Različne vrste mačje agresije

macja-agresijaV človeškem svetu agresija pomeni neprimeren odziv mačke na določene okoliščine. Za mačke pa je takšna ‘agresija’ seveda nekaj povsem drugega, je naravno, zdravo obnašanje. Če upoštevamo dejstvo, da so mačke majhna bitja, bi brez uporabe naravne obrambe v naravi težko preživela. Za razliko od udomačenih mačk, ki so danes predvsem ljubke človekove spremljevalke, bi bile mačke v naravi razmeroma lahek plen. Določene oblike agresije pri mačkah tako izvirajo tudi iz strahu, oziroma iz potrebe po samoobrambi.

Vedenjski strokovnjaki danes opisujejo nekaj najbolj pogostih oblik agresije pri domačih mačkah:

Obrambna agresija

V obrambni agresiji mačka napade, ker je prestrašena: morda je bila stisnjena v kot s strani psa ali druge mačke in ne vidi drugega izhoda v sili. V stanju agresije se mačka poskuša postaviti v nadrejeni položaj, tako da poskuša z uporabo sile ali ustrahovanja uveljaviti svoj položaj in doseči nadrejenost.

Preusmerjena agresija

V preusmerjeni agresiji mačka ne more priti do predmeta svoje jeze, zato jo preusmeri tako, da se znese nad “nedolžnega opazovalca”, na mačjega prijatelja ali na človeka.

Agresija zaradi poškodbe, bolezni ali stresa

Kadar se vaša mačka nenadoma začne vesti agresivno, najprej poiščite pomoč izbranega veterinarja, da izključite morebitne poškodbe ali bolezni. Če mačka nima nobenih zdravstvenih težav, je povzročitelj nenadne agresije navadno lahko tudi stres. Preverite vse morebitne stresne dejavnike in poskušajte zmanjšati stopnjo anksioznosti. Znaki tesnobe pri mački se pogosto kažejo kot trzanje z repom, renčanje, strmenje z zoženim pogledom, napetost telesa. Sproščanje mačke lahko dosežete z zabavno igro, še posebno v primerih, ko gre za agresijo do druge mačke. Skupna igra bo sprostila napetosti med mačkama ter prispevala k sodelovanju.

Agresija do drugih mačk

Kadar vaša mačka nenadoma postane agresivna do druge mačke, prekinite agresivno vedenje s pomočjo glasnega zvoka, tleska z rokami, hrupa s pločevinko napolnjeno s kovanci, ipd.

Agresija zaradi nedovoljenega ljubkovanja in dotikanja

Kadar do agresivnega odziva mačke pride med božanjem, dotikanjem ali ljubkovanjem, vas mačka opozarja, da ima ljubkovanja dovolj. Priporočljivo je, da med ljubkovanjem mačke pozorno spremljate tudi govorico telesa in njene odzive na dotik, ter tako pravočasno odnehate, še preden pride do agresivne reakcije. Večina mačk ne mara dotikanja trebuha, zato takoj poskušajo zatreti takšno početje z zobmi ali kremplji. Ne vlecite roke stran, pač pa jo potisnite proti telesu mačke, kar jo bo za trenutek zmedlo in bo popustila oprijem, vi pa boste roko lahko umaknili brez poškodb in prask.

V primerih, ko ste upoštevali že vse namige, vaša mačka pa je še kar agresivna, se posvetujte z izbranim veterinarjem še o možnosti uporabe zdravil (antidepresivi, antianksiozna zdravila). Kratkotrajna uporaba ustreznih zdravil lahko pomaga desenzibilizirati vašo mačko in tako omili ključne dejavnike, ki sprožajo njeno agresivno vedenje.

 

Maja Kalaš

Vir: catster.com