Naredi sam: praskalnik iz sisala

naredi-sam-macji-praskalnik-iz-sisala

Mačji praskalnik je eden izmed osnovnih kosov opreme za mačko, ki bo vaše pohištvo in stene obvaroval pred mačjimi kremplji. Če ima mačka izbrano področje v stanovanju kjer rada praska, vam priporočamo, da tja postavite praskalnik in njeno vedenje z nezaželenega mesta preusmerite na mesto, kjer je le-to zaželeno. Ker znajo biti mačji praskalniki precej draga investicija, smo za vas pripravili navodila kako doma poceni izdelate mačji praskalnik, ki se po kakovosti in funkciji povsem lahko kosa s tistimi, ki jih prodajajo v trgovinah z mačjo opremo.

Potrebujete:

– 30 x 30 cm veliko leseno ploščo
– leseno letev, dolgo 90 cm in široko 10×10 cm
– 30 x 30 cm velik kos preproge ali gume
– vrvico iz sisala (potrebovali boste okrog 45 m vrvi)
– vrtalnik
– lesne vijake
– univerzalni nož
– pisalo

Postopek izdelave:

Pripravite leseno letev, če je predolga, jo odrežite na želeno dolžino. Izmerite najvišjo višino do katere vaša mačka praska in to vzemite za mero za višino praskalnika. Običajno zadostuje višina 90 cm. Upoštevajte, da boste v primeru višjega praskalnika potrebovali več vrvice.
Vrvico iz sisala (ki jo lahko kupite v trgovinah za mojstrovalce) na vrhu pritrdite s spenjačem in jo pričnite ovijati okoli letve. Vsakih deset vrstic pritrdite vrv s spenjačem kot prikazuje video. V kolikor sponka ni tesno pritrjena, jo pritrdite s kladivom, saj ne želite, da bi se mački zataknil krempelj v razrahljano sponko. Nadaljujte z ovijanjem in spenjanjem do dna letve. Na koncu pustite za debelino podlage (pa naj bo to tapison ali guma) prostora, kjer ne napeljete vrvice.
V sredino tapisona oziroma gume z univerzalnim nožem izrežite luknjo v velikosti letve (tj. 10×10 cm) in tapison ali gumo z močnim lepilom pritrdite na leseno podlago. Pustite, da se lepilo dobro posuši.
Na dno letve narišite križec, ki označuje sredino, nato pa v sredino in v vse štiri vogale zavrtajte luknjo. Zavrtajte luknjo tudi v sredino lesene plošče in v vsak kot kvadrata, ki označuje velikost letve. Z vijaki oba dela dobro pritrdite skupaj.

 

Sledi pa samo še opazovanje mucke kako uživa v svojem novem najljubšem mestu za praskanje!