Veterinar odgovarja, 2. del

Vprasaj-veterinarjaPred vami je drugi izvod te rubrike. Naletela sva na primere, ki bi jih rada osvetlila in povzela v uvodu. Velikokrat namreč zaradi obilice dela šele z večjo zamudo lahko sedeva za računalnik in prebereva vaša vprašanja.

Ker torej najini odgovori ne morejo biti vedno hitri, takšna rubrika ne more biti svetovalnica za resno bolne živali, ki pomoč potrebujejo hitro. Druga težava je ta, da se veliko sprememb in bolezni ne dá dovolj dobro opisati. Tako na primer  samo po opisu ne moreva vedeti, kakšne vrste novotvorba je kakšna bulica, zakaj je nastala kožna sprememba in podobno. V primeru, da takšne spremembe veterinar ne vidi, ne pretipa, ne vzame vzorca, je nemogoče reči, kaj jih povzroča. Če bi bilo res tako enostavno, ne bi nihče potreboval (takšnih ali drugačnih) zdravnikov, diagnostičnih naprav, kot so rentgen, računalniška tomografija, ultrazvok, laboratorij in podobno.

Vse lastnike mačk in drugih živali prosiva, da se z resno bolnimi živalmi čim prej napotijo na veterino, saj jim prek dopisovanja nihče ne more pomagati.

 Seveda pa bova z veseljem odgovorila na vsako vprašanje.

Pozdravljeni,

doma imam osem mesecev starega kastriranega mačka, ki se mu je nenadoma začel povešati trebuh oziroma koža na njem. Na trebuhu mu visi koža, ki binglja sem in tja kot pri odrasli doječi mački. Uporabljam hrano Royal Canin in Pro Plan za kastrirane mačke. Gledam tudi, da je vsebnost maščob čim manjša, vrednost beljakovin pa čim višja. Ali delam prav?

Hvala lepa! (((ZANAROCNIKE)))

Kožna guba, kot jo opisujete, je precej pogosta pri marsikateri pasmi (ali križancu) in tudi povsem normalna. Je pa seveda verjetno, da je vaš maček preobilen in je v tej gubi (preveč) maščobe. Mačke se po kastraciji ali sterilizaciji lahko hitro zredijo, saj se zaradi hormonalnih sprememb metabolizem spremeni in pade potreba po energiji.

Za takšne mačke je primerna predvsem »lahka« hrana in čim več gibanja, k čemur jih moramo spodbujati. A sama izbira prave hrane ni dovolj, pomembna je tudi količina. Na vsaki hrani so napisane okvirne vrednosti dnevnega obroka za določeno starost in težo. Če se maček premalo giblje, je lahko tudi to preveč in moramo obrok zmanjšati.

Res je, da mačke, ki so pravi mesojedi (psi so veliko bolj vsejedi), potrebujejo veliko beljakovin. Maščobe pa so v hrani veliko manj problematične kot ogljikovi hidrati (predvsem škrob).

Mene skrbi za mojega mucka Fizla. Naenkrat je začel »kašljati«, kot bi hotel izbljuvati dlako iz želodca, a je ne. Zelo me skrbi.

Po skopem opisu je vsekakor možno, da ima mucek zares kepo dlake, ki jo poskuša izbljuvati, a je ne more.

Če je mucek sicer živahen in ima tek, predlagam, da kupite pasto za odstranjevanje klobčičev dlak ter mu dajete vsaj čajno žličko paste vsak dan toliko dni, da simptomi ne izginejo. Če se mu stanje poslabša ali po tednu dni terapije s pasto ni izboljšanja, ga peljite k veterinarju.

Živimo v bloku in imamo kastriranega mucka Tigija, ki je star 11,5 leta. Je bolj obilen, zato nas ne čudi, da ni več aktiven, kot je bil. Včasih je namreč skočil na okensko polico, kjer je poležaval na soncu in se razgledoval po ulici, zdaj pa le menca pod polico, nato pa se premisli in gre drugam.

Zadnji mesec pa je začel urinirati zunaj svojega stranišča, včeraj pa se je zunaj tik pred njim tudi pokakal. Brala sem, da je to pogost znak vnetja sečil, zato sem kupila pesek za zbiranje urina, urin pa nesla na veterino na analizo. Tam so mi povedali, da je urin normalen in da v njem ni znakov vnetja. Ker njegovo stanje ni boljše, me zanima, ali so se zmotili ali pa je lahko z njim kaj drugega narobe. 

Čeprav je res, da je uriniranje zunaj mačjega stranišča najpogosteje znak vnetja (spodnjih) sečil, to ni edini razlog za takšno vedenje.

Po kar izdatnem opisu navad in starosti vašega mucka bi si upal trditi, da vaš mucek trpi za kroničnim artritisom.

Kronični artritis (kronično vnetje sklepov) je pogosta bolezen starejših mačk, ki pa jo pogosto prezremo, saj mačke zelo skrivajo (kronično) bolečino. Znakov, ki kažejo, da mucka nekaj boli, ne znamo prebrati. Tako se takšni mački zatikajo s kremplji v tapisone, preproge, oblazinjeno pohištvo, saj so kremplji zaradi bolečine iztegnjeni (in ne predolgi), ne skočijo več v višino, čeprav bi hoteli. Takšni mački ne marajo iti na stranišče, saj je posoda visoka, zaradi česar morajo močno stegniti (boleče) tačke, nato pa počepniti na mehkem pesku, ki ne nudi dobre opore. Če ima mačje stranišče vratca, jih ta udarijo po hrbtu, zato se temu seveda izogibajo.

Četudi ima vaš mucek verjetno kronični artritis, ne pričakujte, da bo »tarnal« ali stokal. Na splošno velja, da mački, ki se počutijo slabo, veliko ležijo, druge znake pa kažejo le redko.

Predlagam, da Tigija pregleda veterinar (znake artritisa bo tudi on težko opazil) ter mu predpiše primerno terapijo in dieto za artritis. Prav tako pa bo preveril še splošno stanje mucka (delovanje ledvic, jeter, srca …). Terapija bo tudi potrdila ali ovrgla sum o artritisu. Če bo stanje mucka na terapiji občutno boljše, potem je diagnoza potrjena.

Želel bi le še izpostaviti uporabo zdravil za artritis. Nesteroidna protivnetna sredstva, ki se za to uporabljajo, imajo sicer opisane neželene učinke, a so ti v praksi zelo redki (nikakor ne zdravite živali sami; en sam odmerek neprimernega sredstva je lahko za žival usoden in le veterinar ve, kateri je primeren za mačke). Ta zdravila lahko zelo izboljšajo kakovost življenja živali (le kdo rad živi z bolečino), s tem pa morda tudi dolžino (vsi vemo, da aktivni osebki živijo dlje). Zelo ljub mi je rek s predavanj v tujini: »We are not buyinig years to life but life to years.« (Prevod: Ne kupujemo dodatnih let življenju, ampak življenje letom.)

Okoli naše hiše smo nastavili strup za miši in podgane. Pred tem smo ga dali povohati tudi našemu mucku, a se zanj ni zmenil. Mucek je tudi zelo izbirčen, zato mislim, da strupa ne bo pojedel, skrbi pa me, kaj bo, če bo pojedel zastrupljeno miš.

Zelo dobro ste se spomnili, da ste preverili, ali bi vaš mucek pojedel zastrupljeno vabo, preden ste jo uporabili v okolici. Kar pa zadeva zastrupljene miši, ne skrbite. Literatura navaja, da mački s plenom ne morejo zaužiti toliko strupa, da bi jim ta škodil.

Imamo mladega in zelo igrivega mucka, ki se igra z vsako nitjo in vrvico, ki jo najde. Včeraj sem ga zalotil s sukancem v gobčku (žena veliko šiva), a ga nisem uspel odstraniti, saj mi je pobegnil pod kavč. Ko sem ga končno zvabil izpod kavča, niti ni bilo več. Ali je lahko kaj narobe, če jo je požrl?

