. Urinira čisto po malem in to počne na čudnih mestih, tudi v kabini za prhanje in v umivalniku. Zdi se mi, da ima urin čuden vonj in barvo. Ali moramo obiskati veterinarja?

Elvira z Jesenic

Odgovor

Kastrirani mački po navadi ne markirajo, kar opisujete, je navadno znak vnetja spodnjih sečil. Velikokrat so vnetja sečil povezana s tako imenovano kristalurijo (pojav kristalov v urinu), ki lahko vodi do sečnih kamnov. Slednji lahko zamašijo sečnico, kar pa lahko vodi do pogina mucka tudi v 24 urah.  Vnetja povzročajo tudi drugi razlogi.

Vsekakor vam svetujem, da veterinarja obiščete čim prej.

Vprašanje

Naš 11 let star mačkon se je začel sliniti in zelo drgniti okoli gobčka. Ima tudi smrdeč zadah. Ko zazeha, se mi zdi, da nima več vseh zob. Zadnji čas jé manj in je tudi malo shujšal. Poje še malo konzerve, briketi pa mu padajo z gobčka. Ali je vzrok tega starost ali gre za kaj drugega? Ne moremo mu pogledati v gobček, ker ne dovoli.

Jernej iz Ljubljane

Odgovor

Kar opisujete, bi najbolj ustrezalo slabemu stanju zobovja in mehkih tkiv v ustni votlini vašega mucka. Svetujem vam, da se oglasite pri veterinarju, da pregleda stanje zobovja vašega kosmatinca. Pogosto se namreč na zobkih nabirajo najprej mehke zobne obloge, ki sčasoma kalcificirajo in se spremenijo v trde zobne obloge (zobni kamen). Tu se ustvari gojišče za mikroorganizme, ki povzročajo vnetje dlesni in odstopanje teh, nastajajo pa tudi globoki žepi. Sčasoma se stopi tudi kost in zobje začnejo izpadati. Svetujem tudi pregled krvi, na podlagi katerega se preveri tudi delovanje ledvic in jeter. Če je vzrok opisanega stanja zobni kamen in paradontalna bolezen, se mucku lahko pod narkozo odstrani zobni kamen in zobe spolira, da se zobne obloge počasneje nabirajo. Zobje, ki so majavi, se izderejo. S takšnimi stomatološkimi posegi se lahko zelo izboljša kakovost življenja vašega mucka.

Vprašanje

Letos smo na kmetiji posvojili mucka, ki smo ga takoj odpeljali k veterinarju. Ugotovil je, da ima bolhe in ušesne garje, zato nam je dal kožni poliv proti zunanjim zajedavcem (deloval naj bi tudi na gliste). Po kakšnih dveh mesecih so se pojavile hraste, sprva na glavi, nato pa so se širile. Mucek se tudi zelo praska, zato smo menili, da ima spet garje. Veterinar ga je pregledal, s skalpelom podrgnil kožo in pogledal pod mikroskopom. Garij ni našel, rekel je, da je verjetno alergija. Dal nam je zelo drago dieto, ki ni nič pomagala. Ob vnovičnem obisku mu je dal zdravilo proti srbenju in zagotovil, da ga ne bo srbelo več tednov. Kakšen dan je bilo morda malo boljše, zdaj pa je še slabše. Mucek se spraska do krvi, začel je tudi manj jesti in hujšati. Kaj bi mu lahko bilo? Imamo tri male otroke, ali je lahko kaj nalezljivega?

Neda iz okolice Ljubljane

Odgovor

Glede na opisano verjetno ne gre za alergijo, saj je mucek zelo mlad (verjetno manj kot leto dni). Lahko  gre za kožno obliko mačje levkoze, ki jo povzroča virus (FeLV). Priporočam, da na veterini opravite test na to bolezen (navadno je kombiniran test še za mačji AIDS, ki ga povzroča virus FIV). Test je hiter in navadno zelo zanesljiv. Če je vaš mucek pozitiven na virus, mu žal verjetno ni pomoči, saj mladiči, oboleli za mačjo levkozo, kljub zdravljenju navadno ne preživijo.

Vsem novim lastnikom mačk svetujem, da test opravijo takoj, ko je to mogoče, in mačke proti tej (in drugim) boleznim cepijo. Proti virusu FIV cepiva žal ni.

 

Objavljeno v osmi številki revije Mucek