Naredi sam: Mačji praskalnik

naredi-sam-macji-praskalnikTokrat se bomo lotili izdelave nekoliko bolj zamudnega, a ravno tako preprostega in poceni projekta, ki vam lahko prihrani zelo veliko denarja. Mačji praskalniki so lahko kar precejšen zalogaj za denarnico povprečnega skrbnika mačke, sploh če jih želi po stanovanju postaviti več, da bi svojo nadobudno ljubljenko odvrnil od praskanja pohištva. Spodaj je predstavljen zelo enostaven način izdelave praskalnika doma iz poceni materialov. Pa veselo na delo!

Potrebujete:

– 30 x 30 cm veliko leseno ploščo
– vrtalnik
– lesni vijak
– izvijač
– univerzalni nož
– pisalo
– kvadratno palico iz lesa, dolgo 90 cm in široko 2×2 cm
– veliiiko kartona: 80 20×20 cm velikih kosov kartona, 80 17×17 cm velikih kosov kartona ter 60 15×15 cm velikih kosov kartona;

Postopek izdelave:

– Po želji pobarvajte leseno podlago v želeno barvo.
– Začnite z izdelavo vaših kvadratnih kartončkov (pri tem boste verjetno potrebovali nekaj spretnih ročic, da vam pomagajo).
– Izrežite en 20×20 cm velik kos kartona, en 17×17 cm velik kos kartona ter en 15×15 cm velik kos kartona.
– Na sredino vsakega od izrezanih kartonov narišite kvadrat v velikosti 2×2 cm in izrežite luknjo. Ti trije kosi kartona vam bodo služili kot šablona za preostale kose.
– Veselo na delo, ponovite postopek in izrežite še 80 kosov kartona v velikosti 20x20cm in 17x17cm ter 60 kosov kartona v velikosti 15×15 cm. Na vsakega izmed kartonov s pomočjo šablone izrišite kvadrat za luknjo in jo s pomočjo univerzalnega noža previdno izrežite.
– Ne obupajte!
– Ko boste končali z izretovanjem previdno zvrtajte luknjo točno na sredino lesene plošče. Približno 2 cm globoko luknjo zavrtajte tudi v sredino lesene palice kot kaže spodnji video.
– S pomočjo izvijača in vijaka za les močno pritrdite palico na ploščo.
– Pričnite z zlaganjem kartonov od največjega do najmanjšega tako kot prikazuje video.
– Če se bojite, da bi kartončki zdrsnili s palice, jih lahko zgoraj pritdite tako, da okoli palice ovijete več plasti lepilnega traku.
– Na koncu pa vam preostane le še, da uživate v opazovanju veselja vaše mucke, ko ji boste svoj izdelek ponudili za uporabo. Nič več praskanja po pohištvu!