Noč čarovnic po mačje

noc-carovnic-po-macjeBliža se vsem dobro poznani 31. oktober – noč čarovnic, noč, ko si bomo izrezljali unikatno bučo in zvečer uživali ob gledanju čarovniških in vampirskih filmov.

Kaj bodo pa počele naše mačke? Ogledovale si bodo čudne stvaritve na naših okenskih policah, zato moramo biti še posebej pazljivi pri izbiri mesta. Bučo postavimo na višje ležečo točko, kamor mačka ne more skočiti. Prav tako umaknemo vse ostalo keramično okrasje na mački nedostopna mesta, lahko pa ga enostavno pritrdite, s čimer preprečite, da bi ga mačka prevrnila in povzročila požar.(((ZANAROCNIKE)))

Noč čarovnic včasih ni bil priljubljen praznik predvsem za črne mačke. Na žalost je tako tudi danes, saj obstaja veliko ljudi, ki v obredu žrtvujejo črne mačke. V Ameriki tako zavetišča po prvi polovici oktobra ne oddajajo črnih mačk z namenom, da jih zaščitijo pred sadističnimi obredi. Zakaj ravno črne mačke? Verjetno zato, ker so bile črne mačke spremljevalke čarovnic in tako že od nekdaj na zelo slabem glasu.

primer-buce-za-noc-carovnic-po-macje-1Naša teorija pa je popolnoma drugačna. Lastniki črnih mačk vam bodo povedali, da niso popolnoma nič drugačne od ostalih štirinožnih kosmatink. Na žalost pa je tudi pri nas veliko vraževerja in črne mačke ostajajo v zavetiščih kot nezaželena bitja. V kolikor bi se sami odločali za posvojitev, bi zagotovo izbrali enega s črnim kožuščkom. S tem lahko pokažemo svetu, da smo drzni in da si upamo tisto, kar si drugi ne.

Za noč čarovnic se radi oblačimo v čarovnice in čarovnike, vendar tega nikakor ne počnimo pri mačkah. Oblačenje je za njih stresno in skrajno neprijetno. Ljudje se sami odločamo, kdaj in v kaj se bomo našemili, mačke pa ne morejo povedati, da jim ni do tega. Velikokrat povedo z žalostnimi pogledi, vendar lastniki tega niti ne opazijo in se pri tem krčevito zabavajo. Tega nikdar ne počnite pri svojih mačkah, saj je skrajno neprimerno.

Da bo naša mačja noč čarovnic minila v stilu mačk, lahko izrezljamo prav posebno bučo z mačjim motivom. Nekaj prikupnih idej si lahko ogledate na priloženih fotografijah.

primer-buce-za-noc-carovnic-po-macje-3primer-buce-za-noc-carovnic-po-macje-2

Sandra Kuhar

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek