Kožni zajedavci pri mačkah

Zunanji zajedavec ali ektoparazit je organizem, ki živi nakozni-zajedavci površini drugega organizma ali gostitelja, na koži, v ušesih ali dlaki in se hrani s sesanjem gostiteljevih telesnih tekočin. Pri mačkah se z zunanjimi zajedavci srečujemo pogosto, kar je tudi najpogostejši razlog za obisk veterinarja.

Kožni zajedavci, ki lahko včasih tudi močno prizadenejo mačke so bolhe, klopi, uši, garje in glivice.

Bolhe

Bolhe so najbolj pogosti zunanji zajedavci pri mačkah, ki se prenašajo z živali na žival ali pa jih žival dobi iz okolice. Hranijo se s krvjo in ob večji invaziji lahko povzročajo slabokrvnost, zlasti mladičem. Zanemariti ne smemo niti dejstva, da prenašajo trakuljo. Bolh na mački ne bomo opazili, razen ob večji invaziji, opazimo pa lahko drobne črno-rjave pikice-bolšje iztrebke.

Samica bolhe izleže od 15-30 jajčec na dan, nova generacija pa se ob ugodnih pogojih razvije v 2-3 tednih. Ob neugodnih pogojih pa se razvoj lahko podaljša do 6 mesecev. Odrasla bolha lahko brez hrane preživi dolgo časa, vendar le v vlažnem okolju, na mački pa preživi kar nekaj mesecev. Bolhe tudi pikajo, kar pa mačko izredno vznemirja. Pičijo lahko večkrat na dan, nekatere mačke pa so celo lahko alergične na pik bolhe. Zato je dobro, da mačko čim prej osvobodimo nadležnih bolh. Proti bolham pa moramo delovati sistemsko, kar pa pomeni uničevanje vseh razvojnih oblik.

Za uničevanje odraslih bolh lahko uporabimo ovratnico, šampon, puder, sprej ali kapljice, ki jih nanesemo mački na kožo za vratom. Seveda pa ne smemo pozabiti na okolje, kjer mačka živi, saj se tam nahajajo jajčeca, ličinke in bube. Potrebno je oprati vse predmete in prostore, kjer se mačka zadržuje in posesati stanovanje v celoti, najbolje z globinskim, parnim sesalcem.

Klopi

Klopi so nevarni zajedavci, ker prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni, kot so: borelioza, erlihioza, babezioza in še nekatere redke bolezni. Celoten razvoj klopa traja 3 leta. Samica spomladi izleže nekaj tisoč jajčec.

Prebivajo v visoki travi in grmičevju in imajo najraje vlažno okolje na nizki nadmorski višini. Za mačke ni varno niti na vašem vrtu, zato je dobro, da jih že prej ustrezno zaščitite. Če kljub temu opazite, da je mačka dobila klopa, ga morate takoj odstraniti. Obstajajo ustrezne pincete, s katerimi lahko odstranite celega klopa in preprečite, da bi glava klopa ostala v koži mačke.

Za svojega mačka boste najbolje poskrbeli, če mu boste nudili zaščito pred klopi s pomočjo ovratnice ali kapljic, ki se nanaša neposredno na kožo. Vedno pa se natančno držite navodil uporabe.

Uši

Uši so zajedavci, ki živijo na koži in dlaki. Pri mačkah sta najpogostejši dve vrsti uši, in sicer se ene prehranjujejo s krvjo, druge pa z dlakami in odmrlimi kožnimi celicami. Uši pri mačkah svoja jajčeca nalepijo na dlako, ta so opazna kot bele bunkice in jim rečemo gnide. Kako hitro se bo jajčece izleglo, pa je odvisno od pogojev v okolici. V zelo dobrih pogojih se bo iz jajčeca razvila uš že v 21 dneh, v slabih pa lahko traja tudi pol leta. Vse razvojne oblike pa najdemo samo na živali, saj v okolici ne morejo preživeti.

Najpogosteje se uši zadržujejo na glavi mačke, pod pazduhami, v dimljah in na hrbtu. Bolj pogosto se uši pojavijo pri mladih, slabo negovanih mačkih in pri mačkah z zmanjšano telesno odpornostjo. Tudi uničevanja uši se je potrebno lotiti sistematsko. Za uš, ki se je že razvila iz jajčeca, uporabite ampule, ki jih nanesete na kožo mačka. Ko bo uš pičila mačka, bo poginila, saj bo vsebina ampule v mačjem krvnem obtoku. Za gnide, ki so na mačji dlaki, pa bo mačka potrebno skopati z ustreznim šamponom.

Garje

Najpogostejša vrsta garij pri mačkah je Notoedres cati, ki naseljuje vrhnjo plast kože. Najprej se garje pojavijo po glavi in se postopoma širijo po vsem telesu. Na koži povzročajo močno vnetje, kraste in močan srbež.

Pri mačkah se lahko pojavijo tudi ušesne garje, ki pa naseljujejo sluhovod in kožo v okolici uhlja. Pojavijo se drobljivi, črno rjavi drobci, ki pa lahko popolnoma zaprejo sluhovod. Mačka, ki ima ušesne garje, se močno praska po ušesih in stresa z glavo. Garje uspešno uničujemo in preprečujemo njihov ponoven pojav z nanosom ampul. Veterinar lahko aplicira tudi injekcijski insekticid, kar pa je zaradi razvojnega kroga potrebno nekajkrat ponoviti. Če so prisotne obsežnejše poškodbe kože ali sluhovoda, je priporočljivo zdravljenje pri veterinarju.

Mikrosporija – glivice

Mikrosporija je glivično obolenje na koži in dlaki, ki ga povzroča Microsporum canis. Obolenje je zelo nalezljivo in se prenaša tudi na ljudi. Bolezen je nevarna, ker se hitro širi z medsebojnim kontaktom med živalmi oz. med živalmi in ljudmi, je pa kljub temu ozdravljiva. Človek se okuži tudi, če pride v stik s tkanino, na kateri je bila bolna žival. Zdravljenje mikrosporije je precej dolgotrajno, obisk veterinarja je nujno potreben, saj bo mačka le tako popolnoma ozdravela in prenehala prenašati bolezen.

Lučka Šenk

Viri:

veterina-nm.si

portal.mrpet.si

www.klinikaloka.com