Veterinar odgovarja, 3.del

Vprasaj-veterinarjaPozdravljeni, imam mucka, ki je bil pred dvema tednoma cepljen proti nalezljivim boleznim. Mislim, da se mu je na mestu, kjer so ga cepili (na boku), pojavila bula. Prebrala sem, da lahko mačke po cepljenju zbolijo za rakom. Mi lahko poveste kaj več o tem? Jaz sem želela mucka samo zaščititi pred boleznijo. Hvala za odgovor.

zaskrbljena Zvonka iz Lendave(((ZANAROCNIKE)))

Pozdravljena, ga. Zvonka,

če je bil mucek pred dvema tednoma cepljen na predel boka, predvidevam, da je bil cepljen proti osnovnimi nalezljivimi boleznimi. Cepljenji proti mačji levkozi ali steklini se po navadi opravita na zadnjih tačkah. Občasno se na mestu aplikacije pojavi zatrdlina, ki v večini primerov čez čas izgine. V zelo redkih primerih lahko nastane ognojek, kar pomeni, da se je mesto aplikacije zagnojilo. Takrat je to mesto boleče, pordelo in mehkejše na otip. Včasih lahko zatrdlina ostane in v večini primerov ne povzroča težav, je samo moteča, ker jo zatipamo pod kožo. V redkih primerih pa se lahko na mestu aplikacije razvije rakasta zatrdlina, imenovana fibrosarkom. Gre za reakcijo na vakcino proti mačji levkozi in steklini. Vzroki za to še niso pojasnjeni, vzrok naj bi bil v nosilcih vakcin in temu, da so posamezne mačke nagnjene k obolenju. Za kakšno zatrdlino pravzaprav gre, lahko ugotovimo s tanko igelno biopsijo, a ta diagnostika ni vedno verodostojna, ker je težko vedno dobiti celice, ki bi zanesljivo potrdile diagnozo. V takih primerih izvedemo kirurško izrezanje večjega vzorca za patohistološko diagnostiko. Če pride do diagnoze fibrosarkoma, je treba pred zdravljenjem opraviti krvne preiskave, rentgen, ultrazvok, računalniško tomografijo ali magnetno resonanco, ki opredelijo zdravstveno stanje in izključijo morebitne metastaze. Če teh ni, svetujemo kirurško odstranitev tumorja z varnostnim robom in determinacijo čistih robov. Pogosto sta potrebni tudi radiacijska terapija in kemoterapija. Tumor se lahko tudi ponovi in takrat je prognoza zelo slaba. Ker je to rakasto obolenje lahko precej invazivno, je včasih potrebna tudi amputacija okončine (zato svetujemo cepljenje proti mačji levkozi in steklini na zadnji tački). Če tumor nastane na boku, je namreč težko odstraniti ves tumor. Nastopi seveda dilema, ali mačko cepiti proti levkozi in steklini. Če mucek prihaja v stik z drugimi mački, ki niso zaščiteni, je veliko večje tveganje, da na primer zboli za mačjo levkozo kot pa, da dobi fibrosarkom. Vakcine, ki so danes na voljo, so precej bolj varne kot tiste v preteklosti. Upam, da vas napisano ni preveč prestrašilo, ker pogostost tega obolenja resnično ni velika, mačja levkoza pa je žal prepogosto prisotna tako pri mladičkih kot pri odraslih mačkah.

Pozdravljeni, naša mačka, ki je zunanja, je na pol divja. Vsakič, ko ima mladiče, te skrije. Zdaj jih je pripeljala na plano. Opazili smo, da smrkajo in imajo zapacane očke. Spirali smo jih s kamilicami, a ni nič bolje. Ali jih moramo peljati k veterinarju ali se bodo sami pozdravili? Doma imamo še dva mačkona, ki pa sta videti zdrava.

Lep pozdrav,

Milica iz Vojnika

Pozdravljena, ga. Milica,

vaše mačke imajo najverjetneje virusno okužbo zgornjih dihal, ki jo lahko najpogosteje povzročata virusa herpes in calici. Koliko so stari? Še sesajo? Kakšen je njihov tek? Če je slab, imajo lahko razjede po ustih in na jeziku, ki jih povzroča virus calici. Lahko imajo povišano temperaturo, zato imajo tudi zmanjšan tek, če pa imajo zamašen še nosek, hrane ne morejo vohati in tako je posledično njihov tek slabši. Herpes virusna okužba oči lahko povzroči resne zaplete pri poteku bolezni, če se ne zdravi. Poleg hudega vnetja očesnih veznic lahko pride do priraščanja teh na roženico, vnetja roženice, njene razjede in celo do nepopravljivih poškodb očesa, ki lahko zahtevajo amputacijo očesa. Okužba zgornjih dihal se lahko tudi zaplete, na primer zboli za virusno pljučnico, lahko pa se pridružijo še bakterijske okužbe. V teh primerih je vsekakor potreben obisk veterinarja, ki bo opravil pregled, očistil nosek in oči ter predpisal ustrezna zdravila. Mucke ločite od preostalih, ker se lahko okužijo. Vedno je priporočljivo, da se mucke razglisti, saj se tako odpravijo morebitni zunanji zajedavci. Ker ti zmanjšajo njihovo odpornost, so zato mladički bolj dovzetni za virusne okužbe. Če bi bila njihova mamica cepljena proti osnovnimi boleznimi, verjetno mladički ne bi zboleli.


