Nega mačje dlake (Nasveti frizerke za male živali)

Nega mačje dlake je vsekakor lahko precej komplicirana in zahtevna. Vsak se je že kdaj vprašal, če pravilno skrbi za kožušček svoje mačke. Navsezadnje je to eden izmed primarnih pokazateljev njenega zdravja. V veliki večini za čistočo dlake poskrbijo že mačke same, a jim z krtačenjem mi pomagamo, ko nastopijo vozli, pretirano izpadanje in, konec koncev, tudi razdražena koža, polna umazanije, zato je treba dlako pogosto pregledovati, za kakršnekoli nepravilnosti. S česanjem dosežemo tudi manj izpadanja dlake, posledično pa se mačkam tako zmanjša možnost za dlačne kepe.

Česanje

Naše mačje prijateljice je na česanje treba navajati že od samega začetka. Lahko začnemo z božanjem po hrbtu, tačkah, trebuščku in ostalih mestih, kjer bi jim znalo biti neprijetno. Pomembno je, da so sproščene in dobro razpoložene (po hranjenju, igranju), ter da na začetku česanje traja največ do petnajst minut. Česati začnemo po delčkih in ne takoj celotnega telesa naenkrat, saj bi bil zanje to prevelik šok.

Po vsakem česanju si vedno zaslužijo priboljške, igranje ali nekaj, kar jih veseli, zato da bo zanje izkušnja vedno prijetna. V procesu moramo biti potrpežljivi, iz tega ustvariti rutino in si vzeti čas.

Kratkodlake mačke

Kratkodlake mačke češemo vsaj enkrat tedensko, odvisno od izpadanja dlake. Češemo jih s krtačko Furminator oziroma Eliminator (krtača iz nerjavečega jekla, s krajšimi zobci), ki odstranjuje odmrlo dlako, umazanijo in prhljaj, nato pa še z gumijasto krtačo, ki dokončno odstrani odvečno dlako.

Češemo jih v smeri rasti dlak, vsakič z nežnimi potezami, še posebej nežni pa moramo biti pri trebuščku in prsnemu košu, saj imajo tam še posebej občutljivo kožo in jih lahko hitro poškodujemo.

Dolgodlake mačke

Pri dolgodlakih mačkah imamo malce več dela. Pri takšnih vrstah se sezonsko menjanje dlak veliko bolj pozna kot pa pri kratkodlakih, saj spomladi odvržejo zimsko dlako, jeseni pa poletno. Češemo jih vsaj dvakrat tedensko, ali več, saj se jim dlaka veliko lažje zavozla, kar pa lahko privede tudi do poškodb kože. Več odmrle dlake razčešemo, manjša je možnost, da se jim naredijo vozli.

Najbolj moramo biti pozorni na predele za ušeski, na trebuščku, po nogicah in pod pazduhami, ter pri zadnjici. S česanjem je najbolje, da začnemo kar pri teh najzahtevnejših delih. Potem se lotimo še lažjih predelov in repa, ki mu naredimo prečo in ga razčešemo na vsaki strani posebej (kot si sami razčešemo lase).

Česanja in krtačenja se lahko lotimo z glavnikom Coat king, nato pa še s krtačami kot sta Slicker brush, Pin brush, ki dlako do konca uredita. Če nam vozlov ne uspe razčesati, se jih lahko lotimo s krtačami, namenjenimi prav za takšne primere, najbolj primerno pa je mačko odpeljati k veterinarju ali pa k frizerju za male živali, ki bodo vozle odstranili na profesionalen način. Tako je manjša možnost, da se mačko rani.

Med česanjem se poskusimo čim bolj izogibati:

  • Plastičnim glavnikom: hitro se lahko naelektrijo in bi med nego stresali vas in vašo mačko
  • Časovnemu pritisku: če se nam mudi, bodo mačke to začutile in ne bodo sproščene. S česanjem poskusite takrat, ko veste, da imate dovolj časa, za pravilno izvedbo.
  • Hrupu in ropotanju: glasni zvoki mačke hitro razdražijo in jih spravijo v nejevoljo, zato poskrbite, da ste takrat v mirnem okolju, brez motečih dražljajev (kot so televizija, kričanje, glasna glasba, …)

Kopanje

Kopanje pri mačkah ponavadi ni potrebno, saj se že same dovolj negujejo, da si odstranijo umazanijo. Pogosto kopanje jim lahko uniči naravni pH kože in jo izsuši. Če pa je to potrebno storiti (alergije, umazanija, zajedavci), se je pred tem priporočjlivo posvetovati z veterinarjem, ki vam bo podal pravilne napotke.

Ponovno je za kopanje pomembno, da je mačka dobro razpoložena in sproščena. Pred kopanjem poskusimo odstraniti čim več vozlov, saj se lahko dlaka vmes še bolj zavozla. Za vsak slučaj ji postrižemo nohte in si nadenemo gumijaste nogavice, v izogib morebitnim poškodbam. Uporabimo tudi gumijasto podlago, da mački ne bo drselo.

Ko pripravljamo kopel, moramo poskrbeti, da je voda topla in ne vroča, ter da mačka lahko v kadi normalno stoji in ne plava. Uporabimo blage, mačkam prijazne šampone in pazimo, da ji ne zmočimo glave, saj tega ne marajo. V tem primeru lahko uporabimo mokro krpo.

Šampone temeljito izperemo, saj se bo po kopanju mačka vedno še sama očistila in nočemo, da pride do zastrupitve. Če šampona ne izperemo, lahko pride tudi do srbenja in draženja kože. Posušimo jo z brisačo in jo pustimo v prostoru, kjer ni nobenega prepiha. Dolgodlake mačke na mokro dlako še prečešemo v izogib vozlom. Po celotnem postopku mačko nagradimo s priboljški ali igračo.

Britje mačke: da ali ne?

Če se mačko redno češe, razloga za britje nimamo. Dlako imajo narejeno tako, da lahko, s pravilno nego, zdržijo tudi hujšo vročino. Če so vozli prehudi, pa je britje potrebno. V tem primeru se obrnemo na veterinarja ali frizerja, da se vozle odbrije stran. Paziti pa moramo, da mačke nikoli ne pobrijemo do golega, saj jih lahko opeče sonce ali pa jim razdraži kožo. Najkrajša dolžina dlake je lahko 2,5cm.

Nega dlake, ko ima mačka bolhe

Dlako preventivno pregledujemo tudi za bolhe, ki jih morda ne zaznamo takoj, lahko pa prepoznamo njihove iztrebke, ki izgledajo kot črni poper. Kožo pregledamo tudi za ugrize oziroma rdeče izbokline. Ponavadi se bo mačka takrat tudi bolj intenzivno negovala, se praskala in grizla kožuh, možno je tudi večje izpadanje dlake.

Poskusimo lahko z glavnikom za bolhe. Mačko s tem češemo večkrat dnevno, dokler bolhe ne izginejo, med česanjem pa glavnik pomakamo v milnico, da izperemo morebitne zajedavce. Če to ne pomaga, mačko skopamo s šamponom proti bolham, nato pa jo še prečešemo z glavnikom.

Obstajajo tudi druge metode kot so ampule, ovratnice, spreji za kožuh in tablete proti bolham. V primeru zajedavcev se je potrebno obrniti na veterinarja.

Nega mačje dlake je eden izmed delov ustrezne skrbi za mačko. S tem lahko mački prihranimo marsikatero neprijetnost ter tudi zdravstvene težave.

Neža Bukovec, frizerka za male živali

VIRI

www.wikihow.com

www.vcahospitals.com

www.catsbest.eu

www.argospetinsurance.co.uk