Tujki v želodcu in črevesju mačk so precej pogosti. Značilnost mačjega jezika je, da imajo na njem zelo grobe papile, ki so obrnjene navznoter, zato maček sukanca ne more izpljuniti. Bolj ko mucek liže in mlaska, več niti poje. Ta nit je linearni tujek in lahko povzroči, da se črevesje okoli nje naguba kot blago okoli elastike v pasu. Če je na koncu te niti še pozabljena šivanka, bo požrl tudi njo. To je lahko zelo nevarno, če se šivanka kam zapiči, saj lahko povzroči poškodbe črevesja in notranjih organov. Da je pojedel šivanko, lahko potrdimo samo z rentgenom. Nit pa je tako tanka, da je težko potrditi takšen tujek. Mucka je treba opazovati, in sicer, če gre normalno na blato, ne bruha, ima normalen tek ter je živahen. Pri odstranjevanju tujkov lahko pomaga pasta za odstranjevanje dlak iz želodca, če pa obstaja sum, da je pojedel tudi šivanko, ali pa če ne izloči niti, potem se takoj odpravite v veterinarsko ambulanto, kjer bodo mucka pregledali in slikali ter iglo s sukancem odstranili kirurško ali z gastroskopijo.

Imamo zunanjega mucka, pri katerem smo opazili bele pikice, ki se premikajo in so velike kot riževa zrna okoli zadnjika. Ali so to gliste? Kako se jih najhitreje znebimo?

Iz opisanega lahko razberem, da ima vaš mucek trakuljo. Kar opažate okoli zadnjika, so odrivki trakulje, ki se krčijo in raztezajo. Iz njih se izležejo jajčeca, ki jih pojejo bolhe. Zato je za preprečevanje trakuljavosti potrebno istočasno tretiranje proti bolham. Oglasite se v veterinarski ambulanti, kjer boste dobili tableto proti trakuljam in glistam ter ampulo proti bolham.

Naš mucek Jimi se zelo intenzivno liže po hrbtu. Na določenih mestih je že čisto brez dlake, na koži pa so prisotne tudi kraste. Včasih se nenadoma začne lizati in gristi, kot da bi ga nekaj pičilo. Dali smo mu že ampulo proti bolham, a ni nič boljše. Gre pa tudi ven, kjer je v stiku z drugimi mucki. Kaj nam svetujete? Hvala za odgovor.

Najverjetneje ima vaš mucek bolhe, ki jih je dobil, ko se je družil z netretiranimi mačkami v okolici. Kožo, ki je poškodovana in vneta zaradi lizanja, našamponirajte z razkuževalnim šamponom ter ga pustite delovati vsaj 15 minut, nato pa ga dobro sperite. Če se stanje ne bo izboljšalo, mucka odpeljite k veterinarju, ki bo ocenil, ali mora dobiti tudi antibiotik ali druga zdravila. Za najhitrejšo zajezitev bolhavosti je treba tretirati vse živali v gospodinjstvu in tudi okolico. Če na mucku opazimo eno bolho, se moramo zavedati, da jih je v njegovi okolici vsaj devet. Odrasla bolha na živali ali v okolici izleže jajčeca, ki padejo na tla, iz njih pa se razvijejo ličinke, ki se zarijejo v špranje med parketom, v oblazinjeno pohištvo, preproge, v okolju pa se nahajajo na senčnih mestih pod grmičevjem in nepokošeni travi. Tu se zabubijo in razvijejo v odraslo bolho ali pa čakajo na gostitelja tudi več mesecev. Zato se moramo zavedati, da je izrednega pomena tudi dezinfekcija prostora, v katerem se mucek giblje. Za to uporabite učinkovita sredstva ali parni čistilec. Mucku bo treba res redno dajati ampule, saj je očitno občutljiv na bolšjo slino.

Objavljeno v deveti številki revije Mucek