Lik mačke v pravljicah: so muce dobre ali slabe?

lik-macke-v-pravljicahKdo od nas ni v otroštvu slišal za Obutega Mačka, pa za Muco Copatarico Ele Peroci, ali pa za Mačka Murija Kajetana Koviča? In končno tudi v pravljicah Svetlane Makarovič nastopajo poleg mišk tudi mačke. Neredko so v vlogi negativk, ki se jih morajo miške bati. Tradicionalno je namreč že nasprotje mačka – miš. Mačka, ki lovi miši. A to ni nujno vedno negativno. Gre predvsem za kontekst, za vsebino, v kateri se pojavlja mačka. Skoraj vedno je prekanjena, saj tudi ni zaman pregovor, da je nekdo, ki nekaj resnično obvlada, že ‘star maček’. Včasih pa je tudi miška tista, ki ukane mačko. Tako je recimo tudi v risanki o Tomu in Jerryju. Jerry vedno beži pred Tomom, in vedno ga ukani s kakšno zvijačo, tako da se Tom potem zmedeno drži za glavo! (((ZANAROCNIKE)))

V zgodbi o Obutem Mačku pa je maček poosebljeni razum, pamet in prekanjenost obenem, ki njegovemu gospodarju pomaga k izboljšanju njegovega gmotnega položaja, kakor tudi socialnega stanu. Pa še oženi se s prelepo gospodično. In celo dežela je rešena hudobnega velikana, ki ga zviti muc nagovori, naj se, če je tako mogočen, spremeni v drobceno miš, češ, da tega gotovo ne zmore. In velikan tej zvijači nasede! Torej pamet ni nujno v velikih glavah, ampak je po navadi pospravljena pod ‘manjše strehe’. To je tisti ključni element v večini pravljic, kjer manjši premaga velikega. Niso pomembne zgolj mišice in fizična moč, ampak pamet, ki je lahko spravljena tudi v prav majcenem prostoru. Tako je v primeru Obutega Mačka.

Slovenska literarna umetnica Ela Peroci pa je napisala nam vsem zelo dobro znano Muco Copatarico, ki v pravljici nastopa kot vzgojni lik. Najprej vsem otrokom, ki ne pospravljajo copat, le-te vzame, ampak z dobrim namenom, da jih popravi – zašije kakšno luknjo, naredi mehkejši podplat … Otroci, ki gredo na pot iskat domovanje Muce Copatarice, skozi to potovanje dorastejo in dozorijo v odgovorne otroke, ki se zavežejo, da bodo pospravljali svoje copate. Muca Copatarica je izrazito pozitiven materinski lik, saj jo skrbi za otroke, ne le, da ne bi ostali bosi, ampak tudi, da bodo ‘dobro obuti vse življenje’, to je da bodo postali odgovorni ljudje.

Tudi Maček Muri in njegova Muca Maca imata izrazito mačje in obenem tudi nekatere človeške lastnosti – predvsem oba rada dolgo spita, sta lenobna. Maček Muri je zapeljivec, tako kakor je zapeljivka Muca Maca, ki je obenem tudi prava dama.

Mačka se v pravljicah pojavlja v vlogah, ki so bodisi pozitivne bodisi negativne, ali pa tudi nekaj vmes, vse je predvsem odvisno od vsebine, splošne zamisli in od poante, ki jo ima pravljica, od glavne ideje ter od sporočila, ki ga želi avtor s tem prenesti na otroke.

Se mi pa dozdeva, da je v splošnem gledano pozitivna za tiste, ki so sami dobri, do tistih, ki pa so slabi, pa je negativna. Mačka je nekakšna posrednica poplačila za dobro in slabo, torej nagrade ali kazni. To je zlasti razvidno v eni od slovenskih narodnih pripovedk – Prijazna in prepirljiva deklica. Ko prijazna deklica zavoljo svoje dobrote, ker je delila hrano z mačkom, psom in petelinčkom, ostane pri življenju in dobi za povrh še zlat kolovrat – ki simbolizira srečno prihodnost in je tudi povezan z mačko, saj rečemo tudi, da mačka prede – prepirljiva deklica pa je ob glavo, ker ni hotela nič dobrega deliti z njimi.

Tudi v tej zgodbi kot v mnogih drugih narodnih pripovedkah maček nastopa skupaj z drugimi domačimi živalmi, ki vsi skupaj predstavljajo neke vrednote – dom, varnost, zvestoba, zaupanje in dobro gospodinjstvo.

Prijazna deklica je z deljenjem hrane z vsemi tremi živalmi izkazala spoštovanje do vseh teh vrednot, prepirljiva deklica pa ne. In temu so sledile primerne posledice – nagrada za dobro, kazen za slabo.

Mačka je prva pristopila do deklice in jo prosila hrane, nato pa sta sledila še pes in petelinček. S tem, ko je prijazna deklica ugodila njeni prošnji za hrano, se je že nakazala njena dobrota in spoštovanje hišnih živali in tako tudi vrednot doma, družine in ljubezni. Mačka je tista domača žival, ki se dobrika – če bi deklica njej odrekla hrano, bi bilo jasno, da jo bo drugima dvema prav tako, enako kot je to naredila prepirljiva deklica.

Mačka ima več obrazov, tako kot ima tudi po ljudskem verovanju vsaj devet življenj. Ona se naveže na hišo, pes pa na gospodarja. Je pa zvesta odganjalka vsega hudega, če ji izkažemo dobroto, tako kot prijazna deklica v ljudski pripovedki.

Karmen Murovec

Objavljeno v trinajsti številki revije Mucek