Dobili smo mlado mucko, ki je stara tri mesece in se praska po ušeskih. Te ima tudi malo zamazane. Nam ne pusti, da bi jih očistili. Moram iti k veterinarju?

Hvala vam za odgovor.

 Miha iz Medvod

Pozdravljeni, g. Miha,

vsekakor vam svetujem obisk pri veterinarju, da pogleda v sluhovod in ugotovi, ali ima vaš mucek ušesne garje, ki so zelo pogoste pri mladičkih, ali pa gre za vnetje sluhovoda. Glede na ugotovljeno vam bo predpisal ustrezna zdravila za uničenje ušesnih garij oziroma kapljice za zdravljenje vnetja in čiščenje sluhovoda.

Imamo 12 let staro mačko, ki ima že nekaj časa bulo na sesku. V zadnjem času se ji je zelo povečala, iz nje pa se je začela cediti kri. Je pa pridna in si redno umiva ranico. Kaj naj naredimo, ker je mačka že starejša? Lep pozdrav in hvala za odgovor že vnaprej.

Micika iz Gornje Radgone

Pozdravljena, ga. Micika,

mačka najbrž ni sterilizirana in to, kar opisujete, je verjetno tumor mlečne žleze. Pri mačkah je žal pogosto maligen, kar pomeni, da ima mačka lahko metastaze na pljučih, bezgavkah ali drugih organih. Ker je rana na buli vstopno mesto za okužbo ter imajo tendenco rasti in metastaziranja, svetujemo, da se operativno čim prej odstranijo. Pred tem je zaradi prognoze treba opraviti tudi dodatne preiskave, da se ocenijo splošno zdravstveno stanje mačke in morebitne metastaze (krvne preiskave, rentgen, ultrazvok, računalniška tomografija, magnetna resonanca). Če se ugotovi, da gre za maligen tumor in so rezultati preiskav dobri, poleg kirurgije svetujemo tudi kemoterapijo. Če pa so vidni že zasevki metastaz, pa je prognoza zelo slaba. Prognoza se napove na podlagi histološke preiskave tkiva novotvorbe in opravljenih preiskav. Odločitev, ali opraviti diagnostiko in zdravljenje bolezni, morate seveda sprejeti sami, saj se zavedamo, da je pri tem pomembnih več dejavnikov. Po opravljenih preiskavah vam bo veterinar lahko pomagal pri odločitvi in presojanju smiselnosti posega pri vaši mački.

Imamo belo mačko z modrimi očmi. Zdi se nam, da ne sliši. Prebrala sem, da je lahko že od rojstva gluha. Ali je to sploh možno ali je imela kakšno poškodbo?

Vesna

Pozdravljena, ga. Vesna,

imate prav, bele mačke, ki imajo modre oči, so žal pogosto gluhe. Vzrok za to je v genski kombinaciji, saj je dokazana povezava med belo barvo, modrimi očmi in gluhostjo. Ker pa barvo kožuščka in barvo oči lahko določajo različni geni, ni vedno bel maček z modrimi očmi gluh. V razvoju pride do degeneracije notranjega ušesa in zato posledične gluhosti. Žal zdravljenja gluhosti ni, zato priporočamo, da je ta mačka v stanovanju, saj se zaradi gluhosti težje izogne nevarnostim, kot so avto, pes …

Naš zunanji maček se praska in drgne po hrbtu. Je zelo nemiren in včasih kar poskoči. Na njem ima kraste in mesta brez dlake. Mazala sem ga z ognjičevim mazilom, a ni nič zaleglo. Ima ovratnico proti bolham in klopom. Videti je zelo bolan, dlaka pa se mu nič več ne sveti. Prosim za nasvet.

Lili iz Ljubljane

Pozdravljena, ga. Lili,

vaš maček je najverjetneje dobil bolhe, saj je mesto, ki je prizadeto, najpogostejše za bolšji dermatitis. Svetujem vam, da mucka daste na bel papir ter greste s prsti ali z glavnikom čez njegovo dlako in otresete nad papir. Z vodo nato poškropite črne pike, ki so se nabrale na papirju. Opazujte, če se pike raztopijo in postanejo rdeče. To je znak, da ste z njega odstranili bolšje kakce, ki vsebujejo prebavljeno kri. Morda ovratnica proti bolham ne deluje več dobro, zato je dobil bolhe. Svetujem vam, da daste ampulo, ki ima učinek tudi na razvojne oblike bolh, da se jih boste čim prej znebili. Če je krast veliko in se bo še kar intenzivno praskal, svetujem, da obiščete veterinarja, ki bo mucku dal ustrezna zdravila. Kot podporo mu lahko v prehrano dodajate tudi pripravke z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, ki zelo izboljšajo kožo in dlako. Ker je vaš mucek očitno občutljiv na bolšjo slino, vam svetujem, da mu redno dajete pripravke proti bolham in tretirate vse živali v gospodinjstvu.